'Rehber öğretmen devreden çıkarsa istismarın üstü örtülür'

'Rehber öğretmen devreden çıkarsa istismarın üstü örtülür'
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Milli Eğitim Bakanlığı’nın rehber öğretmenlere yönelik yönetmelik değişikliğinin altında istismar olaylarının yattığını söyledi.

ANKARA - Milli Eğitim Bakanlığı’nın, rehber öğretmenler hakkında hazırladığı yönetmelik değişikliğinin altında, "istismar vakaları mı yatıyor? 
Milli Eğitim Bakanlığı, bir süredir rehberlik öğretmenleri ile ilgili yönetmelik değişikliği üzerinde çalışıyor. Taslak, rehber öğretmenlerin sadece rehberlik derslerinde öğrencilerle bir araya gelmesini öngörüyor. Rehber öğretmenler, boş saatlerinde ise psikoloji, sosyoloji derslerine girecek ya da nöbet tutacaklar. Yönetmelik, rehber öğretmenlerin boş saatlerinde öğrencilerle birebir görüşmesinin önüne geçiyor. 

ÇOK SAYIDA İSTİSMAR İHBARI ALDIK 

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü’ye göre, bu değişikliklerin altında, son dönemde okullarda rehber öğretmenlerin eliyle ortaya çıkarılan istismar olayları yatıyor. Artı Gerçek’e konuşan Canan Güllü, okullardaki taciz olaylarına yönelik çalışmalarında Kayserili lise öğrencisi Cansel’in yaşadığı istismarın ardından intihar etmesinin dönüm noktası oluşturduğunu söylüyor. Bu olayın ardından okullarda yaptıkları çalışmalarda, rehber öğretmenlerin yükümlülüklerini bilmediklerini belirten Güllü, "Rehber öğretmenlerin çocukla olan irtibatında fark ettiği sorunları hemen okul müdürüne, il milli eğitim müdürlüklerine hatta karakollara kadar bildirim zorunlulukları var. Çalışmalarımızda bunu işlemeye başladık ve hemen birçok ilden taciz ve istismar ihbarları aldık" diyor. 

OKUL MÜDÜRLERİ İSTİSMARIN ÜSTÜNÜ ÖRTMEYE ÇALIŞIYOR 

Rehber öğretmenlerin taciz ve istismar olaylarını okul müdürlüklerine götürmeye başladıklarını belirten  Güllü, bu kez de okul müdürlüklerinin bu olayları dava konusu etmediklerini söylüyor ve şunları anlatıyor: 
"Rehber öğretmenler bu olayların üstünün okul müdürlükleri tarafından kapatıldıklarını söylediler. Biz de şöyle bir formül geliştirdik, rehber öğretmenlere acil yardım hattımıza müracaat etmelerini istedik. Bu şekilde isimleri gizli kalma koşuluyla bu olayları takip edeceğimizi söyledik. Aradan geçen zamanda çok ciddi sayıda ihbar aldık. Bu süre içinde öğretmenlerin farkındalıkları arttı. Nereye gideceklerini artık biliyorlardı." 

KURAN KURSU HOCALARINDAN KAYNAKLI İSTİSMAR VAKALARI ARTTI  

Bu süreçte Türkiye’de görülmemiş sayıda vaka sayısının arttığını söyleyen Güllü, ancak okul müdürlerinin ‘okulumuzun ismi çıkıyor’ diye reaksiyon gösterdiklerini belirtiyor. Güllü’ye göre, acil yardım hattına gelen şikayetlerde Kuran Kursu hocalarında istismar vakaların arttığı gözlemleniyor. Her bildirim üzerine ayrıca rehber öğretmenlerle çalışıyorlar. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın rehber öğretmenlere yönelik yönetmelik değişikliği, rehber öğretmenlerle öğrenci arasındaki ilişkiyi koparacağından artık vakalar öğretmenler tarafından belirlenmeyecek gibi görünüyor. Canan Güllü, şu tespiti yapıyor: 

YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ İSTİSMAR OLAYLARININ ÜSTÜNÜ ÖRTER

"Geçen gün bir rehber öğretmenden uzunca bir dilekçe geldi. Buradan da öğrendiğimiz kadarıyla yönetmelik değişikliğiyle, artık rehber öğretmenler kendi derslerine girecekler, boş saatlerinde ise ya psikoloji, sosyoloji derslerine girecekler ya da nöbet tutacaklar.  Bu yönetmelikle rehber öğretmenlerle öğrencinin ilişkisi kesilecek.  İstismar rehber öğretmenlerin öncülüğünde önlenebilecek bir olay. Öğretmeni devreden çıkarırsanız istismar olaylarının üstünü örtersiniz. Ana amacı beyin okuma olarak ölçmeye çalışıyorum: Burada istismarlar çok ortaya çıkınca birileri rahatsız olmaya başladı diye düşünüyorum." 

Öne Çıkanlar