Romanya'dan Türkiye'nin iade talebine ret

Romanya'dan Türkiye'nin iade talebine ret
Mahkeme, Zaman gazetesi Romanya bürosu çalışanı Kamil Demirkaya'nın Türkiye'ye iade edilmesi talebini 'bir sosyal gruba üye olmak suç değildir' gerekçesiyle reddetti.

Bükreş temyiz mahkemesi, Türkiye'nin Zaman gazetesi Romanya bürosu çalışanı Kamil Demirkaya'nın "terörist bir gruba üye olduğu" şüphesiyle iadesini talep ettiği davada karar verdi. Mahkeme, Türkiye'nin iade talebini reddetti.

Romanya'nın başkenti Bükreş'te görülen davada dosya incelemesini tamamlayan mahkeme Demirkaya'nın iadesini gerektirecek hukuki gerekçeler olmadığı sonucuna vardı.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Türkiye'nin talebinin iade sözleşmesine uymadığına dikkat çeken savcılık da "iade talebi ideolojik ve siyasi nedenlere dayanmaktadır" şeklinde görüş bildirdi.

Fetullah Gülen yapılanmasına üye olduğu gerekçesiyle iadesi istenen Demirkaya, 5 Aralık'da Türkiye’nin iade talebi sonucu gözaltına alınmış ve savcılara ifade vermişti. Daha sonra serbest bırakılan Demirkaya, "terörist bir gruba üye olduğu" suçlamasını reddetmişti. 

Türkiye’nin iade gerekçesinde Demirkaya'nın "Bank Asya’da hesabının bulunduğu ve Bylock kullanıcısı olduğu" gibi iddiaların da bulunduğu öğrenildi.

Zaman gazetesinin Romanya bürosunda çalışan ve iki yıldır bu ülkede yaşayan Demirkaya kısa bir süre önce Romanya'ya iltica başvurusunda bulunmuştu. Mahkeme kararı sonrası Twitter hesabından açıklama yapan Demirkaya, "Romanya Bükreş mahkemesi 'Bir sosyal gruba üye olmak suç değildir' diyerek Türkiye’ye iademi reddetti... Savcı iademin reddine talebinin gerekçesini ‘bir sosyal gruba üye olmak suç değildir’ görüşü üzerine yaptı" dedi.

Demirkaya'nın Türkiye'nin talebi üzerine gözaltına alınması ülkede tepki çekmişti. Demirkaya'nın Türkiye'ye iadesine karşı 7 bin kişi imza toplamış, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis da davayı yakından takip ettiğini ifade etmişti. Muhalefette bulunan "Romanya'yı Kurtarmak için Birlik" partisi de hayatının tehlikeye girebileceği gerekçesiyle Demirkaya'nın Türkiye'ye iade edilmemesi gerektiğini açıklamıştı. (HABER MERKEZİ) 

Öne Çıkanlar