Rıdvan Karakoç ve Hasan Ocak anıldı: Zihnimizde 27 yıldır işkence edilmiş bedenin fotoğrafı var

Rıdvan Karakoç ve Hasan Ocak anıldı: Zihnimizde 27 yıldır işkence edilmiş bedenin fotoğrafı var
Rıdvan Karakoç ve Hasan Ocak 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası kapsamında mezarları başında anıldı.

 Yağmur Kaya 


+GERÇEK- Cumartesi Anneleri ve İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri, Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası dolayısıyla kayıplar mücadelesinin simge isimlerinden Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç’u mezarları başında andı.

Anmada, Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç başta olmak üzere gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı ve yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu. Anmada, gözaltında kaybetmenin insanlık suçu olduğu bir kez daha vurgulandı. Anmaya, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) katıldı. 

KARAKOÇ: EN BARBAR ŞEKİLDE KATLETTİLER

Ağabeyi Rıdvan Karakoç'un mezarı başında konuşan Hasan Karakoç, "Gözaltında kaybedilen yakınlarımızın akıbeti ortaya çıkarılsın diye mücadele ediyoruz. 28 yıldır anneler ağlamasın evlatlar annesiz babasız kalmasın, bu kan bu zulüm bitsin diye mücadele ediyoruz. Yakınlarımızı en ağır, en barbar şekilde katlettiler. Katillerini  buluncaya kadar, son kayıp bulunana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi. 

YOLERİ: MÜCADELE ETMEK HEPİMİZİN SORUMLULUĞU

Hasan Ocak’ın mezarı başında yapılan anmada konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Av. Gülseren Yoleri, gözaltında kayıplara karşı yürüttükleri mücadeleyi hatırlattı. Yoleri, "Dün engellediğimiz gözaltında kaybetme suçu bugün yeniden işlenmeye çalışıyor. Devleti bu insanlığa karşı suçu işlemeye vazgeçmeye yarayacak büyüklükte mücadeleyi büyütmek zorundayız. Bu, sadece kayıp yakınlarının değil hepimizi tehdit eden bir olgu olduğu için hepimizin sorumluluğu" diye konuştu. 

MASİDE OCAK: ZİHNİMİZDE 27 YILDIR HASAN'IN İŞKENCE EDİLMİŞ BEDENİNİN FOTOĞRAFI VAR

Yoleri'nin ardından Hasan Ocak'ın kardeşi Maside Ocak söz aldı. "Bazı şeyleri hiç unutmuyoruz" diyen Ocak, "Hatırlatmak istiyoruz. Çünkü hatırlatmazsak kanayan yaramaz asla iyileşmeyecek. Hasan'ın gözaltında olduğunu biliyorduk. Çünkü tanıkları vardı. Ama Hasan'ın gözaltına alındığı inkar edildi. Devletin ilgili makamları Hasan'ın gözaltında olmadığını açıkladı. İçişleri Bakanı Nahit Menteşe 'Hasan Ocak bizim için arana şahıs değildir' dedi. Aradan 27 yıl geçti. Ne Hasan'ın katilleri bulundu ne devletin devamcıları Hasan'la ilgili bir işlem yaptı. Ama bizim yaralarımız hiç dinmiyor. Çünkü bizim gözümüzde Hasan'ın işlence edilmiş bedeninin fotoğrafı var. Biz Hasan'ın sıcağını çok özlüyoruz" diye konuştu.

AĞABEY OCAK: YÜZLEŞİLMEYEN SORUNLAR KATLANARAK BÜYÜYOR 

Hasan Ocak'ın ağabeyi Ali Ocak ise şunları söyledi: "Adalet arayan insanların sayısı alabildiğine yükseldi. Çünkü 100 yıldır bu coğrafyada yüzleşilmeyen sorunlar katlanarak büyüyor. Dedik ki 'Kaybedenler kaybedecek'. İnsanlığın vicdanında ve bilincinde failler kaybetti. Ama cezasızlık politikası, suçluları koruma zırhıyla ömürlerini uzatmaya çalışıyorlar." 

Anma karanfiller bırakılarak son buldu. 

 

Öne Çıkanlar