Prof. Dr. Şenol Babuşcu açıkladı: Türkiye'ye hangi ülkelerden kaç para geldi?

Prof. Dr. Şenol Babuşcu açıkladı: Türkiye'ye hangi ülkelerden kaç para geldi?
Babuşcu, Türkiye'ye Rusya ve Ukrayna'dan para geldiğine dikkat çekerek, seçime kadar dövize müdahale edebilmek için AKP'nin 100 milyar dolara ihtiyacı olduğunu söyledi.

Türkiye'ye Rusya'dan 15 milyar dolar, Suudi Arabistan'dan 20 milyar dolar geldi iddiası ile ilgili tartışmaları sürüyor. 

Geçmiş dönemlerde kamu bankaları Halkbank ve Ziraat Bankası'nda Genel Müdür Yardımcılığı yapan Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, gündeme ilişkin çarpıcı açıklamalar yapmaya devam ediyor. Babuşcu, Türkiye'ye paranın geldiği ülkeleri ve miktarını açıkladı. 

Babuşçu, Türkiye'ye Rusya ve Ukrayna'dan para geldiğini belirterek, son 15 günde rezervlerdeki artışın 6-7 milyar doları bulduğunu ifade etti. Babuşçu ayrıca, iktidarın seçime kadar döviz kurunu dengede tutmak için 100 milyar dolara ihtiyacı olduğunu söyledi.

Türkiye'ye Rusya'dan 15 milyar dolar, Suudi Arabistan'dan 20 milyar dolar geldiğine ilişkin iddialar gündemdeki yerini korurken Babuşcu, gelen paranın miktarını ve geldiği ülkeleri açıkladı.

SEÇİME KADAR 100 MİLYAR DOLARA İHTİYAÇ VAR

Prof. Dr. Şenol Babuşcu, Türkiye'ye Rusya ve Ukrayna'dan para geldiğini belirterek, son 15 günde rezervlerdeki artışın 6-7 milyar doları bulduğunu söyledi. 

Gazete Durum'da yer alan habere göre, Babuşcu "Seçime 10 ay var. Her ay dövize müdahale ve döviz istikrarı için 10 milyar dolar kaynak gerekiyor. Bu da toplam 100 milyar dolar yapar. Ama 60-70 milyar dolar da olsa seçime kadar kazasız belasız gidilebilir" diye konuştu.

Babuşcu şu değerlendirmelerde bulundu:

"Son 15 gündür rezervlerdeki artış 6-7 milyar dolar arasında. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, haftada 3 milyar dolar geleceğini söylemişti. Birkaç hafta daha devam edecek. 2-3 milyar dolar daha gelecek. Rusya ve Ukrayna'dan geldiğini düşünüyorum. Muhtemelen Rusya.

Türkiye'nin seçime kadar minimum 50, maksimum 100 milyar dolar civarında bir paraya ihtiyacı var. Seçime 10 ay var. Her ay dövize müdahale ve döviz istikrarı için 10 milyar dolar kaynak gerekiyor. Toplam 100 milyar dolar yapıyor ama 60-70 milyar dolar da olsa seçime kadar kazasız belasız gidilebilir. Bu da AKP için seçimde bir avantaj yaratır.

ARAP ÜLKELERİ VERMEMEKTE DİRENEBİLİRLER

Vatandaşa bir faydası olacağını sanmıyorum. Sadece kurları istikrarda tutup enflasyonun artış hızının yavaşlamasını sağlayabilir.

Güven gerekiyor. Güveni de sağlayabilecek bir yöntem yok. Bence Arap ülkeleriyle SWAP anlaşmaları deneyecekler ya da uluslararası finans piyasalarından borç bulacaklar. Arap ülkeleri vermemekte direnebilirler. Uluslararası piyasalardan borç bulsalar bile maliyeti yüksek olur."

Öte yandan, Babuşçu, son günlerde sanayici ile hükümet arasında çıkan kredi verilmiyor krizine ilişkin de sosyal medyadan bir paylaşımda bulundu. Babuşçu sosyal medyadan yaptığı paylaşımda ise, "Kamu bankaları firma ortaklarının KKMH’ını teminat alarak, firmalara 12 ay vadeli, yıllık yüzde 14,75 faizli kredi kullandırmaya başladı" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar