Salihe Aydeniz: Kimse Kürtler üzerinden hesap yapmasın

Salihe Aydeniz: Kimse Kürtler üzerinden hesap yapmasın
DBP Eş Genel Başkanı Salihe Aydeniz, iktidarın yanında muhalefet partilerinin de 1990’lı yılların karanlığını geri getirme arayışında olduğunu söyledi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), "Örgütlü toplumla özgür yaşama doğru" sloganıyla Urfa İl Örgütü’nün atamasını gerçekleştirdi. Urfa Barosu Hizmet Binası’ndan bulunan Tahir Elçi Kongre Salonu’nda yapılan törene, Özgür Kadın Hareketi (TJA), DBP Eş Genel Başkanı Salihe Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa milletvekilleri Ayşe Sürücü ve Ömer Öcalan, yerine kayyım atanan Suruç Belediye Eşbaşkanı Hatice Çevik, Urfa Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Urfa Emek ve Demokrasi Platformu birleşenleri ve çok sayıda yurttaş katıldı. Kongrenin yapıldığı salona "Örgütlü toplum ile özgür yaşama doğru" yazılı pankart asıldı. 

Saygı duruşuyla başlayan törende konuşan DBP Eş Genel Başkanı Salihe Aydeniz, "Dün Kürdistan doğasını korumak için birçok kurum Cudi’ye yürümek istedi. Ancak bir kez daha Kürtlere dönük düşman politikaları ile karşı karşıya kaldık. Bir kez daha doğayı talan edenler, doğa için yürümek isteyenlere saldırdı. DBP’nin örgütlülüğü kadınları katleden, topluma saldıranlara büyük bir cevaptır. Yüz yıldır süren saldıra en büyük cevap örgütlülüğünü büyütmek ve bu örgütlemede yer almaktır. Her gün siyasi operasyon yaparak örgütlüğümüzü bozmak isteyenlere karşı bu atam bir cevaptır" diye konuştu.  

AKP-MHP’NİN KÜRT DÜŞMANLIĞI 

"AKP-MHP iktidarı Kürt düşmanlığı ile ayakta kalmaya çalışıyor" diyen Aydeniz, "Bugün sadece Türkiye’de değil, bütün Kürdistan’da bir topyekûn savaş var. Anadil, kadın, doğaya yaklaşımları yüz yıllık politikayı gözler önüne seriyor. Herkese her yere saldırıyorlar. 5 aydır Federe Kürdistan’da bir savaş var ancak bir adım dahi ilerleyemiyor. Kimyasal silahlar kullanılıyor, her türlü insan hakları ihlallerine başvuruyor ancak Kürt halkının iradesini kıramıyorlar. Kürtlerin iradesini kıramadıkları için saldırganlıklarını arttırıyorlar. Hiçbir şey elde edemedikleri için Kuzey ve Doğu Suriye’ye saldırıyorlar. Çünkü Rojava’da DAİŞ zihniyeti yenilgiye uğratıldı. DAİŞ’in intikamını almak için Kobanê’ye saldırıyorlar. Kürtler nerede olursa olsun kazanımlarının önüne geçmek istiyorlar. Kürtlerin bir kazanım elde etmesini istemiyorlar. Ancak Federe Kürdistan’da bir adım ilerlemedikleri gibi Rojava’da da ilerleyemeyecekler. Kobanê’yi 2014 yılında savunduğumuz gibi yine bir arada savunacağız" ifadelerini kullandı. 

‘KİMSE KÜRTLER ÜZERİNDEN HESAP YAPMASIN’

İktidarın yanında muhalefet partilerinde 1990’lı yıllardaki karanlık güçleri canlandırmak istediklerini ifade eden Aydeniz, "Muhalefet sadece seçim döneminde Kürdistan’a geliyor. Anadil, Kürtlerin hakları için adım atmayanlar sadece oy istemek için geliyor ve çeteler ile görüşüyorlar. Çeteler ile görüşmeleri onların gerçek yüzünü gösteriyor. Sadece oy için Kürdistan’a gelmesinler. Kürt halkı hem muhalefeti hem iktidarı çok iyi tanıyor. Buna karşıda her zaman örgütlüğünü artırıyor. Herkes Kürdistan gerçeğini iyi tanısın ve ona göre adımını atsın. Kümse Kürtler üzerinden bir hesap yapmasın. Kürt halkı örgülü bir halk bunun için iktidar, muhalefet en çokta devlet bu gerçeği bilmeli" diye konuştu. 

‘ÖCALAN ÖZGÜR OLMALI’

PKK Lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride dikkat çeken Aydeniz, "Dünyada bir kriz kaos var diyoruz, bu en çok Ortadoğu’da savaş ile kendini gösteriyor. Kürdistan bu kaosun merkezi. Kürdistan’daki savaş kaosun nedeni. Kürtler buna karşı yeni bir yaşam sunuyor. Bu kaosu bitirecek olan çözümün mimarı Sayın Öcalan’dır. Bunun için bir tecrit uygulanıyor. Tecrit İmralı’da başladı ancak bugün bütün topluma yayılmış durumda. İmralı’da başladı ancak Türkiye açık bir cezaevi gibi tecrit altında. En büyük suç tecrittir. Sayın Öcalan konuştuğu zaman; demokrasi, barış gelecek. Bunun örneği 2013-2015 yılları arsında yaşananlardır. Bu süreç bittiğinden bu yana kriz ve kaos derinleşti. Bunun sorumlusu Sayın Öcalan’a tecrit uygulayanlardır. Sadece tecridin kırılması değil, Sayın Öcalan’ın özgür olması için bir mücadele verilmesi gerek. Bütün dünya tecridi kırmak için değil, Sayın Öcalan’ın özgürlüğü için bir mücadele içinde. Bu sağlana kadar mücadelemizi büyüteceğiz" şeklinde konuştu.  

‘ATK SUÇ İŞLİYOR’

Türkiye ve bölge cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine değinen Aydeniz, "Cezaevlerinden tutuklulara bir işkence var. Cezaevleri bir işkence evine dönüşmüş şekilde. ATK iktidarın suçlarının altına imza atarak işlenen suçlara ortak oluyor. Cezaevlerinde yaşanan insan hakları ihlallerine karşı sesimizi yükseltmemiz lazım. Tutukluların sesini dışarıda yükseltmemiz gerek. Her yerde anneler adalet arayışında. Emine Şenyaşar herkes için Adalet Nöbeti’nde. Türkiye’ye adalet gelecekse, önce Emine Şenyaşar’ın talepleri karşılanmalı. Hem Emine annenin hem de cezaevinde bulunan çocukları için nöbette olan annelerin yanındayız" dedi.

KADINLARA KARŞI İŞLENEN SUÇLAR

İran ve Ermenistan’da kadınlara karşı işlenen suçları kınayan Aydeniz, "Her yerde kadına karşı politikalar benzer. Kürt kadınlarını üzerinden devlet sistemini ayakta tutmak isteyenler, Kürt kadınlarının direnişlerine baksınlar. Bütün kadınlara karşı işlenen suçları kınıyoruz. Kadınlar direnişleri ile erkek devlet sistemlerini yıkacaktır. İktidar ve devlet aklı topluma karşı kadınlar da toplumu savunuyor. Her alanda kadınlar öncülük ediyor. Kadınlar her alanda örgütlülüğünü büyütmesi gerek. Örgütlülüğümüz büyüteceğiz. Erkek devlet aklına karşı mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı.

‘ULUSAL BİRLİK ŞART’

Kürtlerin ulusal birliklerini büyütmesi gerektiğini vurgulayan Aydeniz, şunları söyledi: "Kürtler birlik olmadığı sürece, kazanımlarını büyütemez. Biz birlikteliğimizi sağlayacağız. KDP zihniyeti buna karşı bir engel. Zaxo’da Kürdistan haritasını ne hale getirdiklerini gördük. Urfa’dan Zaxo’ya, Mahabad, Qamişlo’ya kadar Kürtlerin parçalama girişimlerini izin vermeyeceğiz. Birliğin önünü tıkayanları, herkes her yerde teşhir etmeli. Birlikteliğimizi engelleyenleri dinlemeyecek onlara karşı birliğimizi sağlayacağız. Kürt halkı, Kürk kadınları Ortadoğu’da bir umut. Biz umutluyuz, çünkü bizim bir örgütlüğümüz var. Türkiye’de hem de Kürdistan’da siyaseti belirleyen bizim duruşumuz. Bizim yolumuz Üçüncü Yol, yolumuz açık olsun, başaran biz olacağız." 

DBP Urfa İl Eşbaşkanlığı’na Hidayet Enmek ve Rabia Aslan atandı. (MA)

Öne Çıkanlar