Regl tabusunu karşı 'Regl takvimi' ile mücadele ediyorlar

Regl tabusunu karşı 'Regl takvimi' ile mücadele ediyorlar
Regl döneminde kadının ‘kirli’ sayıldığı ve sosyal etkinliklerden dışlandığı Hindistan’da bir kız babasının girişimiyle regl takvimi kampanyası başladı.

Hindistan, kadınların regl dönemleriyle ilgili konuşulmasının ‘tabu’ olduğu, hatta o süreçte kadınların toplumdan dışlandığı ülkelerden biri. Bunu aşmak isteyen kadınlar, bir kız çocuk babasının öncülüğünde duvarlarına ve kapılarına regl takvimleri asıyor.

BBC’ye konuşan Kızınla Selfie Vakfı’nın da kurucusu, iki kız çocuk babası Sunil Caglan "Regl takvimi" fikrininin nasıl oluştuğunu şöyle anlattı: "Regl konusunu evlerde açıkça konuşmuyoruz. Büyük kızımla bu konuyu konuşmak istedim. Önce bilgi topladım. Doktorlarla konuştum. O sırada, kadınların, genç kızların bu süreçte yaşadığı sorunları yakından öğrendim ve onların daha iyi anlaşılması, konuyu konuşmaktan utanmak zorunda bırakılmamaları için bir şeyler yapmak istedim." Caglan, daha sonra konunun tabu olmaktan çıkarılabilmesi için regl takvimini düşündüğünü söyledi.

Diken'in haberine göre Caglan, iki yıl önce Haryana eyaletindeki bazı köylere kendi hazırlattığı takvimleri dağıttı. Takvimler, belirli kesimlerinde, regl döneminde kadınların toplumsal ve dini etkinliklere katılmasına hatta evlerindeki mutfağa girmelerine izin verilmeyen, kadının ‘kirli’ sayıldığı ülkede tepki çekti. Bazı kırsal toplumlarda kadınların bu dönemde bir kulübede yalnız oturmaya zorlandığını söyleyen Caglan’ın sosyal medyada paylaştığı takvimlere gelen eleştirilerin yüzde 99’u erkeklerdendi. Takvimi kullanmak isteyen bazı kadınlar ailelerinden baskı gördü

1000’E YAKIN KULLANIYOR

Caglan, kampanyanın başında 2 bin 800 takvim dağıttı. Bugün, muhafazakarlıkla öne çıkan Haryana, Uttar Pradeş ve Racastan eyaletlerinin köylerinde 1000’e yakın kadın regl takvimi kullanıyor. İlk başta takvim verilenlerin yüzde 30’unun fikri benimsediğini söyleyen Caglan, gün geçtikçe talebin arttığını görünce kadınların takvimleri kendilerinin yapabilmeleri için atölyeler düzenlemeye başladı.

Öne Çıkanlar