Saatler 00.00'ı gösterdiğinde zam yağacak

Saatler 00.00'ı gösterdiğinde zam yağacak
Köprü, otoyol, trafik cezaları ve MTV'ye zam geliyor. Yeniyılın ilk sabahına zam dalgasıyla uyanacağız.

HABER MERKEZİ- Yeni yıla kar değil zam yağışyıla uyanacağız. 

Yeniyılla birlikte köprü, otoyol, tarfik cezaları ve motorlu taşıtlar vergisine (MTV) zam geliyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "2 Ocak’tan 2 Ocak’a döviz kurundaki değişiklik hesaba katılarak yeni fiyatlar ortaya çıkıyor. Osmangazi ile Yavuz Sultan Selim Köprüsü gerekse Yap-işlet-devret (YİD) modeli ile işlettiğimiz otoyollardaki ücretler belirlenmiş olacak." dedi.

YİD modeliyle yapılan köprü ve otoyollarda fiyatlar belirlenirken, 2 Ocak’taki dolar kuru baz alınmıştı. O dönemde dolar kuru yaklaşık 3,53 lira idi. Şimdilerde ise dolar lira karşısında ortalama 3,78 liradan işlem görüyor.

Bununla birlikte zam oranın ise bu rakamlarla ortalama yüzde 8-9 civarında olması bekleniyor.

Köprü ve otoyolların geçiş ücretlerine geçen yılın başında da zam yapılmıştı.

TRAFİKTE HATA CEP YAKACAK

Yeniyıllda trafik cezaları ücretlerinde de zam yapılacak . 2018'in en düşük ceza, 'taşıma sınırı üstünde yolcu alan" sürücülere 85 lira olarak kesilecek.

En yüksek ceza 17 bin 65 lira ile 'geçici tescil belgesini basmak ve araç sahibine vermek üzere yetkilendirilen gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerinden belirlenen usul ve esaslara aykırı hareket edenler' için uygulanacak.

'Karayoluna, trafiği tehlikeye sokacak ve trafik işaretlerinin görülmelerini engelleyecek şekilde bir şey atan, döken, bırakan, karayolunun yapısına, güvenlik tesisleri ile trafik işaretlerine zarar verenlere, bunların yerlerini değiştirenlere veya ortadan kaldıranlara' 488 lira para cezası kesilecek.

 

Öne Çıkanlar