Reuters: MİT Başkanı Hakan Fidan, Suriyeli mevkidaşıyla birçok kez görüştü

Reuters: MİT Başkanı Hakan Fidan, Suriyeli mevkidaşıyla birçok kez görüştü
Reuters, ikili arasındaki yoğun görüşme trafiğinin 10 yıldan fazladır süren Suriye savaşının gidişatını etkileyebileceğini yazdı.

Reuters, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan’ın Suriyeli mevkidaşı Ali Memlük ile son birkaç haftada birden fazla görüşme gerçekleştirdiğini yazdı.

Ajansın dört ayrı kaynağa dayandırdığı haberde, iki ülke arasında yaşanacak bir normalleşmenin, Suriye’de 10 yıldan uzun süredir devam eden savaşın gidişatını değiştirebileceği aktarıldı.

'SON GÖRÜŞME ŞAM'DA GERÇEKLEŞTİ'

Suriye hükümetine yakın bir kaynak, son görüşmenin bu hafta Suriye’nin başkenti Şam’da gerçekleştiğini söyledi.

Ajansa konuşan iki Türk kaynak ise Fidan ve Memlük’ün, iki ülkenin dışişleri bakanlarının nasıl görüşebileceğini konuştuğunu belirtti.

BBC'nin Reuters'tan aktardığına göre bir Türk kaynak ise Rusya’nın son dönemde Suriye’deki bazı birliklerini Ukrayna’ya kaydırdığını ve Türkiye’den "Şam ile ilişkileri geliştirip Suriye’deki siyasi çözümü hızlandırmasını talep ettiğini", Türkiye’nin ise Rusya’nın çekildiği bölgelere İran destekli birliklerin yerleştiğini görmek istemediklerini aktardı.

Suriye’de 2011’de başlayan çatışmaların ardından Ankara ve Şam ilişkileri gerilemiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriye lideri Esad’a "terörist" derken Esad da Erdoğan’a "hırsız" demişti.

Fakat iki ülkenin liderleri ve dışişleri bakanları son dönemde iki ülkenin ilişkilerinin normalleşebileceğine dair açıklamalar yaptı.

Türkiye bir süredir bölgede sorun yaşadığı Suudi Arabistan ve İsrail gibi ülkelerle de ilişkilerinde yeni bir başlangıç yapmak için girişimlerde bulunuyor.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Ağustos ayında yaptığı bir açıklamada Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail’le normalleşme sürecinin hızlı ilerlediğini fakat Mısır’la normalleşmenin istenen hızda olmadığını söylemişti.

Öne Çıkanlar