'Putin'in beyni' lakaplı Rus ideolog Dugin'in kızı öldürüldü

'Putin'in beyni' lakaplı Rus ideolog Dugin'in kızı öldürüldü
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın isimlerden, aşırı milliyetçi Aleksandr Dugin’in kızı Darya Dugina dün gece bombalı saldırı sonucu öldürüldü.

Rusya’da Devlet Başkanı Putin üzerinde büyük bir etkisi olduğu bilinen, aşırı milliyetçi siyaset uzmanı, felsefeci ve ideolog Aleksandr Dugin’in kızı Darya Dugina, içinde bulunduğu aracın infilak etmesi nedeniyle hayatını kaybetti.

Rus basınında yer alan haberlere göre, gazeteci ve siyaset bilimci Dugina’nın bulunduğu araç dün gece  yerel saatle 21:35'te Moskova’ya 20 kilometre uzaklıktaki Odintsova bölgesinde patladı.

Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde Aleksandr Dugin’in de olay yerinde şok içerinde olduğu görüldü.

Rus basınında yer alan haberelere göre saldırının hedefinde muhtemelen Dugin ya da her ikisi birden vardı.

Zira Dugina ve Dugin birlikte Moskova yakınlarındaki bir etkinlikten aynı araçla geri dönmeye hazırlanıyordu. 

Ancak baba Dugin son dakikada ayrı bir araçla seyahat etmeye karar verdi ve bu sayede bombalı saldırıdan kurtuldu.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI 

Rusya Soruşturma Komitesi'nden yapılan açıklamada, Darya Dugina’nın, içinde bulunduğu aracın patlatılması nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi.

Olayla ilgili soruşturma başlatıldığı kaydedilen açıklamada, Dugina'nın sürdüğü araca bir patlayıcı cihazın yerleştirildiği ve araç seyir halindeyken patlatıldığı ifade edildi. Aracın, Aleksandr Dugin'e ait olduğu belirtiliyor.

KİEV YÖNETİMİNE YÖNELİK SUÇLAMALAR

30 yaşındaki gaazeteci Dugina'nın öldürülmesi sonrası Kremlin'e yakın Rus gazeteci ve yetkililerden Kiev yönetimine suçlamalar yapıldı.

RT televizyonunun genel yayın müdürü Margarita Simonyan saldırı sonrası "Dugin'in kızını havaya uçurdular" diyerek  "Kiev'deki karar alma merkezlerine saldırı" çağrısı yaptı.

Donbass Savaşı'nın ardından Ukrayna'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin lideri Denis Puşilin de Telegram kanalında yaptığı yorumda saldırıdan Ukrayna yönetimini sorumlu tuttu.

ABD VE BRİTANYA'NIN YAPTIRIM LİSTESİNDEYDİ

Saldırıdan kurtulan ancak kızını kaybeden Dugin hükümette resmi bir görevi olmasa da Putin'in yakın bir müttefiki ve Batı tarafından sıklıkla "Putin'in Rasputin'i" diye anılıyor.

Hayatını kaybeden gazeteci Dugina da babası Dugin gibi Ukrayna'nın Rusya tarafından ilhak edilmesini destekliyordu. Bu yıl ABD'li ve Britanyalı yetkililer Dugina'yı Rusya'nın şubat ayında başlattığı askeri operasyon hakkında "dezenformasyon" yaptığı suçlamasıyla yaptırım listesine almıştı.

Baba Dugin ise 2015 yılında Kırım'ın Rusya tarafından ilhakını savunduğu için ABD'nin yaptırım listesine alınmıştı. Dugin yıllarca Rusya'nın küresel areneda daha agresif bir pozisyon üstlenmesi çağrısı yapmış ayrıca Ukrayna'ya yönelik askeri müdahaleyi de savunmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar