'Rize'nin Susurluk'u' açıklaması: Kanunlar çerçevesinde ithalat yapıyoruz

'Rize'nin Susurluk'u' açıklaması: Kanunlar çerçevesinde ithalat yapıyoruz
İran'dan geldiği bir kaza sonucu ortaya çıkan ve 'Rize'nin Susurluk'u' olarak günlerdir tartışılan ithal çayın akıbeti ile ilgili bir hafta sonra açıklama geldi.

Gençağa KARAFAZLI


Çay üreticileri, STK'ler ve bazı siyasi parti temsilcilerinin günlerdir konunun açıklığa kavuşması için gösterdikleri tepkiler sonrası çayın kendilerine ait olduğunu 1 hafta sonra açıklayan firma sahibi Ahmet Erçel, çay ithalatını "vatan ve millet için" yaptığını söylemesi dikkat çekti. 

Rize'nin İkizdere ilçesinde, ithal kuru çay taşıyan TIR'ın devrildiği kaza sonrası başlayan tartışmalar ve tepkiler sonrası HMK Firması sahibi Ahmet Erçel, yasal yollarla vergisini ödeyerek kuru çay ithalatı yaptıklarını belirterek "Kamuoyunda sanki kaçak bir iş yapıyoruz diye algı yaratanları kınıyorum" dedi. 

'DEVLETE VE MİLLETE BAĞLI' İMİŞ

HMK firması sahibi Ahmet Erçel, kendilerine ait bir TIR'ın devrilmesi sonucu başlayan ve Meclis'e kadar uzanan asılsız açıklamalar yapıldığını söyledi. "Devlete ve millete bağlı işletme" olduklarını anlatan Erçel, "Yaptığımız ticaretin hiçbir belgesiz ve kanunsuz tarafı olmamıştır. Devlet ve kanunlar çerçevesinde ithalat yapıyoruz" dedi. 

'AÇIKLAMALAR CANIMIZI SIKTI'

Erçel, Bu konuyu bilmeyenlerin yaptıkları açıklamalar, siyasi parti temsilcilerinin bu olayı siyasi malzeme yapmaları bizim canımız sıkmıştır. Bizim gibi bu ticareti yapan onlarca firma vardır. Bu kaza Yaşanmasaydı bu konuda gündeme gelmeyecekti. Biz geçmişte olduğu gibi yine yasal yollardan kuru çay ithalatına devam edecektik. Bizim kanunen bir suçumuz yok, sadece konuşulanlar bizi üzmüştür. Konunun BETA çay firmasıyla da uzaktan yakından alakası yoktur. Kuru çay bizimdir. Yaşanan bu üzüntü veren olay sonrası tek doğru açıklama yapan ve ticaretimizi koruyan Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan’a ve yöneticilerine teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

YILLARDIR BU İŞİ YAPIYORMUŞ

İthal ettikleri kuru çayın Rize’de imal edilen çaydan farklı bir içimi olduğuna değinen Erçel, "Bizim ithal ettiğimiz çayın Rize’de üretilen çayla hem üretim hem de içim konusunda birçok farklılığı vardır. Bizim müşteri potansiyelimiz ayrıdır. Hatta fiyatı da burada üretilen çayın yaklaşık üç katıdır. Çay İhtisas Gümrük Müdürlüğü Rize’de olduğu için bu çayları Rize’ye getirmek zorundayız. Bunu bugün değil, yıllardır yapıyoruz. Kamuoyuna sanki kaçak bir iş yapıyoruz diye algı yaratanları kınıyorum. Biz, yasa dışı bir iş yapmıyoruz" diye konuştu.

'İTHAL ÇAYLAR DEVLET KONTROLÜNDE GELİYOR'

Gümrük Müşaviri Külhan Aytaş ise  2007’de Rize ili Çay İhtisas Gümrük Müdürlüğü kurulduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

"Bununla beraber yurt dışından gelen tüm dökme kuru çaylar hangi sınır kapsından olursa olsun Rize Çay İhtisas Müdürlüğü’ne gelip burada analizleri ve kalite kontrolleri yapılıp, Türk Gıda Kodeksine uygunluk çıkarsa Rize Tarım il Müdürlüğü'nden gerekli belgeyi alabiliyor. Bunun ardından ilgili firma gümrük vergilerini ödeyerek bu kuru çayı iç piyasaya satma hakkı kazanıyor.

Fakat eğer uygunluk belgesi alamazsa bu çay geldiği ülkeye geri iade ediliyor. Zaman zaman bizim de muhatap olduğumuz bir konuya açıklık getirmek istiyorum. Rize ili Çay İhtisas Gümrük Müdürlüğü olduğu için Rize’ye gelen bu ithal çaylar kaçak gibi algılanıyor. Bu böyle değildir. Bu çaylar devlet kontrolünde ve gümrük müdürlüğünün gözetiminde tarım müdürlüklerinin denetiminde piyasaya sürülüyor."

'İTHAL KURU ÇAYIN KİLOSU 9 DOLARI BULUYOR'

Farklı ülkelerden dökme olarak ülkeye getirilen kuru çaylar için devlete gümrük vergisi verilmek zorunda olduğunu vurgulayan Aytaş, "Ülkemize bu ithalattan ciddi bir şekilde gümrük vergisi gelmektedir. Ayrıca yüzde 8’de KDV ödenerek bu çayların girişi ülkemize yapılmaktadır. Dolayısıyla bu çayın Türkiye’ye giriş fiyatı yaklaşık 8- 9 dolar arasında değişmektedir.

Bu çaylar yöremizdeki bulunan yerli çaylardan farklı olarak üretim şekli ve damak tadıyla da farklıdı. Bunun tüketicileri de farklı bir kesimdir" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

İran üzerinden gelen İbrahim Karaca yönetimindeki 76 DE 713 plakalı çay yüklüTIR, Rize’nin, İkizdere ilçesinde 7 Haziran'da, Sivrikaya köyü Çığ Tüneli mevkiinde devrilmişti.

Kazada, sürücü İbrahim ve oğlu Sergen Karaca, yaralandı. Yoldan geçen diğer sürücülerin ihbarı üzerine bölgeye gelen sağlık ekiplerince yapılan kontrolde, sürücü İbrahim Karaca'nın hayatını kaybettiği belirlenmişti. Bir kişinin de yaralandığı kazada kuru çay taşıyan TIR ile ilgili soruşturma başlatılmıştı.

BUGÜNE KADAR AÇIKLAMA GELMEMİŞTİ

Yaşanan bu gelişmeler sonrası devrilen TIR'dan 22 bin ton kuru çayın ortalığa saçıldığı ancak çayın kim ve ya kimlere gittiği konusunda hiç bir açıklama bu güne kadar yapılmamıştı.

STK ve bazı siyasi parti temsilcileri gelen çayın kim ve ya kimlere gittiği, kaçak olup olmadığı şeklindeki açıklamalarının ardından bazı siyasi parti milletvekillerinin konuyu TBMM gündemine taşımasının ardından 1 hafta geçtikten sonra HTM firması çayın kendilerine ait olduğunu açıklamak zorunda kaldı. Firma yetkilisinin açıklamada Rize Ticaret Borsası başkanı Mehmet Erdoğan’a neden teşekkür ettiği ise anlaşılmadı.

İlgili firmanın bu açıklamaları tepki gösteren kesimler tarafından nasıl karşılanacağı ise merak konusu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar