Prof. Dr. Uğur Emek: Yoksulu ev sahibi yapacak sistem, yoksuldan zengine gelir aktarımı aracı oldu

Prof. Dr. Uğur Emek: Yoksulu ev sahibi yapacak sistem, yoksuldan zengine gelir aktarımı aracı oldu
Emek, ihalelerde yerli firmalara yüzde 15 fiyat avantajı yapıldığına işaret etti, 'Yoksulu ev sahibi yapmak için kurulan sistem yoksuldan zengine gelir aktarımı aracı haline getirildi' dedi.

+GERÇEK - Karar gazetesi yazarı Prof. Dr. Uğur Emek, TOKİ ihalelerinin "ekonomik açıdan en avantajlı teklifi sadece en düşük fiyat esasına göre belirlemek" düsturuyla yapıldığını bunun da evlerin kalitesini düşürdüğünü ve TOKİ'den ev sahibi olanların bu konuda pek çok şikayet bildirdiğini yazdı. 

Emek, ihalelerde yerli firmalara yüzde 15 fiyat avantajı uygulaması yapıldığını belirterek, "Yoksulu ev sahibi yapmak için kurulan sistem, yoksuldan zengine gelir aktarımının bir aracı haline getirilmiş" dedi.

Emek, yazısında şu değerlendirmelerde bulundu:

"İstekliler en düşük fiyatı sunabilmek için kalitesiz malzeme kullanıyorlar. Sonuçta ihale tasarımındaki yetersizlik nedeniyle vatandaşlar yaşanabilir standartlarda bir konuta sahip olamıyor.

TOKİ, sosyal konut ihalelerinde 'yerli istekliler' lehine yüzde 15 fiyat avantajı sağlamaktadır. Yerli istekliler Türk vatandaşları ve Türkiye’nin kanunlarına göre kurulmuş şirketlerdir.

Sosyal Konut Projesi kapsamında ihaleye katılan bir yabancı firma 100 lira teklif verirse, ihaleyi 115 lira teklif veren yerli firma kazanacak. Aradaki 15 liralık farkı ise TOKİ’den ev sahibi olmak için sıraya giren yoksullar ödeyecek.

Yani yüzde 15 fiyat avantajı uygulaması nedeniyle, TOKİ’nin sosyal konutlarının inşaatlarında asgari ücretli olarak çalışan işçiler; ev sahibi olmak adına patronları olan müteahhitlere konut başına ekstradan 15 lira ödeyecekler. Bu da asgari ücret alan işçilerden müteahhitlere gelir aktarımı yapılacağı anlamına gelmektedir.

Yoksulu ev sahibi yapmak için kurulan sistem, yoksuldan zengine gelir aktarımının bir aracı haline getirilmiş.

Yoksulları yaşanabilir standartlarda konut sahibi yapmayın demiyorum, yapamıyorsunuz diyorum."

Öne Çıkanlar