RTÜK'ten erişim engeli getirilen Deutsche Welle ve Amerika'nın Sesi açıklaması

RTÜK'ten erişim engeli getirilen Deutsche Welle ve Amerika'nın Sesi açıklaması
RTÜK, lisans başvurusunda bulunmadığı gerekçesiyle sayfalarına erişim engeli getirttiği kurumlara dair açıklama yaptı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) lisans başvurusunda bulunmayan Deutsche Welle (DW) ve Amerika’nın Sesi (VOA) haber sitelerine Ankara 1’inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişim engeli getirildi. Kamuoyunda tepkilere neden olan erişim engellemesi kararlarının ardından RTÜK, açıklama yaptı.

İnternet üzerinden isteğe bağlı yayıncılık mecralarının düzenleme ve denetleme yetkisinin RTÜK’e yasa ile verildiğini, mecraların lisansa tabi olup olmadıklarını tespit amacıyla geniş kapsamlı internet sitesi taramalarının başladığını ve devam ettiğini belirten RTÜK açıklamasında, "Bu kapsamda Üst Kurul uzmanlarımız www.dw.com, www.amerikaninsesi.com internet sitelerini de incelemiştir. Uzman görüşüne göre, ‘Tüm medya içeriği’ sekmesi altında ise ‘ses dosyaları’ ve ‘video’ sekmelerinin yer aldığı ve bu içeriklerin ‘programlar’ sekmesi ile program bazında kategorize edilmesi ve katalog şeklinde sunuluyor olmasından dolayı isteğe bağlı yayın hizmeti faaliyeti yürütüldüğü ve İnternet İBYH lisansı alınması gerektiği kanaatine varılmıştır" dedi.

RTÜK’ün internet sitelerine lisans başvurusu yapmaları için 72 saat süre verdiğini, süre sonunda herhangi bir başvuru yapılmadığını belirten RTÜK, "Yayın lisansı olmadan yayın hizmetine devam edilen internet siteleri için yargı süreci başlatılarak erişim engeli talep edilmek zorunda kalınmıştır" dedi.

"ŞİRKET KURUP LİSANS ALMA SÜRECİNİ BAŞLATMALARI HALİNDE YASAK KALKAR"

Söz konusu alan adında faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişilerce ilgili mevzuata uygun hareket edilmiş olsaydı, bağımsız yargı tarafından erişimin engellenmesi müeyyidesi uygulanmayacaktı. Bu yayın siteleri yasalarımız gereği ülkemizde şirketlerini kurup lisans alma süreçlerini başlatmaları halinde Üst Kurulumuz erişim engelleme sürecinin sona erdirilmesi için yargı mercilerinden talepte bulunacaktır.

RTÜK çoğulculuktan, özgür basından, medya kuruluşlarının serbestçe habercilik yapabilmesinden yanadır. Ancak, her demokratik ülke gibi Türkiye de hukuk devletidir. Sektöre rehber olan RTÜK, haberlerin belli teminat altında legal olarak yayılmasından yanadır. Legal zeminlerde halkın haber alma özgürlüğünün teminatı olan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası doğrultusunda 6112 sayılı Kanun ile çalışan Üst Kurul, görevini eksiksiz yerine getirmektedir.

"TÖHMET ALTINDA BIRAKACAK AÇIKLAMALARA GEREK YOK"

İfade ve basın hürriyetine ilişkin hiç kimsenin tereddüt etmesine, gereksiz endişeye kapılmasına ve yasal dayanaklarla işini yapan Üst Kurulumuzu töhmet altında bırakacak açıklamalar yapmasına lüzum yoktur. Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar