Rusya ile Ukrayna arasında 270 esir takası: Suudi Arabistan ve Türkiye arabulucu oldu

Rusya ile Ukrayna arasında 270 esir takası: Suudi Arabistan ve Türkiye arabulucu oldu
Rusya, Azak Taburu komutanları ve 10 yabancı ülke vatandaşı ile toplam 215 esiri serbest bırakırken, Ukrayna ise Rusya yanlısı siyasi lider Viktor Medvedçuk ile birlikte 55 kişiyi iade etti.

Fotoğraf: AP


Rusya ve Ukrayna arasında uzun süredir devam eden esir takası görüşmeleri, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın arabuluculuğunda sonuca ulaştı. Taraflardan yapılan açıklamalarda esir değişiminin gerçekleştiği belirtildi. Anlaşma kapsamında Rusya, Azak Taburu komutanları ve 10 yabancı ülke vatandaşı ile toplam 215 esiri serbest bırakırken, Ukrayna ise Rusya yanlısı siyasi lider Viktor Medvedçuk ile birlikte 55 kişiyi iade etti.

Suudi Arabistan arabuluculuğunda serbest bırakılan 5'i İngiliz toplam 10 yabancı savaşçı, Rusya'dan uçakla Riyad'a götürüldü. Euronews’in aktardığı habere göre Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın arabuluculuk ettiği Rusya ile Ukrayna arasındaki esir değişiminde 10 kişinin serbest bırakıldığını duyurdu. Esirlerin Fas, ABD, İngiltere, İsveç ve Hırvatistan vatandaşları olduğu ifade edilen açıklamada, Suudi Arabistan'daki ilgili makamların, esirleri Rusya'dan Suudi Arabistan'a naklettiği ve kendi ülkelerine dönüş işlemlerini kolaylaştırmaya çalıştığı bilgisi verildi.

AZAK TABURU KOMUTANLARI TÜRKİYE’DE KALACAK

Rus ve Ukraynalı taraflar arasındaki büyük esir değişimi ise Ukrayna’nın kuzeyinde Çernihiv kentinde yapıldı. Rus tarafının teslim ettiği askerler arasında Mariupol kuşatmasında günlerce Moskova güçlerine direnen ve Nazi yanlısı olmakla suçlanan Azak Taburu komutanları da yer aldı.

Çelik fabrikasında Moskova güçlerine karşı büyük direniş sergileyen Azak Taburu komutanlarının savaş bitene kadar Türkiye'de kalacakları kaydedildi. Diğer esirler ise Ukrayna'da ailelerine dönebilecekler.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise esir değişimindeki çabaları nedeniyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

ERDOĞAN’DAN PUTİN VE ZELENSKİY’E TEŞEKKÜR

Savaşın başladığı 24 Şubat'tan bu yana yapılan en büyük esir takası, uzun süren görüşmelerin ardından geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin arabuluculuğunda gerçekleşen esir mübadelesinin savaşın sonlandırılması yolunda önemli bir adım olduğunu söyledi.  Rusya ve Ukrayna arasında barışın tesisine yönelik çabalarının devam ettiğini kaydeden Erdoğan, esir mübadelesine imkan verdikleri için Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'e teşekkür etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar