Uzmanlar, Albayrak'ın reform paketini beğenmedi

Uzmanlar, Albayrak'ın reform paketini beğenmedi
Ekonomistler, Albayrak'ın açıkladığı reform paketini zayıf bulurken, özellikle kıdem tazminatı ve kurumlar vergisi ile ilgili maddeleri eleştirdi.

ARTI GERÇEK - Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında "Yapısal Dönüşüm Adımları" paketini açıkladı.

Albayrak paket içeriğini açıklamadan önce, "Bu paketle ekonomimizin karşılaştığı en temel sorunlara yeterli çözümler sağlayacağını düşündüğümüz adımların ilk aşamasını ele aldık. Sadece 2019 yılında hayata geçirmeyi taahhüt ettiğimiz düzenlemeleri ve adımları paylaşacağız. Gelecek yıl atılacak adımların paylaşımı seneye yapılacak" bilgilendirmesi yaptı.

Bu adımları hayata geçirecek güçlü iradeye ve uzun zamana sahip olduklarını belirten Albayrak Türkiye'nin önünde 4.5 yıllık seçimsiz dönem olduğunu ve gündemin ekonomide reform olduğunu söyledi. 

REFORMLARIN BAŞINDA FİNANSAL SEKTÖR VAR 

Albayrak, reformların başında finansal sektör olduğunu belirterek, "Özel bankaların ihtiyaç halinde hazır tuttukları yeniden sermayelendirme planları çerçevesinde sermayeleri artırılacak..Bankaların sermayelerinin güçlendirilmesi strateji kapsamında ilk adımımız kamu bankalarının sermayesini güçlendirmek olacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı ihraç edeceği yaklaşık 28 milyar TL'lik devlet iç borçlanma senetlerini kamu bankalarına verecekler. Böylelikle kamu bankalarının sermaye yeterliliği ve likidite karşılama oranı artırılarak bilançoları çok daha dirençli hale getirilecek" dedi. 

EKONOMİSTLER REFORM PAKETİNİ BEĞENMEDİ

Ancak, Albayrak'ın açıkladığı reform paketi ekonomistlerin ve uzmanların pek çoğu tarafından beğenilmedi. Eksik ve reform içermeyen bir bir yapıda olduğu dile getirildi.

Ekonomist Uğur Gürses, "Reform bunun neresinde?" diye sordu.

EMEKLİLİK VE KIDEM TAZMİNATI SİSTEMİ DEĞİŞİYOR

Albayrak açıklamalarında, "Emeklilik sisteminin reforme edilmesi en önemli yapısal reformlardan biri. Daha sürdürülebilir emeklilik sistemi vatandaşa fayda sağlayacak. Tamamlayıcı emeklilik sistemiyle tasarruflar artırılarak dış müdahalelere karşı ekonomi güçlü hale gelecek. BES ve kıdem tazminatının yapılandırılması tüm paydaşların katılımıyla kıdem tazminatı reformunu hayata geçireceğiz. Kıdem tazminatı fonu ile BES'in entegrasyonu planlanıyor. Yeni yapıyla birlikte beş yılda sistemde biriken fonların milli gelirin yüzde 10'unun üstüne çıkacağını öngörüyoruz" dedi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, açıklamaların ardından tepki gösterek, "Yapısal reformlar adı altında işçi sınıfının haklarını geriletecek, kıdem tazminatına göz koyacak, güvencesiz çalışmayı yaygınlaştıracak, halkın ekmeğini küçültecek, adaletsizliği büyütecek, "yüzde 99’a karşı yüzde 1’i" kurtarmaya yönelik hiçbir adıma izin vermeyeceğiz" dediç

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca da, Çerkezoğlu'nun Twitter mesajını alıntılayarak, "Albayrak ekonominin iflasını paket adı altında "reform" diyerek saklamaya çalışıyor. Faturayı halka kesen uygulamalara geçit yok" diye tepkisini dile getirdi.

CHP 'nin bir diğer Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, "Taksitli reform olmaz. Parça başı reform yapılmaz.
Reform Programı mevcut durumu gerçekçi bir şekilde tespit eder. Sorun alanlarına dönük çözümleri belirgin bir takvimle sunar. Aksi halde kimseyi ikna edemezsiniz. Tıpkı bugün olduğu gibi" diye yazdı.

Ekonomi yazarı İbrahim Kahveci, "Özet: Zorunlu BES ve Kıdem Fonu gibi uygulamalar ile Milletten daha çok gönüllü = zorunlu para toplanacak" değerlendirmesi yaptı.

İktisatçı Ümit Akçay,  "Açıklanan yol haritasında, Türkiye ekonomisin karşılaştığı temel açmazların herhangi birine dair anlamlı bir bakış açısı bulunmuyor. Bu çerçeve, ekonomi yönetiminin gelişmeler karşısında sürüklendiğini teyit ediyor. Ekonomik krize ek olarak, yaşanan kriz yönetiminin krizidir" dedi.

Ekonomist Yalçın Karatepe, "Kurumlar vergisini azaltacaklar ve vergiyi tabana yayacaklarmış. Vatandaşa ek vergi yolda..." dedi.

Albayrak, açıklamalarında "Yeni vergi mimarisi kapsamında istisna ve muafiyetler azaltılacak, kurumlar vergisi düşürülecek. Beyanname yaygınlaştırılacak, gelire göre artan oranlarda vergilendirme planlanıyor. Vergi dönüşümünde önemli bir alan mükellef hakları, mükellef hakları icra kurulu kuracağız" demişti.

Vergi uzmanı Ozan Bingöl de aynı konuya dikkat çekerek, "Ben size paketi özetleyeyim; Yüksek gelirli gruplardan çok vergi alacağız ve dolaylı vergileri azaltacağız dedi peşinden kademeli olarak kurumlar vergisini düşüreceğiz dedi ve özet bitti!" dedi.

Mustafa Sönmez ise, "Türk İş'in kırmızı çizgimizdin dediği Kıdem Tazminatı Fonu'na heves ediyorlar. Ham hayal" ifadesini kullandı.

İktisatçı Nesrin Nas, "İsterse 30 tane paket açıklasınlar. Böyle bir demokrasi ve hukuk anlayışıyla bu krizden çıkmanın imkanı yok. Artık idare etme zamanı da geçti. Yapmaları gereken tek yapısal reform var. O da Türkiye’ye yeniden demokratik bir hukuk devleti hüviyeti kazandırmak. Gerisi laf-ı güzaf" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar