Rusya, Azovstal fabrikasından siviller tahliyesi için geçici ateşkes ilan etti

Rusya, Azovstal fabrikasından siviller tahliyesi için geçici ateşkes ilan etti
Ukrayna'nın Mariupol kentinde Azovstal fabrikasına dün füze ve top atışları yapan Rusya ordusu sivillerin tahliyesi içinbugün geçici ateşkes ilan etti.

Ukrayna'nın doğusunda saldırılarını yoğunlaştıran Rusya ordusu, ülkenin güneydoğusundaki Azak Denizi'nin liman kenti Mariupol'da sivillerin tahliyesi için geçici ateşkes ilan etti.

Mariupol'da Ukrayna birlikleri, yabancı savaşçılar ve neonazi örgüt Azov Tugayı'nın karargâhı olan Azovstal çelik fabrikasında mahsur kalan sivillerin tahliyesi için geçici ateşkesin geçerli olduğu belirtildi.

'BİRLİKLER GÜVENLİ BİR MESAFEYE ÇEKİLDİ'

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, fabrikadaki birliklerin sivillerin tahliyesini sağlaması gerektiği kaydedildi. Açıklamada, Rusya ordusunun "25 Nisan 2022 Moskova saatiyle 11:00'den itibaren tek taraflı olarak saldırıları durdurduğu, birlikleri güvenli bir mesafeye çektiği ve sivillerin kentten ayrılmasını sağlayacağı" belirtildi.

SİVİLLERİN TAHLİYESİ İÇİN AÇIKLAMA YAPILMADI

Ukrayna tarafından ise Azovstal'daki sivillerin tahliye edilip edilemediğiyle ilgili açıklama yapılmadı. Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereşçuk, kentten sivillerin tahliyesi için yaklaşık bir haftadır insani koridorların açılamadığını dün duyurmuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Mariupol'un ele geçirilmesi nedeniyle fabrikaya dönük operasyonu durdurma kararı aldığı açıklanmış ancak kentte dün fabrikaya füze ve top atışları yapılmıştı. Rusya Savunma Bakanlığı, sivillerin ve Ukrayna birliklerinin, "beyaz bayrak kaldırmak" şartıyla fabrikadan ayrılabileceğini geçen hafta ilan etmişti.

ÜLKENİN DOĞUSUNDA ÇATIŞMA DEVAM ETTİ

Rusya ordusu Mariupol'da geçici ateşkes ilan ederken ülkenin doğusundaki Donbass bölgesi ve çevresinde bugün de saldırılarına devam etti. Rusya Savunma Bakanlığı, Donbass'ın batısındaki Dnipro kentine bağlı Kremenchug bölgesinde petrol rafinerisini vurduğunu duyurdu. Açıklamada, askeri hedef ve tesislerin hedef alınmaya devam edileceği belirtildi. Kursk bölgesi üzerinde uçan iki Ukrayna insansız hava aracının düşürüldüğü de açıklandı.

Ukrayna'nın orta bölge kenti Vinnitsya'da Rusya ordusunun iki kasabaya hava saldırısı yaptığı da kaydedildi. Vinnitsya Bölge Valisi Serhiy Borzov yaptığı açıklamada saldırılar sonucu can kayıpları olduğunu ifade etti. Ukrayna Demiryolları'ndan ise bugün ülkenin orta ve batı kentlerinde beş tren istasyona hava saldırıları yapıldığı açıklanmıştı.

Öne Çıkanlar