Rusya Ukrayna'nın Odesa Limanı'nı vurdu, buğday fiyatları fırladı

Rusya Ukrayna'nın Odesa Limanı'nı vurdu, buğday fiyatları fırladı
Buğday fiyatları Rusya'nın Odesa Limanı saldırısı sonrası arz endişelerini artırmasıyla yükselişe geçti. Rusya ise operasyonunun tahıl koridorunu etkilemeyeceğini savundu.

Ukrayna ile Rusya arasında İstanbul’da varılan "tahıl koridoru" anlaşmasından bir gün sonra Rusya'nın Ukrayna'nın Odesa Limanı'na saldırı düzenlemesiyle birlikte buğday fiyatları fırladı. Ukrayna ile tahıl koridoru anlaşmasına imza atmasının üzerinden 24 saat geçmeden Rusya, seyir füzeleri ile Odesa Limanı'nı vurdu.

Buğdayın Chicago Borsası'nda işlem gören vadeli kontratları, Rusya ile Ukrayna arasındaki anlaşmanın ardından Odesa Limanı'nın vurulmasıyla günlük yüzde 3,5’in üzerinde değer kazandı.

Chicago Borsası'nda en yüksek işlem hacmine sahip olan buğday vadeli kontratları yüzde 3,5 artışla ton başına 288 dolar seviyesine yükseldi.

Ukrayna cuma günü imzalanan tahıl anlaşması kapsamında Karadeniz limanlarından ihracatı tekrar başlatmaya çalışırken, Rusya’nın cumartesi günü Odesa Limanı'na yaptığı saldırının devamının gelmesi halinde sevkiyatın durabileceği uyarısında bulundu.

Kremlin'den  yapılan açıklamada, Odesa'ya yönelik saldırılarda ‘tahıl ticareti yapılan liman'ın hedef alınmadığı, altyapı tesislerinin vurulduğu belirtilirken, bu durumun varılan anlaşmayı veya ‘tahıl koridoru'nu etkilemeyeceği savunuldu.

Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov dün Kahire’ye gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Rus tahılının Mısır’a sevkiyatı konusunda güvence verdi.

Odesa bölgesel askeri idaresinin danışmanı Serhiy Bratchuk, Rusya’nın cumartesi günü iki Kalibr füzesi ile limanın altyapısını vurduğunu, iki füzenin ise Ukrayna hava savunması tarafından düşürüldüğünü açıkladı.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI İSTANBUL'DA İMZALANMIŞTI

Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda yapılan görüşmelerin ardından sağlanan ve İstanbul’da imzalanan anlaşma kapsamında Ukrayna tahılının Odesa’nın yanı sıra Karadeniz’deki diğer iki liman üzerinden dünyaya ulaştırılması hedefleniyordu.

Rusya’nın şubat ayında başlattığı işgal sonrası dünyanın en büyük buğday, mısır ve bitkisel yağ tedarikçilerinden biri olan Ukrayna’nın ihracatı durmuş, fiyatlar keskin bir şekilde yükselmiş ve küresel gıda krizi uyarıları yapılmaya başlanmıştı.

ABD, Avrupa Birliği ve BM saldırıları kınarken, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Rusya’nın saldırı ile taahhütlerini ihlal ettiği açıklamasını yaptı. Ukraynalı yetkililer buna karşın, tahıl ihracatını planlanan şekilde gerçekleştirebilmek için teknik hazırlıkları sürdürdüklerini bildirdi.

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Taras Kachka, "Bu, tüm anlaşmaların üzerinin çizildiği anlamına gelmiyor, çünkü herkes, herhangi bir anlaşmanın yüksek risk taşıdığını biliyordu" dedi ancak risklerin sürdüğüne işaret etti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, "Ruslar kesinlikle bu saldırıyla alakalarının olmadığını, konuyu çok yakından ve ayrıntılı bir şekilde incelediklerini bize belirttiler" diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanlı Sözcüsü Maria Zakharova ise füzelerle Ukrayna’nın Odesa’daki bir "askeri altyapı tesisinin" vurulduğunu ifade etti.

Öne Çıkanlar