Sancar: Konya'daki saldırı ırkçı bir saldırı, bunun üstünü örtmeyin

Sancar: Konya'daki saldırı ırkçı bir saldırı, bunun üstünü örtmeyin
'HDP üzerinde bu kaos planını hayata geçirmeye çalışıyorlar. Bizim üzerimizden Türkiye’nin tümüne bir kaos planı var.'

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar TELE 1'de Gündem Özel programında Murat Taylan’ın konuğu oldu. Sancar, programda Türkiye’deki yangınlar, Konya’daki ırkçı katliam ve HDP’nin seçimlerdeki tavrı konusunda açıklamalar yaptı.

Sancar, "Konya’da saldırı öncesinde de bu insanlara Kürtlük üzerinden ırkçı motivasyonla saldırıyorlar. Ne bir alacak verecek ilişkisi var ne başka bir ilişki. Aile sürekli tehdit altında hissetmiş, koruma istemiş. Burada sıradan bir mesele yok. Bunun üstünü örtmeyin." şeklinde konuştu.

Konya’daki saldırının ırkçı bir saldırı olduğuna dikkat çekerek "Kaos planları peşinde olanların hesaplarını halkımız görsün gelin hep beraber bu planları boşa çıkaralım" dedi.

Sancar'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Ailenin fertkleriyle görüştük. Asıl saldırı 12 Mayıs’ta oldu ve saldıranlar peyder pey bırakıldı. Bu insanlara ırkçı bir motivasyonla saldırdılar. Ne bir alacak verecek ilişkisi var ne aile husumeti var. Saldıranlar aile değil kalabalık bir saldırı olarak saldırmışlar ilk saldırıda. Aile tehdit altında hissedip koruma istemiş. İçeridekilerden birinin akrabası olan biri gelip bu katliamı işliyorlar. Burada öyle sıradan bir şey yok. Bu Kürt-Türk saldırısı değil bu ırkçı bir saldırı, halklar arası bir saldırı. Biz halklar arasında bir düşmanlık olmayacağını söylüyoruz ama ırkçılık başkadır. Asıl kaos planlarını besleyen bu zemindir.

Konya’da yaşayan çok fazla Kürt nüfusu var. Biz zaten halklar arası bir düşmanlık olmadığını söylüyoruz. Bu grubun ırkçı bir motivasyonla hareket ettiği açık. Biz diyoruz ki ırkçı saldırılara zemin hazırlayan söylemler bu saldırılara sebep oluyor.Bu ilk olaya değildi.Konya’da bundan bir kaç hafta önce de yine böyle bir saldırı oldu.

Konya’da aile ile görüşüldü, bu katliamda geçmişteki bilgileri aldık. herhangi bir olay olduğunda buna ilişkin açıklama yapılmaması konusunda son derecew hassasız. Önce bilgi diyoruz. Çeşitli sebeplerden kaynaklanmış olabilir. Bizim dikkat çekmek istediğimiz şu: ırkçı saldırı olduğu açıksa bunun üstünü örtmek, yok saymak o korktuğumuz tehlikeyi yaratıyor. Hakikati ortaya koymak lazım. Demokrasi güçleri bu konuda ortak tutum takınsın.

Asla ve asla biz Türk-Kürt çatışması sözünü kullanmadık, ırkçı saldırı dedik. Yani halklar arasında düşmanlık yok, olamasını isteyenler var.

SABOTAJ İDDİASI

Büyük bir felaketle karşı karşıyayız sabotaj ihtimalini benim değerlendirmem zor ama resmi açıklamalara bakarsak aslında sabatoj iddiaları planlı bir davranış ortaya çıkıyor. Sabatoj varsa önlemek için tedbir almak lazım varsa veriler bunlar kamuoyuyla paylaşmak lazım ve gereğini yerine getirmek lazım. Eğer sabotaj varsa bunu nasıl gerçekleştiğini ortaya çıkaracak olanlar devlet yetkilileridir.

HDP’nin bu konudaki tutumu açıktır. Buna biz vahşet deriz ve karşısında dururuz. Bunda en ufak bir teredtütümüz yok. Şu soruyu sormak lazım, Akdeniz’le Ege bölgesinde sadece bizim ülkemizde değil birçok ülkede bu yıl çok kurak geçti nem oranlarının azalmasıyla birlikte büyük bir orman yangını olasılığı çok büyüktü.

Kurumuş ormanlar, nem oranı düşük olduğu için kurumuş bitki örtüsü alev alabiliyor. Günlerdir bu alanda çalışan çok sayıda uzman açıklama yapıyor. İklim krizine ve mevsimsel şartlara dikkat çekiyorlar. Daha ilk gün ortada hiçbir veri yokken sabotaj iddiaları üzerinden HDP’yi hedef gösterenler oldu. Daha ilk gün valilikler bakanlıklar açıklama yapmadan onlar açıklamada yapıyor. Burada bir kötü niyet ve hatta kaos planının olduğunun altını çiziyoruz. Kaos planı peşinde olanların olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Bunu da saklamıyor zaten bu çevreler. Birileri bir kaos planım peşinde. Ben bu sözü vurgulu şekilde ilk defa Deniz Poyraz İzmir il binasında öldürüldüğünde söyledim. Bu kaos planını boşa çıkarmak zorundayız dedik. Ortada böyle büyük bir doğal felaket varken bundan bir toplumsal felaket çıkarmak isteyenleri halkımızın görmesi lazım. Arkadaşlarımız Antalya’nın bütün yönetimi alana gittiler. Ama engellendiler giremediler.

SEDAT PEKER’İN ÇAĞRISI

Sedat Peker’in açıklamalarını önemsizleştirmeye çalıştılar.  Türkiye’de iktidar içinde ve devlet içinde çeşitli güç odakları oluşmuş durumda. Bu güçlerin de birbirlerine karşı hamleleri var bunları abc diye adlandırmak zor. Bununla ilgili çalışma yapması gereken iktidardır. ama devleti yöneten güç zaten büyük ithamlarla karşı karşıya. Zaten iktidarda da bir ayrışma-yarılma durumu var bunun ne kadar sıkıntılı olduğunu tekrar görmek lazım birileri iktidar hesaplarını bu yangınlarla geçiriyor.

Devletin içindeki gruplar iktidar savaşı veriyorlar. Bakın burada toplumda bir kaos yaratarak iktidar savaşını sürdürecek güçler arası bir savaş var.

Bütün fay hatlarını özel olarak tetiklemek isteyenler var devlet içi iktidar savaşını tehlikeli boyutlara geldiğini gösteren veriler var. Hem AKP’nin hem MHP’nin politikaları büyük bir kutuplaştırma yarattı. Sadece HDP’ye yönelik değil diğer muhalefete yönelik de nefret dili var.

"HDP ÜZERİNDEN KAOS PLANI HAYATA GEÇİRMEYE ÇALIŞIYORLAR"

HDP’yi hedef göstererek kimi hedef gösteriyorsunuz. Kim bu HDP’liler. HDP’liler dediği sadece HDP’nin yöneticileri mi? HDP’li dediğiniz bu partiye oy veren büyük bir kitledir. Doğrudan doğruya Kürtler hedef gösteriliyor. Eğer kaos planları da devreye girerse bunu çok rahat kullanıyorlar. Biz bu oyunların sergilenmesine fırsat vermeyeceğimiz her seferinde söylüyoruz.

HDP üzerinde bu kaos planını hayata geçirmeye çalışıyorlar. Bizim üzerimizden Türkiye’nin tümüne bir kaos planı var. Asıl hedef Türkiye’de demokrasi, özgürlük adalet isteyenlerdir. Türkiye’de hedefte olan şey birlikte yaşamanın temellerini hedef alıyorlar. Türk,iye’de demokrasiyle ilgili umutları yok etmek istiyorlar. İktidar bugüne kadar izlediği programlarla bunun zeminini yarattı.

Yandaş medyanın bir kısmı provokasyon ve kaos planları peşinde olanlara çanak tutuyor, ikinci gün bir kısmı durdu diğer kısmı çanak tutmaya devam ediyor.

DENİZ POYRAZ AÇIKLAMASI

Münferit bir saldırı dediler fakat bu saldırıların münferit olmadığını çok acı örneklerle biliyoruz. Hrant Dink’in katledilmesinden sonra yapılan açıklamaları biliyoruz. Burada başka bir amaç var. Kaos planlarını hayata geçirmek isteyenlerin yaptığı bir saldırıdır. İlk ifadesinde o kadar açık katliam açıklaması yapıyor ki. O gün bir kitap imza kampanyası vardı ve daha önce il merkezinde toplanılıp oradan imza kampanyasına gidilecekti. Orada bile çarpıttılar.

Bu iktidar yalan talan ve kan üçgeni üzerinden bir sistem oluşturmuş. Eğer bir talan sistemi kuruyorsanız bir yalan mekanizmasına ihtiyacınız var. Sadece biz değil diğer muhalefet partilerinin açıklamalarının da önünü arkasını kesip servis ediyorlar. Ve böylece nefret üretiyorlar.

Toplumun en az yarısını doğrudan doğruya düşmanlaştıran bir toplumda bu iktidarın payı yok mudur.? Bir ülkede otoriter sistem kurulmak isteniyorsa ilk yapılması gereken şey hakikati yok etmektir. Yalan üreteceksiniz ki kendi yaptıklarını toplumdan saklayacaksınız.

MUHALEFET PARTİLERİ GEREKENİ YAPTILAR MI?

CHP’den heyet geldi, DEVA Partisi’nden Gelecek Partisin’den gelecekler. Bunları yapmak lazım. Meclis araştırma komisyonu bölgeye heyet gönderecekti akşam bunları iptal ettiler. Irkçılığı gizlerseniz bütün bu kaos planlarının zeminin genişletirsiniz. Kaos planlarını engellemek istiyorsanız hakikati ortaya çıkarmanız gerekiyor.

MİLLET İTTİFAKI MI HEDEF?

Bu ifadeler kaos planına giden yoldaki provokasyonları besleyen yollardır. Bunlara dikkat etmek lazım. yaptıklarına ve yazdıklarına bakarak kimlerin kaos peşinde olduğunu görebilirsiniz." dedi.

Türkiye halklarını birbirleriyle çatışmaya gireceğine ihtimal vermiyorum. Bu ülkenin toplumundaki sağduyunun kökenine güveniyorum. Karanlık güçler devreye girebilir ama bunu boşa çıkaracak güç vardır. Türkiye’de demokrasiyi savunacak en geniş birliklerin içinde yer alacağımızı her zaman söyledik. Türkiye’de adaleti demokrasiyi esas alan geniş bir çoğunluğun oluğuna inancımız var. Söz veriyoruz bugüne kadar söylediklerimizin arkasın olacağız ve Türkiye’yi bu karanlığa çekmeye çalışanların her zaman karşısında olacağız.

Bizim hiçbir partiyle pazarlığımız yok.Biz onurumuzla ve ilkelerimizle yürürüz.

Hiçbir ittifakla pazarlık içinde değiliz. Halk buluşmaları gerçekleştiriyoruz. Çeşitli sivil toplum örgütleriyle bir araya geliyoruz. Gelecek dönemin kilit gücü ve seçimlerin de kilit gücü biziz ve bu gücümüzü Türkiye’yi demokrasiye ve barışa taşımak için çalışıyoruz.

Türkiye’de demokrasi isteyen adalet isteyen ve eşitçe adil bir düzende bir arada yaşamak isteyen insanların çok büyük bir çoğunluğu oluşturduğuna olan inancımız tamdır. HDP Eşit ortak demokratik yaşamın güvencesidir. Halkımız buna inansın. Kaos planları peşinde olanların hesaplarını halkımız görsün gelin hep beraber bu planları boşa çıkaralım.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar