Rıdvan Karakoç ve Hasan Ocak mezarları başında anıldı

Rıdvan Karakoç ve Hasan Ocak mezarları başında anıldı
'Acılar bitmediği, kayıplar bulunmadığı halde dosyalar kapatılarak hakikat gizlenmeye çalışılıyor.'

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul şubesi, gözaltında 'kaybedilen' Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç'u Gazi Mezarlığı'nda andı.

17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası kapsamında 1995 yılında gözaltına alındıktan sonra cansız bedenlerine ulaşılan Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç'u mezarı başında andı. Gazi Mezarlığı’nda yapılan anmaya Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER) ve Birleşik Mücadele Güçler (BMG) de destek verdi.

'GALATASARAY'DAN VAZGEÇMEYECEĞİZ' MESAJI

Rıdvan Karakoç’un ağabeyi Hasan Karakoç, "Devletin içerisindeki katiller, taşeron örgütlerin katlettiği biri de ağabeyim. 26 yıldır baskıya, zulme, işkence ve kaybedilme korkusuna rağmen bu mücadeleyi inatla sürdürüyoruz" dedi.

Gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren'in kardeşi İkbal Eren ise kayıplarla buluşma mekanları olan Galatasaray Meydanı'ndan vazgeçmeyeceklerini, mücadeleyi sürdüreceklerinin altını çizdi.

Konuşmaların ardından Hasan Ocak'ın mezarı başına geçildi. İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, yıllardır mücadele edildiğini ancak gözaltında kaybedilenlerin faillerinin korunduğunu ve kaybedilenlerin dosyalarının zamanaşımı gerekçesiyle kapatılmak istendiğini vurguladı.

Yoleri, "1995 yılında başlayan Cumartesi Anneleri ismiyle de bu güne kadar mücadelenin bir kazanımı gözaltında kayıpların durdurulmasıydı. 2016 yılından bu yana artan kaçırma, kaybetme girişimleri mevcut. Acılar bitmediği, kayıplar bulunmadığı halde dosyalar kapatılarak hakikat gizlenmeye çalışılıyor. Failler halen korunuyor. Yeniden gözaltına kaybetme suçunun işlenmesine imkan verecek mekanizmalar ayakta tutuluyor. Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç şahsında adalet arayışının neden kıymetli olduğunun bir kere daha altını çiziyoruz. Adaletin sağlanması demek bir daha gözaltına kayıpların yaşanmaması demektir. Devleti bu politikayı uygulamadan vazgeçirecek bir toplumsa güce ihtiyacımız var. Hakikat ve adalet mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

ALİ OCAK: HAKİKATLERİN ÜSTÜNÜ KAPATAMAZSINIZ

Hasan Ocak’ın kardeşi Ali Ocak ise, "1995'te devlet çeteleri tarafından Alevilere yönelik bir katliam gerçekleştirildi. Hasan Ocak da bu çetelerin katliamlarına öfkesini ortaya koyan on binlerce insanlardan biriydi. Hasan'ı gözaltına aldılar, kaybettiler. 26 sene önce Hasan'ı bulduk, 26 senedir katillerin peşindeyiz. İğne ile kuyu kazar gibi hakikati ortaya çıkardık. Hakikat ortaya çıktıkça onlar yalan perdesine sığınıyorlar. Onlar önümüze polisle, jopla, mahkeme ile çıkıyorlar. Hasan'ın katillerini ortaya çıkarmadıkça mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Hakikatlerin üstünü karartamazsınız" dedi.

Öne Çıkanlar