Putin: Covid-19 aşılarında fikri mülkiyet hakkının kaldırılmasına desteğe hazırız

Putin: Covid-19 aşılarında fikri mülkiyet hakkının kaldırılmasına desteğe hazırız
Putin: Avrupa'da Covid-19 aşılarının fikri mülkiyetinin kaldırılmasıyla ilgili dikkate değer olduğunu düşündüğüm bir fikir var.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeni tip Coronavirus (Covid-19) aşılarının üretim kapasitesini artırmak için fikri mülkiyetin kaldırılmasını desteklemeye hazır olduklarını söyledi.

Son günlerde uluslararası gündemde önemli bir yer tutan, Covid-19 aşılarının üzerindeki fikri mülkiyet haklarının kaldırılması ile ilgili konuda bir açıklama da Rusya lideri Putin'den geldi.

Coronavirus'le mücadele çalışmalarından sorumlu Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova'yla video konferans yöntemiyle bir görüşme gerçekleştiren Putin, Covid-19 aşılarının fikri mülkiyetinin kaldırılmasını desteklemeye hazır olduklarını belirterek Golikova'ya Avrupa'dan gelen bu konuyla ilgili teklifleri inceleme talimatı verdi.

Putin, "Avrupa'da Covid-19 aşılarının fikri mülkiyetinin kaldırılmasıyla ilgili dikkate değer olduğunu düşündüğüm bir fikir var. Bu fikir, acil durumlarda benzer patent korumalarının kaldırılmasını öngören Dünya Ticaret Örgütü'nün kurallarına uygun. Pandemi de, acil bir durum. Tatyana Alekseyevna, mesai arkadaşlarınızla birlikte bunu incelemenizi rica ediyorum. Rusya, kesinlikle bu yaklaşımı destekler" dedi.

'MODERNA'NIN ETKİNLİĞİ 10 YIL SONRA BELLİ OLUR'

Sputnik'tek habere göre Dünya Aşı Kongresi’nin Moderna şirketinin aşısını dünyanın en iyi aşısı olarak seçmesini değerlendiren Putin sözlerini şöyle sürdürdü:

"Küresel piyasaların ABD'Nin Moderna aşısını destekleme kararı aldığını düşünüyorum. Bu aşıyla rekabet içinde olan ABD-Avrupa aşısı Pfizer, piyasada oldukça agresif bir tutum sergiliyor. ABD, Moderna aşısının yenilikçi ve çok modern olacağını vaat ediyor. Umarım öyle olur ancak bu ancak 10 yıl sonra, uzun yıllara dayanan kullanım ve analizlerden sonra anlaşılır. Rus aşıları ise son derece modern ve bugün itibarıyla en güvenilir ve en güvenli aşılar olduklarına dair hiçbir şüphe yok."

'RUS TURİSTLER İÇİN POPÜLER OLAN ÜLKELERİ İZLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Rus turistler arasında popüler olan ülkelerdeki salgın durumunu dikkatli bir şekilde izlemeye devam edeceklerini söyledi.

İnsanların özgürce seyahat etmelerini ve en iyi şekilde tatil yapmalarını istediklerini belirten Putin, "Coronavirus nedeniyle bazı ülkelerle ulaşımın kısıtlanmasının altında siyasi bir boyut yok. Bu tamamen tıbbi kısıtlamalarla ilgili bir durum. Turizm endüstrisinin ekonomi için son derece önemli olduğu birçok ülkede bu durumun özellikle de sezonun başladığı bu dönemde aşırı derecede tehlikeli olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar