Şah-ı Merdan Cemevi dedeleri: Düğmeye basan birileri var

Şah-ı Merdan Cemevi dedeleri: Düğmeye basan birileri var
Ankara'daki cemevlerine yönelik eş zamanlı saldırılara ilişkin konuşan Şah-ı Merdan Cemevi dedeleri, bu saldırıyı yapanların arkasında düğmeye basan birileri olduğunu söyledi.

Ankara’da bulunan Ana Fatma Cemevi, Şah-ı Merdan Cemevi, Gökçebel Köy Derneği ve Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı’na eş zamanlı saldırı düzenlendi. Saldırılar Muharrem Ayı'nın ilk günü gerçekleşti.

Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı’na yapılan bıçaklı saldırı sonucunda yaralanan bir kadın hastaneye kaldırıldı. Şah-ı Merdan Cemevi’nde ise bir kişinin iki parmağı kırıldı. Ayrıca Alevi örgütlerinin kapılarına taşlı saldırı da gerçekleşti. Saldırılara ilişkin konuşan Şah-ı Merdan Cemevi dedeleri Kazım Erbektaş ve Fevzi Soylu, saldırıları provokasyon olarak değerlendirdi.

     

‘DÜĞMEYE BASAN BİRİLERİ VAR’

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre aynı gün içinde, 3-4 Alevi kurumuna saldırı gerçekleştiğini, saldırılar arasında bir saat farkı bile olmadığını söyleyen Şah-ı Merdan Cemevi kurucu dedelerinden Kazım Erbektaş, "Bugün Muharrem Ayı'nın birinci günü. Kerbela şehitlerinin yas-ı matem muharrem orucunun ilk günüdür. Muharrem ayı boyunca 15 gün lokma verir, cem yaparız. Oruçlu ya da değil ayrım olmaksızın pişen lokma eşit şekilde paylaştırılır. Bu saldırıyı yapan bir ya da birkaç kişi olsun fark etmez demek ki arkalarında düğmeye basan birileri var. Aleviliğimize, kimliğimize, yas-ı matemimize, ehlibeytin ibadethanesine böyle bir saldırı da bulunmak akıl işi değil" dedi.

‘BİZ ALEVİLER BUNLARIN OYUNUNA GELMEYİZ’

Saldırılarla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını ifade eden Erbektaş devamında şöyle konuştu: "Olması gereken yapılmalı. Biz Aleviler bunların oyununa gelmeyiz. Bunların amacı dalgayı büyütüp akıllarınca ortaya bir güç koymak, bunun en büyük nedeni yaklaşan seçimlerdir. Bunların derdi de suyu bulandırmaktır. Bir Alevi önderi olarak bu durumu kınıyor ve lanetliyorum. Bizim istediğimiz barış ve kardeşliktir."

     

BU SALDIRI PROVOKATÖRLÜKTÜR’

Şah-ı Merdan Cemevi’nin diğer kurucu dedesi Fevzi Soylu, yapılan saldırıların amacının Türkiye'de herkes tarafından bilindiğini ifade etti. Soylu, dün saat 15.30 civarında, bir şahsın, ibadet esnasında cemevine gelerek, içerde bulunanlara sandalyeler fırlattığını ve bir kişinin iki parmağının kırıldığını anlattı. Soylu, "Bu ırkçı bir saldırıdır, provokatörlüktür. Mamak semti Alevilerin en yoğun yaşadığı bölgedir. Bizim kimseyle bir sorunumuz, sıkıntımız yok 11 yıldır buradayız. Kapımız herkese açık, herkes girebiliyor hiçbir ayrım yapmayız" dedi.

‘HEP YAKILAN, GAZLANAN, COPLANAN BİZLERİZ’

Saldırıyı gerçekleştiren şahsın yakalandığı bilgisini aldıklarını, İzmir nüfusuna kayıtlı 28 yaşında biri olduğunu öğrendiklerini belirten Soylu, "Maraş’ta, Sivas’ta, Çorum’da her yerde hep yakılan, gazlanan, coplanan bizleriz. Neden tekrarlarını yaşayalım. Buna fırsat vermeyeceğiz. Bu toplumu artık birbirine düşüremezler" ifadelerini kullandı.

‘CEMEVİ BASMAKLA BİZİ YILDIRAMAZLAR’

Saldırıdan bir gün önce İçişleri Bakanlığının yayınladığı "mateme ortak olun" şeklindeki genelgeye değinen dede Soylu, "İçişleri Bakanı dün talimat verdi bugün Ankara’da Cemevleri basıldı. Keşke o talimatı vermeseydi. Kimse korkmasın, çekinmesin. Hepimiz buradayız. Cemevi basmakla bizi yıldıramazlar. Onların istediklerini yapıp tuzağa düşmeyeceğiz. İster kutuplarda Eskimo genci, ister Afrika'da garip bir zenci. Fark etmez dini, dili, ırk, inancı onu yaratana sevgimiz vardır."

 

Öne Çıkanlar