Putin, Gorbaçov'un cenazesine katılmayacak

Putin, Gorbaçov'un cenazesine katılmayacak
Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in salı günü vefat eden son Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov'un cenazesine katılmayacağını açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 91 yaşında yaşamını yitiren Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) son lideri Mihail Gorbaçov'un cenzaesine "takviminin yoğunluğu" nedeniyle katılmayacak. 

Açıklamayı Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov yaptı. 

Gazetecilere günlük brifinginde konuşan Peskov, Putin'in takvimindeki kısıtlamalar nedeniyle cenzaye katılamayacağını duyurdu.

Sözcü Putin'in Gorbaçov'un yaşamını yitirdiği Moskova'daki Merkez Klinik Hastanesi'ne bu sabah giderek son SSCB liderine saygılarını sunduğunu da söyledi.

NAAŞINA ÇİÇEK BIRAKTI

Rus devlet televizyonu da Putin'in Gorbaçov'un hastanede bulunan açık tabutuna çiçek bırakırkenki görüntülerini yayınladı.

Kırmızı gül demetini Gorbaçov'un naaşının yanına bırakan Putin, bir süre sessizce bekleyip başını eğdi ardından da haç çıkararak tabutun yanından ayrıldı. 

DEVLET TÖRENİ HAZIRLIĞI YOK

Rus haber ajansları dün Gorbaçov için Moskova'daki Novodeviç Mezarlığı'nda daha sonra da yine Kremlin yakınlarındaki ünlü Sendikalar Evi binasında veda töreni yapılacağını duyurdu.

Binada daha önce Sovyet lideri Josef Stalin'in de naaşı sergilenmişti. 

Interfax haber ajansına konuşan kaynaklar Gorbaçov için bir devlet töreni hazırlığının olmadığını açıkladı.

Pekov da bunu doğrulayarak cenazenin devlet töreniyle olmayacağını ancak şeref kıtası uygulamasının yapılacağını belirtti.

Putin, Gorbaçov'un salı günkü ölümünden bir gün sonra yaptığı taziye açıklamasında, Gorbaçov'u "dünya tarihi üzerinde büyük etkisi olan bir siyasetçi ve devlet adamı" diye tarif etmişti. 

İki Rus liderin ilişkisi gergin bir düzeydeydi. Putin, Gorbaçov'un politikalarıyla yıkılmasının önünü açtığı Sovyetler Birliği'nin çküşünü "yüzyılın en büyük jeopolitik felaketi" diye nitelemişti.

Gorbaçov ise ölçülü bir dil kullnarak da olsa Putin'i demokratik kazanımları geriletmekle suçlamıştı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar