Sancar: Sol-sosyalist partilerle ilgili duyurumuzu 25 Ağustos'ta açıklayacağız

Sancar: Sol-sosyalist partilerle ilgili duyurumuzu 25 Ağustos'ta açıklayacağız
HDP Eş Genel Başkanı Sancar, sol-sosyalist partilerle kurulacak ittifakı 25 Ağustos’ta kamuoyuna duyuracaklarını açıkladı. Sancar, hedeflerinin sistem değişikliği olduğunu belirtti.

Diyarbakır’da dün partisinin düzenlediği mitinge katılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, bugün de Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Kürdistan Demokrat Partisi -Türkiye (KDP-T) İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Azadî Partisi ve Devrimci Demokratik Kürt Derneği’ni (DDKD) ziyaret etti.

Sancar’ın ziyaretinin ilk durağı Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) oldu. DBP’nin Diyarbakır’daki Genel Merkez İrtibat Bürosu’nu ziyaret eden Sancar’ı, DBP Eş Genel Başkanı Salih Aydeniz karşıladı. Ziyaret sırasında dün İstasyon Meydanı’nda yapılan mitinge değinen Aydeniz, halkın hava sıcaklıkları ve engellemelere rağmen HDP'nin fikriyatına mitingde sahip çıktığını belirtti. Aydeniz, "Her şeye rağmen, bütün yönelimlere rağmen, kapatma davalarına rağmen, halk her koşulda HDP'nin yanında olduğunu bir kez daha gösterdi" dedi.  Kürt halkının özgürlük mücadelesi, demokrasi, dil ve kültür talebini en çok dillendiren partinin HDP olduğuna işaret eden Aydeniz, "HDP böylelikle halklara, kadınlara, gençlere umut olmaktadır. Umut olmaya da devam edecektir" ifadesini kullandı.

SANCAR: TEMEL MİSYONUMUZ YENİ BİR BAŞLANGICI YARATMAK

Aydeniz’in ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sancar, "Kürdi İttifak" partileriyle görüşmenin ilk ziyaretini DBP'ye yaptıklarını belirterek, Kürt sorununda demokratik çözüm ve barış ile halklara umut olmaya devam ettiklerini belirtti. Tüm Türkiye’de demokratik cumhuriyet hedefleri olduğunu dile getiren Sancar, "Bütün Türkiye'de demokratik cumhuriyete giden yolu açma kararlılığımız büyüyerek devam ediyor. Bütün zorluklara rağmen burada, İstasyon Meydanı'nda halkımız bu kararlılığı bir kez daha göstermiştir. Mesaj açıktır; biz irademize sahip çıkıyoruz, sahip çıkmaya devam edeceğiz" diye konuştu. 

Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre temel misyonlarının yeni bir başlangıcı yaratmak olduğunu belirten Sancar, hedeflerinin iktidar değişiminden ziyade zihniyet ve sistem değişikliği olduğunu söyledi. Sancar, "Bu da ancak geniş ittifaklar ve kapsamlı bir ortak mücadele ile mümkün olduğunun da farkındayız. Demokrasi ittifakı adını verdiğimiz bu ortak mücadele birlikteliğinin birkaç sütunu var. Biri bizim dışımızdaki 6 sol-sosyalist partiyle oluşturduğumuz kısımdır. Diğer inanç gruplarıyla oluşturduğumuz çalışmalarımız devam ediyor. Emek hareketi, kadın hareketi, ekoloji hareketiyle de aynı yönde çalışmalar yürütmekteyiz. Bütün bu güçleri birleştirebilirsek şartlar ne kadar zor olursa olsun demokratik cumhuriyete giden, şartlar ne kadar zor olursa olsun yolu açacağımıza inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye'deki bütün halkların haklarını savunduklarını belirten Sancar, "Kürtlerin, ezilenlerin hakları bütün ülkeyi ilgilendirir. Bu nedenle bu demokrasi ittifakı gerçek demokrasiye giden yolu açacak en önemli alandır" dedi.

'SALİHA AYDENİZ KÜRT HALKININ ONURUDUR'

DBP'ye ziyaretin özel bir anlamı da olduğunu belirten Sancar, şunları söyledi:

"Saliha Aydeniz hedefe konulmuştur. Dokunulmazlığının kaldırılması için başlatılan süreç devam etmektedir. Genel Kurul aşamasına kadar getirilmiştir. Bu sürecin bitirilmesi için iktidar partileri ellerinden geleni yapmışlardır. Saliha Aydeniz bizim irademizdir, bizim onurumuzdur. Onun şahsında bu saldırı DBP'ye, temsil ettiği Kürtlere karşı bir saldırıdır. Sonuna kadar bu saldırının karşısında duracağız ve bu oyunları da boşa çıkaracağız. Burada bulunmaktan onur duyuyorum."

Sancar ve DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz

‘SALDIRILARA KARŞI EN GENİŞ İTTİFAKI OLUŞTURACAĞIZ’

Sancar’ın ziyaretinin ikinci durağı ise KDP-T oldu. KDP-T’nin Diyarbakır İl Başkanlığında Genel Başkan Mehmet Emin Kardaş’la bir araya gelen Sancar, "HDP yönelik baskılar arttıkça sahip çıkma kararlılığı da yükseliyor. Bu baskılar sadece HDP’ye yönelik baskıların olarak görülmemesi gerektiğini sürekli vurguluyoruz. Bu saldırılarla bir tarafta Kürt halkının iradesi hedef alınırken öte yandan Türkiye'de demokrasi mücadelesinin en dinamik gücünü etkisiz hale getirme hedefi güdülmektedir. Bu saldırı ve kuşatmalarla en geniş ‘Demokrasi İttifakı’nı oluşturmayı en temel hedef olarak önümüze koyduk" dedi. 

‘İKTİDAR, DÜŞMANLAŞTIRMA POLİTİKALARINDAN MEDET UMUYOR’

"Operasyonların Kürdistan’ı bir savaş meydanına çevirme gibi yıkıcı bir amacı var" diyen Sancar, siyasi partileri ziyaret etmenin hem bilgilendirme hem de görüş alışverişi gündemiyle yapıldığını vurgulayarak, "Şunu söyleyelim, bugün bu iktidar çökmektedir, erimektedir ve çözülmektedir. Bu tür dönemlerde acz içinde kalan iktidarların büyük kısmının yaptığı gibi düşmanlaştırma, ayrıştırma ve savaş politikalarından medet ummaktır. Varlıklarını sık söyledikleri kelimeyle; ‘bekalarını’ savaş ve düşmanlaştırma politikalarına bağlamıştır. Biz de bu savaş politikalarının büyük yıkım yarattığını, hem şu anda Güney Kürdistan’da yürütülen operasyonların ve askeri faaliyetlerin hem de Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik bir operasyon hazırlığının Kürdistan’ı savaş meydanına çevirme gibi bir yıkıcı amacı olduğunu belirtiyoruz. Ama bu yıkıcılık sadece Güney Kürdistan ve Kuzey ve Doğu Suriye ile sınırlı kalmayacak. Elbette Türkiye’nin bütün siyasi dengelerini etkileyecektir. Aynı zamanda Ortadoğu'da önemli olumsuz sonuçlar doğuracaktır" şeklinde konuştu.

"Bu savaş politikalarını durdurmak zorundayız" sözleriyle konuşmasını sürdüren Sancar, "Savaşa karşı çıkmak, bizleri gelecekte demokrasiyi, ortak yaşam ve eşit yurttaşlık üzerine kurma konusundaki politikalarımızın en önemli dayanaklarındandır. Bu savaş politikalarını durdurmak zorundayız. Bunu da yine savaştan etkilenen bütün hakların temsilcileriyle ve katılımıyla birlikte gerçekleştirebileceğimize inanıyoruz" dedi.

‘DEMOKRASİ İTTİFAKI’NI 25 AĞUSTOS’TA KAMUOYUNA DUYURACAĞIZ’

Konuşmalarında sık sık değindiği ama kimlerin içinde olduğuna dair bilgi vermediği "Demokrasi İttifakı" 25 Ağustos’ta kamuoyuna duyuracaklarını açıklayan Sancar, şunları söyledi: "Kurdi partilerin bir kısmıyla 2018'de başlayan 2019 yerel seçimlerinde somutlaşan bir ortak çalışmamız var. Bizler demokrasi ittifakı çerçevesinde başka birliktelikler kurmak için de çalışmalar yürütüyoruz. 7’li masa dediğimiz Türkiye'deki sol sosyalist partilerle ortak çalışmamızı 25 Ağustos’ta kamuoyuna duyuracağız. İnanç gruplarıyla özellikle Alevi kurumlarıyla doğrudan ve kurumlar üzerinden aynı amaca yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Emek hareketiyle, kadın hareketiyle, ekoloji ve gençlik hareketleriyle de bu ittifakı en geniş noktaya taşımak istiyoruz. Demokrasi İttifakı’nın ortak mücadele zemininde buluşma amacına yönelik bu ittifakın Kurdi ayağı hayati önemdedir. Özellikle bölgede, Kürdistan'da yaşanan gelişmeler bizlerin ortak bir program ve hedef etrafında buluşmasını her zamankinden daha acil bir hale getirmiştir."

‘6 PARTİYLE YÜRÜYEN İTTİFAKI EN GENİŞ ÇEVREYE ULAŞTIRMAK İSTİYORUZ’

Yürüttükleri ittifak görüşmelerini geniş bir çerçevede tutuklarının altını çizen Sancar, şöyle devam etti: "Kurdi partilerle şu ana kadar yürüyen çalışmaları kalıcı bir ittifaka dönüştürmek için de bazı çalışmalarda bulunduk. Bir çerçeve metin oluşturuldu, konferanslar ve çalıştay gerçekleştirildi. Biz artık bunu resmileştirmek istiyoruz bir. İkincisi genişletmek gibi bir önemli hedefimiz var. Bugüne kadar 6 parti ile yürüyen bu ittifakı olabilecek en geniş çevreye ulaştırmak istiyoruz. Diğer Kurdi partileri de içerecek bir ittifak haline getirmek istiyoruz. Bu konuda son gelişmeleri, bugün burada değerli kardeşim Mehmet Emin Kardaş ile istişare edeceğiz. Diğer ziyaret edeceğimiz partilerle de görüş alışverişinde bulunacağız."

‘BU İTTİFAK BİR KURULUŞ PROGRAMIDIR’

İttifak görüşmelerini bu ziyaretlerle somut hale getirmeye çalıştıklarının altını çizen Sancar, şunları söyledi: "Demokratik İttifakı, bizim halkları buluşturma ve halkların eşit, ortak yaşamını demokratik temellerde kurma programıdır. Bu nedenle iradelerimizi, görüşlerimizi ve hedeflerimizi buluşturma çalışmalarını bütün hızıyla sürdüreceğiz. Bütün gücümüzle burayı inşa etme faaliyetlerini sürdüreceğiz. Belki Kurdi ittifak partileriyle bu dönem içinde arzuladığımız hızda görüşmeler yapılmamış olabilir ama bunu en kısa sürede telafi edeceğiz. Bugün daha önce konuştuğumuz programı gerçekleştiriyoruz. Her zaman diğer partilerle ortak toplantılar yapardık ama bugün HDP Eş Genel Başkanı olarak arkadaşlarımızla birlikte bütün partilerini tek tek ziyaret etmeyi planladık. Kendileriyle bu çerçevede görüş alışverişinde bulunup süreci nasıl somutlaştırabileceğimize hızlandırarak resmileştirebileceğimizi konuşacağız. Önümüzdeki dönemin ittifakını da buradaki görüşmelerle de somut hale getireceğiz."

‘DİYALOGDAN BAŞKA YOL YOK’

Partisi için demokrasi ve barışın önemli olduğunu dile getiren Sancar, sözlerini şu ifadelerle noktaladı: "Bizim için demokrasi ve barış önemlidir. Kürtler arası sorunların diyalogla, karşılıklı anlayışla tartışılması hayati önemdedir. Kürtler bu coğrafyanın en çok ezilen, en uzun süre baskıya maruz kalan halkıdır. Kürt halkının temsilcilerinin bu kadar ağır baskılar yaşanıyorken ve önümüzdeki dönemin planlarında yeni bir yüzyılı aynı anlayışla sürdürme çabaları varken Kurdi siyasi temsilcilerin birbiriyle sorunlarını diyalogdan başka yolla çözme şansları yoktur. Bu ağır şartlarda sorunlar ne kadar çetin olursa olsun bu istişare mekanizmalarını işletmek ve ulusal birlik hedeflerine doğru herkesin üzerine düşen yapmasını HDP olarak çok önemli buluyoruz. Bu konuda atılacak her adımın öneminin farkındayız. Ziyaretimizin amacı bu ve bugün KDP Türkiye ile başlayarak diğer partilerle tartışacağız."

Sancar, Kürt partilerine dönük ziyaretini sürdürüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar