RTÜK binası önünde protesto: Yasalara baktık yok!

RTÜK binası önünde protesto: Yasalara baktık yok!
Gazeteciler, Halk TV, Tele 1, KRT TV, ve Flash TV’ye aylık reklam gelirlerinin yüzde 3’ü oranında ceza verilmesine tepki göstererek, RTÜK binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Seda TAŞKIN 


+GERÇEK- Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun TÜRGEV ve Ensar Vakfı üzerinden ABD'ye para aktarıldığını iddia eden videosunu eş zamanlı yayınlayan Halk TV, Tele 1, KRT TV, ve Flash TV’ye aylık reklam gelirlerinin yüzde 3’ü oranında ceza verdi. Karara tepki gösteren Türkiye Gazeteci Sendikası Ankara Şubesi, RTÜK binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Gazeteciler adına açıklamayı okuyan TGS Ankara Şube Başkanı Esra Koçak, RTÜK’ün muhalif televizyon kanallarına 2021 yılında toplamda 71 ceza keserken, iktidar yanlısı kanallara ise hiç ceza vermediğini söyledi. Ana muhalefet liderinin kamuoyuyla bazı belgeleri paylaştığını hatırlatan Koçak, konuşmasın şöyle sürdürdü: 

"Herkesi çok yakından ilgilendiriyordu bu belgeler. Zira o belgeler bu ülkeyi yönetenlerin para transferleriyle başka bir ülkede kurdukları vakfa para aktarıldığını gösteriyordu. Sayın Kılıçdaroğlu’nun sunduğu o belgeler dünyanın her yerinde haberdi, haberciler de görevlerini yerine getirdi ve bu haberi halkla paylaştı. Peki bunun karşılığı ne oldu? Cezalandırılmak oldu."

‘RTÜK NEYE DAYANARAK CEZA VERDİ?’ 

"Peki bu cezaları, neye dayanarak verdi RTÜK?" diye soran Koçak, Anayasaya baktıklarını ancak böyle bir ceza mekanizmasının olmadığını söyledi. Koçak, "Yasalara baktık, yok. Uluslararası sözleşmelere baktık, yok. RTÜK’ün iç mevzuatına baktık, yok. Yok da yok… RTÜK Başkanı 6112 Sayılı Yasa’dan bahsediyor. Ne diyor 6112: ‘Haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğundan emin olunmaksızın yayınlanamaz" dedi. 

Koçak, konuşmasın şöyle devam etti: 

"Yasa bu kadar açık olmasına rağmen, AKP Genel Başkanı'nın geçen hafta Meclis kürsüsünden ettiği nefret söylemi, RTÜK tarafından sümen altı edildi.  Nefret söylemi, bir grubun düşüncelerinden ve inançlarından dolayı hakarete uğraması, aşağılanması, hedef haline getirilmesidir. Ve çok tehlikelidir. Onlar, ‘Biz millet ağzıyla konuştuk’ diyebilir, millet söyleyebilir, ama devletin başı bunu söylerse, bu nefret söylemi, hedef göstermeye girer, saldırılara neden olur. İşte bu yüzden tehlikelidir. İşte bu yüzden de medya bunun aracısı olamaz, olmamalıdır."

‘YASA TANIMAMALARININ BİR NEDENİ VAR’ 

"Ne oldu? CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, bu sözler söylenir söylenmez Ankara Adliyesi’ne suç duyurusunda bulunarak RTÜK ‘ün de bu sözleri incelemesini istedi. RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, bu konuyu Kurul gündemine getirdi. Ne yaptılar? Gözlerini kulaklarını kapadılar, yasalarını uygulamadılar.  Ana muhalefet partisi konuştu diye olmayan yaptırımları uygulayanlar, iktidar partisi konuştu diye var olan yasayı uygulamadılar.  Bunun bir nedeni var. Bu tarafgirliğin, bu cezalandırma sisteminin, bu yasa tanımaz, hukuk tanımaz uygulamaların bir nedeni var…" 

‘BORCUNU ÖDEYEMEZSE LİSANSI İPTAL EDİLECEK’ 

Bugüne kadar muhalif TV'lere yönelik 71 ceza kesildiğini ancak iktidarı destekleyenlere yönelik bir tane dahi ceza kesilmediğini söyleyen Koçak, "Cezalarla da sınırlı değil yaşananlar. Bakın dün bir adım daha ileri gittiler. Tele1’e daha kesinleşmemiş cezaları da dahil ederek, alacaklarını vergi dairesine aktardılar. Eğer Tele1 1 milyon 800 bin TL’lik borcunu ödeyemezse lisansı iptal edilecek. Peki ne dedi Tele1? Evet bu bir ablukadır ve biz buna boyun eğmeyeceğiz, cezalarınıza da kapatma tehditlerinize de boyun eğmeyeceğiz,  hukuka aykırı tüm tutum ve hakaretlerinize sessiz kalmayacağız… İstediğiniz tek sesli basını yaratamayacaksınız, biz gazeteciyiz, işimizi yapacağız. Çünkü biliyoruz ki gazetecilik suç değildir."

 

Öne Çıkanlar