Ukrayna: Rusya, Severodonetsk'in kontrolünü tamamen ele geçirdi

Ukrayna: Rusya, Severodonetsk'in kontrolünü tamamen ele geçirdi
Severodonetsk, Rusya'nın Lugansk bölgesinin neredeyse tamamını, komşu Donetsk'in de büyük bölümünü kontrol ettiği anlamına geliyor. Bunlar, sanayi bölgesi olan Donbass'ı oluşturan iki bölge.

Foto: AFP / Severodonetsk


Rusya, Ukrayna'nın doğusundaki Severodonetsk kentinde kontrolü ele geçirdi. Severodonetsk Belediye Başkanı Oleksandr Stryuk, Rus güçlerinin tüm şehri kontrol altına aldığını açıkladı.

Ukrayna televizyonuna konuşan Stryuk "Ruslar Severodonetsk'i tamamen işgal etti, ordumuz daha hazırlıklı pozisyonlara çekildi" diye konuştu.

Severodonetsk’e yönelik haftalardır süren ağır Rus bombardımanının, kenti harabeye çevirdiği aktarıldı

BBC’de yer alan habere göre çok sayıda sivilin Azot kimya fabrikasına sığındığı belirtildi.

Belediye Başkanı Stryuk, şu anda tek çıkış yolunun Rusların elindeki bölgeden geçtiğini söyledi.

Bölgedeki Rus yanlısı grupların, Severodonetsk'in Siverski Donets nehri boyunca karşısında yer alan Lisiçansk'ın bazı bölgelerine ilerlediklerini açıkladıkları ancak Ukraynalı yetkililerin bunu doğrulamadığı kaydedildi.

Severodonetsk ve Lisiçansk, Rus ayrılıkçıların bulunduğu Lugansk bölgesinde, Ukraynalı güçlerin kontrolünde kalan son iki yerdi.

Bir zamanlar yaklaşık 100 bin nüfusa sahip olan Severodonetsk’te kent sakinleri, şiddetli sokak çatışmaları sonrası kentten ayrıldı.

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI’NDAN DA AÇIKLAMA

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov da Severodonetsk şehrini kontrolü altına aldıklarını açıkladı. Konaşenkov, Lugansk bölgesindeki Severodonetsk ve Borovskoye şehri ile Voronovo ve Sirotino yerleşim birimlerinin kontrol altına alındığını bildirdi.

Ukrayna güçlerinin Azot fabrikasını direniş merkezi haline getirme girişiminin de engellendiğini kaydeden Konaşenkov, "Severodonetsk ve Borovskoye şehrinin kurtarılmasıyla birlikte Lugansk Halk Cumhuriyeti sınırları içerisindeki Severskiy Donets'in (Donets nehri) tüm sol kıyı bölgesi bu yönetimin tam kontrolü altına girdi" ifadelerini kullandı.

SEVERODONETSK’İN ÖNEMİ

Şehrin alınması, Rusya'nın artık Lugansk bölgesinin neredeyse tamamını ve komşu Donetsk'in büyük bölümünü kontrol ettiği anlamına geliyor. Bunlar sanayi bölgesi olarak bilinen Donbas'ı oluşturan iki bölge.

Rusya’nın dün Ukrayna'nın kuzey ve batısındaki hedefleri füzelerle vurduğu aktarıldı.

Ukrayna ordusu ise saldırılarda ilk kez kuzeydeki Belarus üzerinde seyreden Tu-22 bombardıman uçaklarından ateşlenen füzelerin de bulunduğunu açıkladı.

Ukrayna ordusu, Karadeniz'deki gemilerden de kruz füzeleri ateşlendiğini söyledi. Batıda Lviv bölgesindeki ve kuzeybatı Ukrayna'daki Jıtomır'daki askeri tesislere de füze saldırıları düzenlendi.

Ukrayna ayrıca kuzeyde Çernihiv yakınlarındaki Desna Köyü’ne ağır bir roket saldırısı düzenlendiğini bildirdi.

Öne Çıkanlar