‘Saldırılarla soykırım diri tutulmak isteniyor’

‘Saldırılarla soykırım diri tutulmak isteniyor’
Soykırımı’nın yıldönümünde yüzleşme çağrısı yapan HDK İzmir İl Meclisi ve emek güçleri, soykırımın Suriye ile Federe Kürdistan’a dönük saldırılarla diri tutulmak istendiğine dikkat çekti.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İzmir İl Meclisi öncülüğünde bir araya gelen İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 24 Nisan 1915 Ermeni Soykırımı’nın yıldönümüne ilişkin, Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Anmaya sivil toplum örgütleri, Siyasi Parti Temsilcileri de katılarak destek verdi. Açıklamanın yapıldığı alanda, "Helalleşmek değil yüzleşmek gerekir. 24 Nisan" Türkçe ve Ermenice yazılı pankartı taşındı. Açıklamada sık sık "Garo Paylan yalnız değildir" sloganları atıldı.

Basın metnini Emek Demokrasi Güçleri adına HDK İzmir Eşsözcüsü Sabri Gür okudu.

Türkiye’nin  Ermeni Soykırımı ile 107 yıldır yüzleşmediğine dikkat çeken Gür, yüzleşilmeyen suçun tekrarlanarak bu güne taşındığını söyledi. Gür, "Ermeni soykırımı, yüzyılın başında devlet içindeki karanlık odakların ve katliamcı çizginin halklara reva gördüğü bir siyasetin sembol haline geldiğini söyleyen Gür, "Rum, Süryani, Keldani, Kürt, Alevi ve Êzidî halklarına reva görülen ve bugün de sürdürülen katliamcı siyasetin şifrelerini ve soykırım mekanizmasının mahiyetini göstermesi açısından oldukça önemlidir. Bu katliam ve kıyım mekanizmasıyla yüzleşmek, Türkiye’nin aydınlık geleceğinin, bir arada ortak yaşamın olmazsa olmazıdır" diye belirtti.

‘YÜZLEŞMEK GEREKİYOR’

Son zamanlarda helalleşmek adı altında sırf iktidar karşıtlığı üzerinden kamuoyuna yapılan açıklama ve değerlendirmeleri gerçekçi bulmadıklarını vurgulayan Gür, "Bu topraklarda gerçek anlamda demokrasi, barış ve adalet tesis edilmek ve eşitlik temelin bir yaşam sürdürülmek isteniyorsa bir ilk adımının 1915 katliamı ile yüzleşmek olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz" diye konuştu.

SALDIRI VURGUSU

İttihat Terakki’nin, Teşkilat-i Mahsusa’nın katliam ve soykırımının devamına bugün de AKP-MHP ve sistemi içinde derin odaklar eliyle halklara dayatıldığını söyleyen Gür, "Bir taraftan kutuplaştırma ve ötekileştirme siyaseti üzerinden ırkçılık ve nefret suçları sıradanlaşıyor, diğer taraftan Rojava ve Güney Kürdistan’daki yerel işbirlikçiler ve çetelerin de desteğini arkasına alarak işgal ve katliamlar ile soykırımı diri tutma ve sürdürme politikalarını devam ettirmeye çalışıyor" dedi.

‘SAYGIYLA ANIYORUZ’

Gür son olarak, "107’ncı yıldönümünde bu toprakların kadim halkları, inançları olan Ermeni, Süryani, Keldani ve Êzidilere karşı gerçekleştirilen soykırımı, yaşanmış olan büyük felaketi ve insanlık trajedisini yüreğimizde hissediyor, katledilenleri saygı ve rahmetle anıyoruz." (ANKA)

Öne Çıkanlar