‘Promosyon vatandaşlık’ Meclis gündeminde

‘Promosyon vatandaşlık’ Meclis gündeminde
CHP Milletvekili Ali Öztunç, ‘Yabancılara konut satışını arttırmak amacıyla promosyon olarak yanında TC vatandaşlığının sunulması ile ilgili reklamlara ödenen tutar ne kadardır?’ diye sordu.

ARTI GERÇEK-CHP PM üyesi ve Maraş Milletvekili Ali Öztunç, Arap ülkelerinde yayınlanan reklamlarda konut satışının yanında Türkiye vatandaşlığının promosyon olarak pazarlanmasını TBMM gündemine taşıdı. 

2018 yılında yapılan düzenlemeye göre, yabancıların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı alabilmesi için 250 bin dolarlık konut alımı yeterli sayılıyor. Düzenlemenin tanıtımı Arap ülkelerin televizyonlarında "250 bin dolara emlak satın al ve 71’den fazla ülkeye vizesiz girmeyi sağlayacak Türk pasaportunu elde et. Çok kolay, hem de 90 gün içinde" şeklinde yapılıyor.

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Milletvekili Ali Öztunç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Hükümetin Türk vatandaşlığını ticari bir malzeme gibi Arap ülkelerinde reklam vererek pazarladığını belirten Öztunç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’a "2018 yılında yapılan değişiklik sonrası konut alarak vatandaşlığa hak kazanan yabancı sayısı kaçtır? Bu kişilerin uyrukları nedir? Yabancıların aldığı konutların illere göre dağılımı nasıldır? Yabancılara konut satışını arttırmak amacıyla, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının promosyon gibi sunulması sizleri rahatsız etmiyor mu? Yabancılara konut satışını arttırmak amacıyla promosyon olarak yanında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının sunulması ile ilgili yurtdışında yazılı ve görsel basında yayınlanan reklamlara ödenen tutar ne kadardır? Kaç ülkede bu reklamlar verilmektedir? Bu ülkeler hangileridir?" diye sordu. 
 

Öne Çıkanlar