Rojava'daki İngiliz heyet: Demokratik Suriye Güçleri’ni desteklemeye devam edeceğiz

Rojava'daki İngiliz heyet: Demokratik Suriye Güçleri’ni desteklemeye devam edeceğiz
Rojava Dış İlişkiler Bürosu yetkilileri ile İngiliz heyetin yaptığı görüşmenin ardından aileleri IŞİD’li olan 3 İngiliz vatandaşı çocuk, konuk heyete iade edildi.

Rojava Özerk Yönetimi, İngiltere’nin Suriye Özel Temsilcisi Jonathan Hargreves başkanlığında bir heyetin, Rojava’yı ziyaret ettiğini bildirdi.

Heyet, Özerk Yönetim Dış İlişkiler Bürosu Eş Başkanı Abdulkerim Omer ve diğer yetkililerle bir araya geldi.

Hargreaves, Suriye krizinin çözümü ile barış ve istikrar için yegane yolun 2254 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararının hayata geçirilmesi olduğunu söyledi.

'YAKLAŞIK 50 ÜLKEDEN MİLİTAN VE TERÖRİSTLERİN BU SAVAŞTAKİ ROLÜNÜ BİLİYORUZ'

Rudaw'da yer alan habere göre, Hargreaves "Suriye'de IŞİD'e karşı mücadelede Demokratik Suriye Güçleri'nin (QSD) önemli rolüne değinerek başlamak istiyorum; QSD, Suriye ve Irak'ta 10 bin kilometrekarelik bir alanda yaklaşık 8 milyon insan için IŞİD'e karşı Uluslararası Koalisyon ile birlikte savaştı. Yaklaşık 50 ülkeden yerli ve yabancı militan ve teröristlerin bu savaştaki rolünü biliyoruz. Bu yüzden savaş kurbanlarına, IŞİD’li suçluları adalete teslim etmekte kararlı olduğumuzu bildirmek istiyorum" dedi.

'IŞİD'İN EYLEM KABİLİYETİ BÜYÜK ÖLÇÜDE AZALDI'

Hargreves, "Uluslararası Koalisyon faalieyetleri kapsamında IŞİD’den kurtarılan bölgeleri ve Demokratik Suriye Güçleri’ni desteklemeye devam edeceğiz. QSD, IŞİD’e karşı savaştaki başlıca ortağımız olarak kalacak" ifadelerini kullandı.

Hargreaves, yürütülen mücadele sayesinde IŞİD'in eylem kabiliyetinin büyük ölçüde azaldığını, ancak hala Suriye ve Irak'ta tehlike olmaya devam ettiğini, bu nedenle Uluslararası Koalisyon'un IŞİD'i tamamen ortadan kaldırmaya kararlı olduğunu vurguladı.

Hargreaves, "Birleşik Krallık ve Uluslararası Koalisyon üyeleri, Suriye'de kurtarılmış bölgelerde insani yardıma ve istikrarı desteklemeye devam edecek" şeklinde konuştu.

Bütün Suriyelilerin, Suriye krizinin çözümüne katılmasının önemli olduğunu belirten Abdulkerim Omer de, "Siyasi sürecin başlamasıyla Özerk Yönetim temsilcileri ve Suriye halkının bütün bileşenlerinin 2254 sayılı kararına göre katılımları bölge için önemlidir" dedi.

Türkiye’nin ve Türkiye destekli silahlı grupların Rojava ve Suriye’nin kuzeyindeki "tehditlerinin" devam ettiğini ifade eden Omer, bu durumun "bölgenin güvenliği ve istikrarını zedelediğini ve IŞİD’e yeniden toparlanma imkanı sağladığını" belirtti.

Görüşmenin ardından Rojava Dışilişkiler Dairesi, İngiliz vatandaşı ailesi IŞİD’li olan 3 çocuğu İngiliz heyete teslim etti. Taraflar çocukların teslim edildiğine dair belge imzalandı.

Öne Çıkanlar