Sağlık Bakanlığı: Klima kullanmayın

Sağlık Bakanlığı: Klima kullanmayın
Virüsü yayma riski bulunduran havalandırma sistemlerine dair genelge yayımlandı. Coronavirus'ten korunmak için bu yaz klimadan imtina edilecek.

Sağlık Bakanlığı yayımladığı son genelgede klima kullanımına ilişkin uyarılarda bulundu. Bazı durumlarda evde dahi kullanılmamasını istedi.

EVE YABANCI KİŞİLER GELDİĞİNDE KAPATIN

Cami, ev, metro, restoran ve otobüs gibi kapalı alanlarda kilima kullanımının vürüs riskini artırdığına dikkat çeken Bakanlık genelgesinde,"Konutlarda kullanılan FCU, VRF, split klimaların kullanılması ev halkı dışından kişilerin konuta girmemesi koşulu ile çok büyük risk yaratmamaktadır. Eve yabancı kişilerin ziyareti sırasında ev halkının sağlığı için bu cihazların durdurulması gerekmektedir. FCU veya benzeri iç ünitelerin filtreleri su ve deterjanla yıkanarak ya da dezenfekte edilerek (1/100 çamaşır suyu olabilir) tekrar kullanılabilir" ifadelerine yer verildi.

YOLCU SAYISI AZSA ÇALIŞTIRILMAYACAK

Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi'nde güncelleme yapan Sağlık Bakanlığı ibadethanelerde sınırlı kişinin alınması ile hava sıcaklığının azalacağına dikkat çekerek, insan sayısına oranla soğutma ihtiyacının azalacağını toplu taşıma araçlarında ise klima cihazlarının düşük hava debisinde ve %100 dış hava ile çalıştırılması için önlemler alınmasını istedi. Bakanlık yolcu sayısının az olduğu durumlarda klimaların çalıştırılmaması gerektiğini söyledi. Klima sisteminin araç servisteyken klima fanı çalışırken dezenfeksiyon işlemine tabi tutulmasını tavsiye etti.

METRO HAVALANDIRMASI İÇERİDEKİ HAVA İLE YAPILIYOR

Metrolarda ise havalandırma sisteminin tünellerdeki kirli hava ve yangın çıkma tehlikesine karşılık mevcut iç havayla havalandırma yapıldığına dikkat çekilen geneldege, "Klima sisteminin araç servisteyken klima fanı çalışırken dezenfeksiyon işlemine tabi tutulması da tavsiye edilmektedir" şeklinde ifade edildi. 

Bakanlık, "Restoran ve lokantalarda, yani kişi sayısının yoğun olduğu kapalı hacimlerde (düzenli şekilde maske kullanımının mümkün olmadığı alanlarda) iç hava kullanan split klima, yüzde yüz iç hava veya karışım havası ile çalıştırılan türdeki FCU veya VRF cihazları kullanılmamalıdır. Mümkün olduğu kadar doğal havalandırma yöntemi ile ortamın havalandırılması düşünülmeli ya da ısı geri kazanımlı %100 dış hava ile çalışan direk genleşmeli klima cihazlarının kullanılmalıdır" dedi.
 

Öne Çıkanlar