Reuters: ABD'li yetkililer Etiyopya'ya SİHA satışı konusunu Türkiye ile görüştü

Reuters: ABD'li yetkililer Etiyopya'ya SİHA satışı konusunu Türkiye ile görüştü
Türk SİHA'larının Etiyopya'da isyancılara karşı kullanıldığına dair işaretlerin arttığını belirten Reuters, ABD'nin rahatsızlığını yetkililere ilettiğini kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Afrika Boynuzu Özel Temsilcisi Jeffrey Feltman'ın geçtiğimiz haftada Türkiye'ye  gerçekleştirdiği ziyarette, "Etiyopya'daki SİHA kullanımı ve sivillerin zarar görme riski" konusundaki raporları gündeme getirdiği öğrenildi. Reuters'in haberine göre; Etiyopya merkezi hükümetinin SİHA'ları isyancılara karşı kullandığına dair işaretlerin arttığı, ABD'li yetkililerin Etiyopya'ya SİHA satışı konusunu Türkiye ile görüştüğü belirtildi.

Reuterse konuşan kaynaklardan üst düzey bir Batılı yetkili, Ankara'nın Washington'ın endişelerine, "Etiyopya anlaşmasına insani koşullar ekleneceği ve SİHA'ların ne şekilde kullanılacağının çerçevesini çizen imzalı teminat isteneceği" şeklinde yanıt verdiğini ifade etti. Üst düzey bir Türk yetkili ise ise Washington'ın yapılan birkaç görüşmede Ankara nezdinde hoşnutsuzluğunu dile getirdiğini, ancak Türkiye'nin bu bölgede belirlediği politikaları uygulamaya devam edeceğinin altını çizdi.

Uydu görüntüleri ve diğer kanıtların savaşta SİHA kullanıldığına dair işaretler verdiğini belirten, Etiyopya'da konuşlu bir yabancı askeri yetkili bölgede 20 kadar SİHA kullanıldığının tahmin edildiğini belirtti. SİHA'ların işletilmesi için yabancı ülkelerin operatör gönderip göndermediğine dair soruya ise, "Türk personelinin buraya geldiğini biliyorum" dedi.

Öne Çıkanlar