Rusya Finlandiya'ya gaz tedariğini durduruyor

Rusya Finlandiya'ya gaz tedariğini durduruyor
Cumartesi gününden itibaren Rusya artık Finlandiya'ya doğal gaz tedarik etmeyecek. Moskova'nın doğalgazı ruble olarak ödemesi talebini Finlandiya reddettmişti.

Cumartesi gününden itibaren Rusya artık Finlandiya'ya doğal gaz tedarik etmeyecek. Moskova daha önce komşu ülkenin doğalgazı ruble olarak ödemesini talep etmişti. Finlandiya bu talebi reddetti.

Finlandiya'da gaz ithalatı ve dağıtımından sorumlu devlete ait bir enerji şirket grubu Gasum, sözleşmeye dayalı olarak kararlaştırılan teslimatların şimdi askıya alınmasının son derece üzücü olduğunu açıkladı. Ancak firma adıma hazır olduğu için herhangi bir tedarik sorunu yaşanmayacaklarını açıkladı.

Gasum birkaç gün önce Rus enerji devi Gazprom'un doğal gaz arzını askıya alma riskinin arttığını duyurmuştu. Rusya, Finlandiya'ya elektrik tedarikini de durdurdu.

ESTONYA'DAN BORU HATTI ÇEKİLECEK

Doğal gaz, Finlandiya enerji karışımının sadece yüzde sekizini oluşturuyor. Ancak Rusya, Finlandiya için açık ara en büyük gaz tedarikçisi durumunda. Önümüzdeki aylarda, gaz ithalatı Estonya'dan bir boru hattıyla güvence altına alınacak. Uzun vadede Finlandiya da Almanya gibi Rus gazının çoğunu sıvılaştırılmış doğal gazla değiştirmek istiyor. Ulaşım için  yapım aşamasında olan bir terminalin Ekim 2022'de tamamlanması hedefleniyor.

Çarşamba günü, Finlandiya ve İsveç NATO üyeliği için başvuruda bulundu. İki ülke, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaşının izlenimi altında askeri ittifaka katılmak istiyor. Rusya, çabayı ciddi bir hata olarak eleştirdi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar