Reşat Petek, yayınlanmayan 15 Temmuz raporunu erişime açtı

Reşat Petek, yayınlanmayan 15 Temmuz raporunu erişime açtı
Dönemin komisyon başkanı Reşat Petek yayınlanmayan '15 Temmuz' raporunu 5 yıl sonra kişisel sitesinden yayınladı. İsmail Kahraman ise 'Bir araya gelinemedi, öylece kaldı' dedi.

15 Temmuz Araştırma Komisyonu'nun hazırlayıp Meclis Başkanlığı'na sunduğu ancak yayınlanmayan raporunu dönemin komisyon başkanı Reşat Petek yayınladı.

TBMM'de kurulan 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nu son toplantısını 22 Aralık 2016'da yaptı. Aylar süren yazım aşamasının ardından rapor, 12 Temmuz 2017'de dönemin Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a sunuldu. Ancak aradan geçen sürede rapor ne Meclis Genel Kurulu'nda görüşülüp onaylandı, ne de yayınlandı. 

2 gün önce (18 Temmuz 2022) TBMM Başkanlığı, Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Raporu'nun İçtüzük hükümlerine uygun olarak tüm süreçleri tamamlanmış şekilde TBMM Başkanlığına sunulmadığını, 2018'de yeni yasama döneminin başlamasıyla hükümsüz hale geldiğini bildirdi.

5 YIL SONRA KİŞİSEL SİTESİNDEN YAYINLADI

Duvar'ın aktarımına göre, 2019'da CHP'li Özgür Özel'in konuya ilişkin soru önergesine yanıt veren TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, "Rapor tekemmül etmediğinden 26. Yasama Dönemi içinde bastırılarak dağıtılamamıştır. Komisyon tarafından tekemmül ettirilerek başkanlığımıza sunulan bir rapor bulunmamaktadır" dedi.

Aradan geçen 5 yılın sonunda, Komisyon'un AKP'li başkanı Reşat Petek ise 667 sayfalık raporun tamamını www.resatpetekhukuk.com isimli kişisel web sitesinden erişime açtı.

'KOMİSYON RAPORU VERMEDİ' AÇIKLAMASI GERÇEĞİ YANSITMIYOR'

Önceki gün HalkTv’den İsmail Saymaz’a konuşan Reşat Petek, bu iddiaya da yanıt verdi. Raporu 12 Temmuz 2017'de Meclis Başkanlığı’na sunduklarını söyleyen Petek, "Rapor neden yayınlanmadı?" sorusuna karşılık da şunları söyledi: "Onu TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a sorabilirsiniz. Veya İsmail Kahraman’a... Biz Kahraman’a teslim ettik. Tekemmül etti. Ama Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmedi. İşin özeti bu. Meclis’in web sitesinde ‘Komisyon raporu vermedi, hükümsüzdür’ diye bir cümle yazılı. Bu tarihi gerçekleri tersyüz eden bir açıklama. Böyle bir şey yazılmaması lazım. Doğru değil. Gerçeği yansıtmıyor."

KAHRAMAN: EK YAPILDI, BİR ARAYA GELİNEMEDİ, RAPOR ATIL KALDI...

Tartışmaya katılan dönemin TBMM Başkanı olan Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi İsmail Kahraman ise Sözcü'den Saygı Öztürk'e konuştu. Kahraman "Bir ön rapor vardı. AK Parti üyeleri rapora bir eklenti yaptı. Bunun üzerine CHP'li üyeler raporu imzalamadı ve onlar da AK Parti'nin raporuna itirazda bulunup ek rapor hazırladı. O eklentinin müzakeresi için bir araya gelinemeyince rapor atıl kaldı. Bu arada seçim geldi. Böylece, TBMM Başkanı Mustafa Şentop Bey'in açıklamasında dediği gibi dosya tekemmül edemedi ve öylece kaldı. Durum budur" ifadelerini kullandı. 

İsmail Kahraman "Raporun, ileride görüşülmesine bir engel var mı?" sorusuna ise şöyle cevap verdi: "Her zaman görüşülmesi, incelenmesi mümkün. Meclis kabul ettiği sürece yeniden incelenir. Konuşulması da faydalı olur. Meclis Başkanı'nın ifadesi çok doğrudur. Eklentiye karşı oy yazısı yazmak için toplantı yapılamadığı için rapor TBMM'de görüşülemedi." 

Öne Çıkanlar