Sanatçıların eylemine yasak: Bu yasağı biz Berû'dan tanıyoruz

Sanatçıların eylemine yasak: Bu yasağı biz Berû'dan tanıyoruz
Sanatçıların kültürel yozlaşma, pandemide yaşadıkları zorluk ve sanat üzerindeki sansüre dikkat çekmek amacıyla yapmayı düşündükleri açıklama engellendi.

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK- Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul Kültür Sanat Komisyonu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Kültür Sanat Komisyonu, HDK İstanbul Gençlik Meclisi ve HDP İstanbul Gençlik Meclisi'nin çağrısıyla "Kültürel Yozlaşmaya ve Sansüre Karşı Sokaktayız!" şiarıyla Avcılar Deprem Anıtı önünde yapmak istediği açıklama pandemi gerekçe gösterilerek engellendi. 

HDP ilçe binasının bulunduğu alanı abluka altına alan polis, açıklama için bir araya gelen müzisyen, tiyatrocu ve oyuncuların binadan çıkmasına izin vermedi. 

İş hanı giriş kapısı önünde kısa bir konuşma yapan müzisyen Sinan Gökçek, hem kültürel yozlaşmaya karşı hem de sanatçıların pandemi sürecinde yaşadığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla açıklama gerçekleştirmek istediklerini ifade ederek, abluka ve yasağı kabul etmediklerini söyledi. "Yarın AKP kongresi burada olacak, aynı engellemeyi yapacak mısınız" diye tepki gösteren sanatçılara cevap olarak polis memuru, "farklı konuları bizim konularımızla karıştırmayalım" diye cevap verdi. 

Açıklama sonrası yaşadıkları sorunlar ve sanata yönelik sansürü konu alan bir etkinlik yapmak istediklerini söyleyen Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV) Eş Genel Başkanı müzisyen ve oyuncu Ahmet Uçar, "Binadan çıkmamıza bile izin vermediler. AKP kongreleri binlerce insanın katıldığı salonlarda yapılıyor. Bununla ilgili herhangi bir yasak söz konusu olmazken; bizim yapmayı düşündüğümüz bir çok etkinlik alalacele kaymakamlık üzerinden kararlar alınıp yasaklamaya çalışılıyor" diye konuştu. 

'YASAKLAR BİR KORKUNUN ÜRÜNÜ'

Sanatlarını icra edemediklerini, iktidarın işçilerin, emekçilerin yaşadıkları sorunlara görmezden geldiğine dikkat çeken Uçar, "Hükümet, kendi refah düzeyini devam ettirmek, kendi iktidarını sürdürebilmesi için bu yasaklara başvuruyor. Bu yasaklar, bir korkunun ürünü olarak karşımıza çıkıyor" dedi. 

'ERBANE İLE MÜZİK YAPMAMIZA DAHİ İZİN VERİLMİYOR'

Pandemi nedeniyle aylardır çalışamadıklarını yineleyen Uçar, bugün bir sokak performansı düzenleyeceklerini söyledi ve "Sokakta tiyatro gösterisi ile oyun sergilememiz, sokakta erbane ile müzik yapmamıza izin dahi vermek istemiyorlar. İnsanların kültürel yozlaşmaya karşı fikir sahibi olmasını, pandeminin getirdiği zorluklara ilişkin halkı bilgilendirmemizi istemiyorlar. Bu yasaklarla insanların sorgulamaya başlamalarının önüne geçmek hedefleniyor" dedi. 

'GECMİŞTEN BERİ GELEN YASAĞIN BİR DEVAMI'

Sanat üzerinde baskı ve yasakların Gaziosmanpaşa'da oynanması planlan 'Bêrû' adlı tiyatro oyununun, Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından yasaklanmasının devamı olduğunu belirten tiyatrocu Rewşan Apaydın ise şunları söyledi: "Polis sanatçılara karşı büyük bir güç yığarak engellemede bulundu. Bu engellemeyi biz tanıyoruz. Çünkü daha önce Gaziosmanpaşa kaymakamlığı 'Bêrû' (yüzsüz) adlı oyunun yasakladı. Bu kültürel asimilasyonun adımlarından biriydi. Geçmişten beri devam eden yasaklamaların ardıllarıydı. Bir kültür kurumunun, kültürel asimilasyona karşı bir araya gelmelerini ve yapmak istenilen basın açıklamasının yasak olduğunu söylediler. Bu bir araya gelmekti. Sürekli bize müdahale etme gerekçelerini kendilerinde hak görüyorlar. Az önce gördünüz. Binadan çıkmamıza dahi izin vermediler. Bugün pandemi gerekçesiyle yan yana gelmemizi engellediler bakalım pandemiden sonra hangi gerekçeyle yan yana gelmemizi engelleyecekler."

Öne Çıkanlar