Sağlık Bakanlığı: Tüm aşıların raf ömrü, üretim tarihinden itibaren dokuz aya çıkarılmıştır

Sağlık Bakanlığı: Tüm aşıların raf ömrü, üretim tarihinden itibaren dokuz aya çıkarılmıştır
Sosyal medyada son kullanma tarihi geçmiş BioNTech aşılarının vatandaşlara uygulandığı iddialarının yer alması üzerine Sağlık Bakanlığı açıklamada bulundu.

Sağlık Bakanlığı, "10 Eylül 2021 tarihinden önce üretilip etiketlenen BioNTech mRNA aşıları da dâhil olacak şekilde söz konusu tüm aşıların raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 9 (dokuz) aya çıkarılmıştır. Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla aşılarını olabilirler" açıklamasını yaptı. Raf ömrünün uzatılmasında; üretici firma dışında Dünya Sağlık Örgütü’nün referansının olduğu Paul Ehrlich Enstitüsü’nün de onayının bulunduğu bildirildi.

Sosyal medyada son kullanma tarihi geçmiş BioNTech aşılarının vatandaşlara uygulandığı iddialarının yer alması üzerine Sağlık Bakanlığı, "Aşıların son kullanma tarihlerinin geçmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla aşılarını olabilirler" açıklamasını yaptı. Bakanlığın açıklaması şöyle:

"Sosyal medyada ve bazı basın yayın kuruluşlarında yer alan, ülkemizde son kullanma tarihi geçmiş BioNtech aşılarının vatandaşlarımıza uygulandığı iddialarına yönelik kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı hâsıl olmuştur. Ülkemizde pandemiyle mücadele kapsamında 2021 Mart ayında uygulanmaya başlanan BioNTech mRNA Covid-19 aşılarının raf ömrü ve stabilite çalışmaları tekrarlanarak yapılmaktadır. Bu kapsamda üretici BioNTech GmbH tarafından yapılan güncel raf ömrü çalışmaları 27 Ağustos 2021 tarihinde tamamlanmıştır. Üreticinin yaptığı stabilite çalışma sonuçları Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ve ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylı Paul Ehrlich Enstitüsü tarafından onaylanmış ve 10 Eylül 2021 tarihinden önce üretilip etiketlenen BioNTech mRNA aşıları da dâhil olacak şekilde söz konusu tüm aşıların raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 9 (dokuz) aya çıkarılmıştır.

Bakanlığımızca Paul Ehrlich Enstitüsü’nün aşıların raf ömrünü uzatan bu onayı doğrultusunda Aşı Takip Sistemi (ATS) üzerinden gerekli güncelleme işlemleri tamamlanmıştır. -80 derecede muhafaza edilen aşıların etiketlerini değiştirmek, soğuk zincirin bozulmasına neden olacağı için mümkün olmamaktadır. Aşıların son kullanma tarihlerinin geçmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla aşılarını olabilirler." (ANKA)

Öne Çıkanlar