'Sadece yandaşa ekonomik kriz yok'

'Sadece yandaşa ekonomik kriz yok'
Kriz yok açıklamalarına tepki gösteren esnaf, 'Ekonomik durumunun iyi olduğunu söyleyen, yalan söylüyordur' diyerek tepki gösterdi.

Üç ayrı ülkeye sınırı olan Iğdır'da esnaflar büyük bir ekonomik daralma ile karşı karşıya. 'Kriz yok' açıklamalarına tepki gösteren esnaflar, "Yandaşlar için elbette ekonomik kriz yok. Ekonomik durumun iyi olduğunu söyleyen biri varsa, yalan söylüyordur" dedi. 

Etkileri gün geçtikçe derinleşen ekonomik kriz, yurttaşların belini bükerken, esnafı da borç batağına sürükler durumda. Bu tablo, İstanbul ve Ankara gibi metropoller gibi sınır kentlerinde de aynı. Üç ülke ile sınırı olan Iğdırlı esnaflar, yaşanan ekonomik krize dayanacak güçleri aklamadığını dile getirdi.

İşsizlikten yakınan taksi şoförü Mustafa Karataş, "Günlerdir siftah yapmadan evimize gidiyoruz. Mazotu sabah 7 TL'den aldım ama halen işe çıkmış değilim. Gereksiz yere kesilen trafik cezaları da kötü olan durumumuza tuz biber oluyor. Şuana kadar bana yaklaşık 10 bin TL ceza yazıldı. Mezopotamya Ajansı'ndan Adnen Bilen'in haberinde Iğdır’da esnaflar boynu bükük halde dükkanlarının önünde sabahtan akşama kadar iş olsun diye bekliyor. Artık insanlar geçinemiyor ve ekonomi denen bir durum kalmadı" dedi. 

"BU EKONOMİ YANDAŞA GÜZELDİR"

Dibe vurma halının tüm ülkede olduğuna dikkat çeken taksi şoförü Hamdi Salman da, "ekonomik kriz yok" açıklamalarına ise, devletin üst kademesinde olanlara kriz olmadığını ancak halkın büyük bir kriz yaşadığını söyledi. Salman, asgari ücretli bir ailenin geçim olanaklarının yaşanan ekonomik krizle birlikte daha da zorlaştığını belirterek, "Ekonomi, yandaşlara güzel ama halktan bir yurttaş için iyi değildir. Her şeye zam geliyor ve insanlar artık evine ekmek alamıyor. Elimizi neye atsak dolar yükseldiği için zam yemiş diyorlar. Kömürün tonu bile bin 650 TL olmuş. Asgari ücretle çalışan bir insan nasıl bir ton kömür alsın? İnsanlar bu parayla evine gıda malzemesi mi alsın, kirasını mı ödesin, çocuklarının eğitim masraflarını karşılasın yoksa kömür mü alsın? Hangisini yapsın? Zaten yolsuzluklar başını almış gidiyor. Sistem kendi yandaşlarına iş imkanı sunuyor kendisine yandaş olmayanı da işten atıyor. Bunlar hepsi gördüklerimizdir. Örtülü ödenekler ve ayda 70 bin lira maaş alan biri için tabi ki de ekonomi çok iyidir. İnsanları aptal yerine koymaktan vazgeçsinler" dedi.

"HERŞEY İKİYE KATLANDI"

İlk kez böyle bir krizle karşılaştığını dile getiren Necla Kum da, "Bu pahalılık ortamında geçim şartları çok zorlaştı. Ben İş-Kur elemanıydım ama bugün işime son verildi. Artık güzel bir hayat yaşayamıyoruz. Çocuklarımızın geçinimi bile artık yapamıyoruz. Ekonomik olarak en berbat dönemi yaşıyoruz. Enflasyonun ilk defa bu kadar yüksek olduğu bir dönemdeyiz. 'Ekonomik kriz yok' diyenlere hayret ediyoruz. Her şey bir iken ikiye katlandı. Peki bu ekonomik kriz değil midir?" diye konuştu. 

"PARA TAHSİL EDEMİYORUM"

Toptancılık yapan Bayındır, esnaftan parasını toplayamadığını dile getirerek, şunları ifade etti: "Ekonomik olarak çok büyük sıkıntılar yaşamaktayız. Ben bir toptancıyım ama alacaklarımı alamıyorum. Çeklerimi ve borçlarımı da esnaflardan para alamadığım için ödeyemiyorum. Mal verdiğim esnafların hepsi ekonomik krizden kaynaklı sıkıntılar yaşıyorlar. Artık hiçbir esnafın doğru dürüst işi olmuyor. Çünkü çok büyük hayat pahalılığı var. Her şey zamanlandı ve ateş pahası olduğu için bizlere de olumsuz yansıması oluyor. Ay sonu tahsilatına çıkıyorum ama kimseden para alamıyorum. Tahsilatımı ne toplayabiliyorum ne de ödemelerimi yapabiliyorum. Mecburen ödemelerimi karşılamak için dövizcilerden dolar bazlı borç almak zorunda kalıyorum. Borçlar da borç ile kapanmıyor. Piyasada alacağım para var ama bir türlü alamıyorum. Genel olarak bir ekonomik sıkıntı yaşıyoruz." 

"ZOR VE SIKINTILI"

2019’u zor ve sıkıntılı gören esnaf Mehmet Güneş ise, şunları söyledi: "Esnafların durumu iyi değil. Ekonomi aşırı durgun. Her şey katbekat yükseldi. Halkın geçim standardı düştü. Bu ülkede artık ekonomik bir istikrardan söz edemeyiz. Yurttaş olarak bu gidişatı iyi görmüyoruz. Esnafların hepsi bir birine bağlı. İş olursa tüm esnaf bundan olumlu ya da olumsuz etkilenebiliyor. Şuan ki ekonomik durum hiç iyi değil. Halk artık elindeki parası ile gidip bir şey alamıyor çünkü TL eridi gitti. Türk lirası değer kaybettiği zaman bir emekli maaşı ile pazara çıktığında hiçbir şey alamıyorsun. Halkımız artık daha önce tükettiği birçok gıdayı şuan tüketemiyor. Ekonomik durumun iyi olduğunu söyleyen biri varsa yalan söylüyordur. Ekonomi; bana nasıl yansıyorsa o dur. Alım gücüm iyiyse demek ki ekonomik durum iyidir. Şuan alım gücüm düştüğü için ekonomik durumum iyi değil. Markette artık alışverişe gittiğimiz vakit çoğu şeyi es geçiyoruz. Artık kırmızı et yiyemeyecek duruma geldik." (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar