'Rusya NATO’yu, Türkiye Kürtleri hedef alıyor'

'Rusya NATO’yu, Türkiye Kürtleri hedef alıyor'
Newsweek’e konuşan uzmanlar, Rusya’nın amacının NATO’yu parçalamak olduğunu, Türkiye’nin ise çelişkilerden faydalanarak Kürtleri hedef aldığını kaydetti.

Türkiye, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı karşısında ABD öncülüğündeki NATO askeri ittifakındaki pozisyonunu bir şantaj malzemesi olarak kullanarak Kuzey Suriye'de Kürtlere dönük askeri harekat planını işleyen Newsweek, çelişki ve çatışma durumunu ve olasılıkları konunun uzmanlarına yorumlattı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımını pazarlık unsuru yaparak, Suriye Demokratik Güçleri’ne (QSD) saldırmak istediğini yazdı. 

‘HESAP ANKARA’DAN YANA OLABİLİR’

Eski Türk diplomat ve şimdiki Carnegie Europe misafir araştırmacısı Sinan Ülgen, ABD'nin Türkiye'nin Ukrayna'da Rusya'ya karşı NATO hattını tutmasına bağlı olmasıyla, planlanan harekata karşı muhalefetinin muhtemelen susturulacağını söyledi. Ülgen, "Hesap Ankara'dan yana olabilir çünkü batı, Türkiye'nin NATO'nun genişlemeci politikasından yana olmasını tercih ediyor. Bu nedenle böyle kritik bir zamanda Türkiye'nin sınır ötesi operasyonlarına hiç eleştiri gelmiyor. Yine de durum Türkiye ve ABD'nin bir çarpışma yaşayabileceği bir duruma evrildi" dedi. Ülgen ayrıca, Ankara'nın Rusya'nın böyle bir müdahaleye karşı çıkmayacağı ve Türkiye'yi Ukrayna konusunda diplomatik bir ortak olarak tutmak isteyeceğine inandığını ifade ediyor. Haberde benzer bir sürecin Efrin ve Serêkaniyê’de de yaşandığını hatırlatıyor. 

‘IŞİD İLE MÜCADELEYE ZARAR VERİR’ 

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcü Ned Price'ın ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin "mevcut ateşkesin sürdürülmesinin desteklenmesi için bu gerginliği tırmandıracak her hareketin kınanacağı" sözlerinin hatırlatıldığı haberde, Price’nin, "Öncelikle, Suriye'de istikrarı artırmak ve çatışmaya siyasi bir çözüm bulmak için tüm tarafların ateşkes bölgelerini korumanın ve bunlara saygı duymanın çok önemli olduğuna inanıyoruz. Aksi şekilde yapılacak herhangi bir hareketin Suriye'deki çatışmayı sona erdirme hedeflerimize ve aynı zamanda IŞİD ile mücadelede Kürt ortaklarımız da dahil olmak üzere birlikte edindiğimiz tüm kazanımlarımıza zarar vereceğine inanıyoruz" dediğini kaydetti. 

Pazartesi günü Putin ile konuşan Erdoğan, Suriye'deki niyetini de açıkça ortaya koyduğunu ancak Rusya tarafının yorumdan kaçındığına dikkati çekilen haberde, Moskova’nın NATO içinde yaşanacak çatlaklara oynadığını işledi. 

TÜRKİYE NATO KURALLARINA GÖRE OYNAMIYOR! 

Daha önce Türkiye'nin Suriye'ye düzenlediği son harekat sırasında ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyonun kıdemli sözcüsü olarak görev yapan Dış İlişkiler Konseyi askeri üyesi Myles B. Caggins de Newsweek'e yaptığı açıklamada böyle bir askeri operasyona ABD ordusunun karşı çıkmasını beklemediğini söyledi. Caggins, "ABD'nin ortaklarımızı bir NATO müttefikinden gelecek saldırılara karşı sahada fiziksel olarak savunacağını sanmıyorum. ABD ulusal güvenlik danışmanı ve mevkidaşı ile üst düzey görüşmelerin bu yüzden olduğunu düşünüyorum ve aynı zamanda Başkan Biden'ın Türkiye'nin muhalefetine rağmen Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya girmesini güçlü bir şekilde desteklemesinin de bu yüzden olduğunu düşünüyorum. ABD'nin herhangi bir NATO müttefikine karşı güç kullanması görülmemiş bir şeydir. Öte yandan Türkiye'nin NATO kurallarına göre oynamadığı da aşikar" dedi.

MOSKOVA NATO’YU PARÇALAMAK İSTİYOR 

Caggins, "Dünya IŞİD'i durdurmamız gerektiğini söyledi ve 2015'te Kobani'de IŞİD'i durduranlar Suriye Demokratik Güçleri'ydi. Bunlar IŞİD'i yenen ve NATO müttefikimizin saldırmaya hazır olduğu güçlerle aynı güçler. Ancak durum Ankara'nın Moskova ile devam eden ilişkisi nedeniyle iyice karmaşık hale geliyor. Moskova'nın birleşik bir Suriye'de varlığını sürdürmeye çalışmanın ötesinde, NATO'yu parçalamak ve ABD için birden fazla ikilem yaratmaya yönelik uzun süredir devam eden bir hedefi var. ABD'nin genel hedefi belli. ABD'nin önceliği NATO'yu sağlama almak olacaktır" diye konuştu. (MA)

Öne Çıkanlar