S-400'ler konusunda Türkiye ve Rusya'dan çelişkili açıklamalar

S-400'ler konusunda Türkiye ve Rusya'dan çelişkili açıklamalar
Savunma Sanayii Başkanlığı, Rusya'dan ikinci parti S-400 sistemi alımı konusunda Moskova ile sözleşmenin imzalandığı haberini yalanladı. Açıklamada "Yeni gelişme söz konusu değil" dendi.

Rusya'nın resmi haber ajansı TASS, Moskova'nın Türkiye'ye S-400  hava savunma sistemlerinin ikinci parti teslimini gerçekleştireceğini duyurdu.

Ajansa göre, Federal Askeri-Teknik İşbirliği Teşkilatı (FSVTS) başkanı Dimitri Şugayev, S-400  sisteminin ikinci partisini Türkiye'ye teslim etmek için sözleşme imzalandığını söyledi.

Türkiye ile yapılan sözleşmenin şu anda uygulamaya konulduğunu da sözlerine ekleyen Şugayev "Yine de Türkiye ile askeri-teknik işbirliği, iki ülke cumhurbaşkanları arasında varılan anlaşmalar doğrultusunda gelişiyor. Türk ortaklarla şeffaf ve karşılıklı yarar temelinde çalışmaya devam etmeyi planlıyoruz" açıklaması yaptı.

Rusya'nın açıklamasının Türkiye'den bir heyetin F-16 tedariki için ABD'ye gittiğinin duyurulmasından bir gün sonra yapılması da dikkat çekti.

TÜRKİYE: S-400 TEDARİKİNDE YENİ BİR GELİŞME SÖZ KONUSU DEĞİL 

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ise Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi tedarik sürecinde yeni bir gelişmenin söz konusu olmadığını duyurdu.

Anadolu Ajansı'nın  aktardığına göre başkanlık resmi kaynaklarından S-400 tedarik sürecine ilişkin yapılan açıklamada, "Yeni bir gelişme söz konusu değil. İlk gün yapılan anlaşmaya göre süreç devam etmektedir" ifadesi kullanıldı. 

NATO üyesi Türkiye'nin  Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alması ABD'yle gerilim yaratmış, ABD, S-400 alımına karşı yaptırım olarak Türkiye’yi F-35 programından çıkarmıştı.

Ankara, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması üzerine F-16 savaş uçakları için harekete geçmişti. ABD Başkanı Joe Biden  bu konuda Türkiye’ye yeşil ışık yaksa da ABD Temsilciler Meclisi, satışı zorlaştıracak yasa değişikliği önergesini kabul etmişti. 

Türkiye, Washington’la herhangi bir gerilimi önlemek için satın aldığı ilk parti S-400’leri de aktive etmemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar