Sami Solmaz'ın objektifinden 'Sulukule Düşerken' çıktı

Sami Solmaz'ın objektifinden 'Sulukule Düşerken' çıktı
Gazeteci, yönetmen ve fotoğrafçı Sami Solmaz'ın sergisi "Sulukule Düşerken" adıyla kitaplaştırıldı.

Gazeteci, yönetmen ve fotoğrafçı Sami Solmaz'ın "Sulukule Düşerken" adlı fotoğraf sergisi kitap haline geldi. Solmaz fotoğraflarıyla, 2007-2010 yılları arasındaki Sulukule yıkımının perde arkasını Romanların bakış açısından gözler önüne seriyor.

Kitabın açıklaması şöyle:

"İstanbul’un, 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilmesi vesilesiyle başlatılan çalışmalar kapsamında, tahliyeye zorlanan Sulukule semtinin üç binin üzerindeki yoksul sakini için hayat tepetaklak oldu. Bölgedeki bütün evler yıkım için işaretlendi ve tamamı yıkıldı. Harabeye dönmüş evler, Ortadoğu’nun çatışma mağduru kentlerindeki evleri aratmıyordu. Fatih Sultan Mehmet’in 1453’te, İstanbul’un fethinden bu yana Sulukule’de olduğuna inanılan Roman nüfusu için yeni bir dönem başladı.

Tarihin belki de en dağınık kavminin çocukları bir kez daha yollara düştü. Çünkü Sulukule tarih oldu! Yüzyıllardan beri burada yaşayan insanların çoğu Sulukule’yi terk etti. Önemli bir kısmı İstanbul’a 40 km uzakta inşa edilen Taşoluk TOKİ evlerine gitti. Ancak çok kısa bir süre sonra hepsi kendilerine zorla satılan evlerinin taksitlerini ödeyemeyip geri döndü. Çok uzağa da gidemediler. Sulukule’nin hemen yanındaki mahalleye taşınıp küçücük evlerde çok kalabalık yaşamaya çalışıyorlar. Yıkılan evlerinin yerine 'Villalar' yapılıp yeni bir rant kapısı yarattılar."

Kitaba buradan ulaşılabilir. 

Öne Çıkanlar