Che Guevara'yı öldüren asker hayatını kaybetti

Che Guevara'yı öldüren asker hayatını kaybetti
1967 yılında Che Guevara'yı öldüren tetiği çeken Bolivyalı asker Mario Teran, 80 yaşında öldü.

Che Guevara'yı öldürdüğü anı "Hayatımın en kötü anı" diye niteleyen Bolivyalı asker Mario Teran 80 yaşında öldü.

Che Guevara'yı öldüren silahın tetiğini çeken asker olarak tarihe adını yazdıran Mario Teran'ın uzun bir hastalık döneminin ardından öldüğü açıklandı. Evli olan Teran'ın iki çocuğu bulunuyor.

İNFAZ GÖREVİ VERİLMİŞTİ

1967 yılında Che'yi yakalayan grubun başındaki emekli General Gary Prado'nun infaz emri vermesinin ardından bölüğün çavuşu olan Mario Teran'a infaz görevi verilmişti.

Küba Devrimi'nde lider bir figür olarak efsanevi bir statü kazanan Ernesto Che Guevera, Küba'dan sonra Afrika ve Güney Amerika'da birçok ayaklanmaya liderlik etmişti.

'CHE'Yİ ÇOK ÇOK BÜYÜK GÖRDÜM'

1967 yılında Bolivya askerleri, Che Guevara'yı yaralı halde yakaladı. İnfaz görevi verilen Teran o günü "Hayatımın en kötü anıydı. Che'yi çok çok büyük gördüm, gözleri parlıyordu. Üzerime geliyor gibi hissediyordum. Gözlerini bana sabitlediğinde başım döndü. Bana 'Sakin ol ve iyi nişan al, yalnızca bir adam öldüreceksin" dedi. Kapıya doğru bir adım geri attım, gözlerim kapadım ve ateş ettim' diye anlatmıştı.

Che Guevara'nın biyografisinde Teran'ın ilk atışında ıskaladığını ancak daha sonraki atışlarında Che'yi göğsünden vurduğu bilgisi yer alır.

Öne Çıkanlar