Retweet yaptığı için cezaevine girecek

Retweet yaptığı için cezaevine girecek
Üniversite öğrencisi Reber Mazlum Safran, Van Valisi, Van Cumhuriyet Başsavcısı, İl Jandarma Komutanının fotoğrafı olan bir tweeti retweet yaptığı için cezaevine girecek.

Van’da Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) İnşaat Mühendisliği son sınıf öğrencisi Reber Mazlum Safran, işkence raporuna dair Twitter’da yapılan bir paylaşımı retweet yaptı. Paylaşımda Van Valisi, Van Cumhuriyet Başsavcısı, İl Jandarma Komutanının fotoğrafı olduğu için geçtiğimiz kasım ayında tutuklandı.

Safran’a ayrıca HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala ile mektuplaştığı için de suçlama yöneltildi. Şubat ayında tahliye olan Safran’a Van 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen 2 yıl 6 ay ceza geçtiğimiz günlerde İstinafta onandı. Safran’ın yakın zamanda cezaevine girmesi bekleniyor. 5-6 ay kadar cezaevinde kalacağı belirtildi. 

'BAŞIMA GELMEYEN KALMADI'

Evrensel Gazetesi'nden Fırat Topal'ın haberine göre, Safran, suçsuz olmasına rağmen cezaevine gireceğini söyleyerek, bu ceza ile geleceğinin de karartıldığını ifade etti. Safran, "Hiçbir suçum yok. Herkesin cezası 3-4 yılda onanırken, 1-2 ay içerisinde cezam onaylanıyor. Mecburen gidip yatacağım. Bir rapor yayımlanmıştı ben de RT’ledim. Ondan sonra başıma gelmeyen kalmadı. Daha sonra başka tweetler buldular, evimizi aradılar. Boşu boşuna cezaevine girmenin acısı var. Sosyal sorumluluk alanında ülkenin her yerinde çalıştım. Tutuklanmak için sadece buralı olmak yetiyormuş. Bir suçum yok sesim duyulsun istiyorum. AYM’ye taşımayı düşünüyorum" dedi. 
 
DAVA AYM’YE TAŞINACAK

Avukat Necdet Ceyhan ise Safran’a verilen cezanın yargı üzerindeki baskıyla gerçekleştiğini ifade ederek, hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi. Ceyhan, "Gerekçeli kararla birlikte tahliye olmuştu. Ancak cezası istinaf tarafından onandı. Normalde verilmemesi gereken bir cezaydı ancak şimdi Türkiye’deki yargı sistemi biliyorsunuz. Paylaşmış olduğu Van Valisi, Van Başsavcısı, İl Jandarma Komutanı oldukları için ceza onanmış. Terörle Mücadele Kanunu 6/1 kapsamında bir ceza verilmiş, ifşa etmeden 2 yıl 6 ay ceza verilmiş. İşkence raporuna dair paylaşılmış bir fotoğrafta Van Valisi, Van Cumhuriyet Başsavcısı ve İl Jandarma Komutanının fotoğrafı var. Safran, bunu retweet yaptığı için ceza aldı. Burada bir hak ihlali var, paylaşmış olduğu kişiler toplum tarafından bilinen kişilerdir. İfşa etme gibi bir durum yok. Terörle Mücadele Kanunu 6/1 kapsamında verilen ceza Yargıtaya tabi olmadığı için AYM’ye başvuruda bulunacağız, gerekirse AİHM’ye kadar gideceğiz. Hukuki mücadelemiz devam ederken Safran’ın infazı gerçekleşmiş olacak, cezaevinde olacak" dedi. 

Öne Çıkanlar