Sabri Uzun'a tahliye kararı

Sabri Uzun'a tahliye kararı
Eski istihbaratçı Uzun adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

Emniyet İstihbarat eski Daire Başkanı Sabri Uzun, "terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım" iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşmasında adli kontrol şartıyla tahliye edildi.
 
Anakara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, Sabri Uzun, avukatları ve yakınları katıldı. Duruşmayı eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı da izledi.

Duruşmada, yazdığı kitabın "FETÖ’cülerin iadesi için kullanıldığını" söyleyen Uzun, "Ya ben ya Dışişleri yalancı ya da o dosyaları gönderen Adalet Bakanlığı yalancı" ifadelerini kullandı. Uzun, ayrıca savunmasında "Yazıklar olsun be, yazık! Bu adama FETÖ’cü diyorsunuz. Böyle bir şerefsizliği kabul etmiyorum" dedi.

Meslek hayatı boyunca "FETÖ" ile mücadele ettiğini anlatan Uzun, "Örgütün kirli yüzünü anlatan bir kitap yazdığını, yurt dışındaki örgüt üyelerinin iadesi için yetkililerin bu eserinden yararlandığını" ifade etti. Uzun, "Kitabın son cümlesini ‘Hakkınızı helal edin.’ diye yazdım. Bugüne kadar böyle bir cümle okuduğunuz kitaplarda geçiyor mu? Türkiye Cumhuriyeti’nde benden daha fazla FETÖ ile mücadele eden birisi çıkarsa davadan çekilirim" diye konuştu.

Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımların hatırlatılması üzerine Uzun, "Paylaşımların hepsi doğrudur, bana aittir. Düşündüklerimi, hissettiklerimi ve yanlış gördüklerimi paylaştım. İntikam duygusuyla paylaşmadım." cevabını verdi.

Uzun, Mahkeme Başkanı Bahtiyar Çolak’ın "2002’de FETÖ’ye ilişkin bir rapor hazırlandı mı?" sorusu üzerine, "dönemin Devlet Güvenlik Mahkemesi Savcısı Nuh Mete Yüksel’in İstihbarat Daire Başkanlığından örgüte ait kuruluşların listesini talep ettiğini" söyledi.
 
Tespit ettikleri 500’e yakın şirketi savcılığa bildirdiklerini anlatan Uzun, "Tarihleri tam olarak çıkaramıyorum ama FETÖ’nün bu şirketlerini yazdık. Hatta Nuh Mete Yüksel, ‘Bugüne kadar en fazla bilgi bize İstihbarat Başkanlığından geldi.’ demişti. Buna da dikkatinizi çekmek istiyorum" diye konuştu.

Uzun hakkında tahliye kararaı verilen mahkeme hayeti bir sınraki duruşmayı Kasım ayına erteledi. Uzun’un bugün cezaevinden çıkması bekleniyor.
 
NİSAN'A GÖZALTINA ALINMIŞTI

Sabri Uzun, 26 Nisan 2019’da gözaltına alındı. Uzun’un, "Cumhurbaşkanına alenen hakaret" ve "terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım" suçundan 1 yıl 2 aydan, 4 yıl 8 aya kadar hapsi istendi.

İddianamede, "Uzun’un ifadelerinin, FETÖ mensuplarınca planlandığı bilinen ve kısaca yargı darbesi olarak adlandırılan 17-25 Aralık sürecinde kamuoyunda algı oluşturmaya yönelik kullanılan ifadelerle aynı" olduğu ileri sürülmüştü. (HABER MERKEZİ) 

Öne Çıkanlar