Putin: Ortak amaç, Nazizm’in yeniden doğuşunu engellemektir

Putin: Ortak amaç, Nazizm’in yeniden doğuşunu engellemektir
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sovyetler Birliği'nin Nazilere karşı zaferini temsil eden 9 Mayıs Zafer Günü’nü nedeniyle eski Sovyet ülkelerinin liderlerine tebrik mesajı gönderdi.

Sovyetler Birliği'nin Nazileri yenilgeye uğrattığı tarih olan Faşizme Karşı Halkların Zafer Günü olarak anılan  9 Mayıs'ın 77. yıl dönümü nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin,  eski Sovyet ülkelerinin liderlerine tebrik mesajı gönderdi.

Putin'in Kremlin'de yer alan açıklamasında, Azerbaycan, Ermenistan, Belarus'un aralarında bulunduğu ülkelerin liderlerine tebrik mesajı ulaştırılırken Gürcistan ve Ukrayna halklarının da 9 Mayıs Zafer Günü'nün kutlandı. Açıklamada, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Büyük Vatanseverlik Savaşı’nda Sovyet güçlerinin Nazi ordusu karşısında kazandıkları zaferin 77. yıldönümü dolayısıyla Azerbaycan, Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan, Abhazya, Güney Osetya liderlerine ve halklarına kutlama mesajları gönderdi" denildi.

'ORTAK AMAÇ'

Putin'in Zafer Günü mesajında, "Bugün ortak amaç, farklı ülkelerden insanlara çok acı getiren Nazizm'in yeniden doğuşunu engellemektir. Savaş yıllarında yaşananlar, ortak manevi değerler ve kardeşlik dostluk gelenekleri hakkındaki gerçeği korumak ve gelecek nesillere aktarmak gerekir" ifadelerini kullandı.

'BUGÜN DE NAZİLERLE SAVAŞIYORUZ'

Putin, bağımsızlıklarını tanıdığı Donetsk ve Luhansk Cumhuriyeti liderlerine seslenerek, "Bugün askerlerimiz, ataları gibi, anavatanlarını Nazi pisliğinden kurtarmak için omuz omuza savaşıyorlar. 1945'te olduğu gibi, zafer bizim olacak" dedi.

9 MAYIS KUTLAMALARI ÇARPITILDI

Rusya'nın başkenti Moskova'da her yıl kızıl bayrakların yer aldığı devasa askeri geçit törenleriyle kutlanan 9 Mayıs Zafer Günü, bu yıl Ukrayna savaşı nedeniyle özellikle Batı kamuoyu tarafından farklı spekülasyonlara konu edilmiş durumda.

Rusya'nın 9 Mayıs'a "hazırlandığı", Ukrayna'ya savaş ilan edeceği veya savaşı bitireceği, bazı nokta atışı saldırılar gerçekleştireceği, hatta "nükleer saldırı" düzenleyeceği yönünde iddialar kamuoyunda ilgi görmesi nedeniyle Batı basınında sıkça ve geniş yer bulurken Kremlin ise Ukrayna'ya saldırılarla 9 Mayıs tarihi arasında bir ortaklık olmadığını savunuyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna savaşıyla ilgili belirlenen takvimin 9 Mayıs Zafer Günü'ne "ayarlı" olmadığını söylemiş, Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov da söz konusu iddialarla ilgili "saçmalık" demişti.

Öne Çıkanlar