Reuters: NATO görüşmelerinde ilerleme yok

Reuters: NATO görüşmelerinde ilerleme yok
Reuters, Türkiye ile İsveç ve Finlandiyalı yetkililer arasında yapılan NATO görüşmelerinde ilerleme kaydedilmediğini duyurdu.

Reuters'in haberine göre, Türkiyeli yetkililer ile İsveç ve Finlandiya'dan gelen heyetler arasında bu hafta Türkiye'de yapılan NATO görüşmelerinde çok ilerleme kaydedilmedi.

Üst düzey Türk devlet yetkilisi cuma günü Reuters'e verdiği demeçte, "Bu kolay bir süreç değil. Zor ve somut adımlar atmaları gerekiyor. Daha fazla müzakere yapılacak ancak yeni bir tarih çok yakın görünmüyor" ifadelerini kullandı.

Başka bir yetkili, çarşamba günü yapılan görüşmelerde net bir ilerleme kaydedilmediğini ve devamı için bir zaman çizelgesinin bulunmadığını söyleyerek, NATO'nun 29-30 Haziran'da Madrid'de yapacağı zirvede Türkiye'nin üyelik hedeflerine hala karşı çıkabileceği ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Yetkili, beş saatlik görüşmenin samimi geçtiğini de ekledi.

NELER OLMUŞTU?

Türkiye'nin NATO üyeliğine karşı çıktığı İsveç ve Finlandiya'dan Ankara'ya gelen heyetler, İbrahim Kalın ve Sedat Önal'ın başkanlık ettiği heyetle görüşmüştü.

Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali karşısında güvenliklerini artırmak için geçen hafta NATO'ya katılmak için resmen başvurmuştu.

30 NATO üyesinin de başvuruyu onaylaması gerekiyor. Türkiye, Kuzey ülkelerinin "terör grupları" olarak adlandırdığı gruplarla bağlantılı insanları barındırdığını ve Ankara'ya silah ihracatını durdurduklarını söyleyerek bu başvuruya itiraz etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu cuma günü yaptığı açıklamada, ülkesinin İsveç ve Finlandiya'dan somut adımlar atmasını beklediğini söyledi.

Öne Çıkanlar