Sancar’dan Midyat'ta bir gencin polis tarafından öldürülmesine tepki: Cezasızlık bu olayları sıklaştırıyor

Sancar’dan Midyat'ta bir gencin polis tarafından öldürülmesine tepki: Cezasızlık bu olayları sıklaştırıyor
Midyat’ta polisin bir genci öldürmesinin Kürt sorununa güvenlikçi yaklaşımla alakalı olduğunu belirten Mithat Sancar, 'Cezasızlık politikası bu acı olayları sıklaştırıyor' dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Şırnak’ın Silopi ilçesinde dün düzenlenen 1 Eylül Dünya Barış Günü mitinginin ardından Mardin’e ziyaret gerçekleştirdi. Mardin’in Artuklu ilçesi Tarihi Birinci Cadde üzerinde esnaf ziyaretleri gerçekleştiren Sancar’a Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz ve partililer eşlik etti. Esnaflarla Arapça, Kürtçe ve Türkçe sohbetler eden Sancar, kente gelen turistlerle de kente dair konuştu. 

EKONOMİK BUNALIM 

Esnaf ziyaretinin ardından Sancar, açıklamalarda bulundu. Mardin esnafını dinlediklerini belirten Sancar, "Türkiye'nin her yerinde yaşanan ekonomik çöküş ve kriz burayı da çok deriden etkilemiş her yerde dertler aynı, sorunlar ortak. Geçim sıkıntısı ekonomik bunalım buhran her tarafı çok derinden sarsmış görünüyor. Mardin'de bundan nasibini büyük ölçüde almış. Bunları dinledik, elbette bu bölgenin özel sorunları da var, dün Silopi'de Dünya Barış Günü mitinginde de dile getirdiğimiz gibi savaş politikaları her alanda büyük yıkımlar yaratıyor. Özelikle Mardin ve civar iller bundan fazlasıyla etkileniyor. O nedenle barışın büyük bir ihtiyaç olduğunu, hayati bir önem taşıdığını bir kez daha burada yaşama, gözlemle ve esnafımızla halkımızla konuşma imkanı bulduk" dedi. 

‘SAVAŞ POLİTİKALARI SORUNLARI GİZLEMEYE YÖNELİK’

Savaşa ayrılan kaynakların ekonomiye, halka ayrılması gerektiğini savunduklarını belirten Sancar, "Bu soygun, çeteleşme ve talan düzeninin de değişmesi bu politikaların değişmesine bağlıdır. Savaş politikaları aynı zamanda sömürüyü gizleme işlemi de görüyor. Kutuplaştırma politikaları bunalımı ve tartıştırmayı engellemek gibi bir amaca da yöneliktir. Bizler hem halkın refahını hem özgürlüğünü savunuyoruz ve bunun ancak yine barış talebiyle barış mücadelesiyle mümkün olabileceği görüşündeyiz" diye ifade etti.  

‘HALK BULUŞMALARINI YOĞUNLAŞTIRACAĞIZ’

Mardin'de bulunmanın kendisi için özel bir anlam taşıdığını dile getiren Sancar, "Mardin'in sorunlarını uzaktan da olsa bazen buraya sık gelemiyoruz, uzaktan da olsa takip ediyorum. Umudumuz ve mücadelemiz bu gidişatı durdurmak ve yeni bir başlangıç yapmaktır. Türkiye'yi demokrasiye taşıyacak, özgürlükleri gerçekleştirecek bir yola sokmak için elimizden gelen çabayı harcıyoruz. Barış da bu hedeflerin en önemlisidir. Bizim burada halkta gördüğümüz ilgi, halktan gördüğümüz ilgide bizleri fazlasıyla memnun ediyor. Bir umut arayışı var, bu umudun adresinin HDP olması içinde halkla buluşmalarımızı daha fazla yapacağız. Halk buluşmalarımızı yoğunlaştıracağız. Ülkenin her tarafına gideceğiz. Ülkedeki bütün kesimlerle diyalog kurmak, ülkedeki bütün toplumsal kesimlerle temas içinde olmak istiyoruz. Önümüzdeki haftalarda buna dönük programlarımızı da daha yoğun bir şekilde hayata geçireceğiz" diye konuştu. 

‘MİDYAT’TAKİ CİNAYETİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Midyat’ta dün polisin açtığı ateşle bir gencin öldürülmesine dair de Sancar, bu tür olayların bölgede sıkça yaşandığını belirterek, şunları söyledi: "Ya polis kurşunuyla ölümler veya zırhlı araçların çarpması sonucu çocuklar başta olmak üzere insanların hayatlarını kaybetmesi. Yine Derik'teki gibi kaza süslü büyük bir katliam bütün bunlar bu bölgede sık yaşadığımız durumlar. Bunların keyfi yönetimle ve askeri zihniyetle Kürt sorununa yaklaşımda güvenlikçi anlayışla doğrudan bağlantısı vardır. Bu tür fiilleri işleyen güvenlik güçleri cezasız kalacaklarına inanıyorlar. Cezasızlık politikası bu acı olayları sıklaştırıyor. Biz her alanda takipçisi olmaya çalışıyoruz. Bu olayın da aydınlığa kavuşturulması ve sorumluların yargı önünde hesap vermesi konusunda da takipçi olacağız." (MA)

Öne Çıkanlar