Uzmanlar uyarıyor: Çocuk acil servislerinde anormal artış yaşanıyor

Uzmanlar uyarıyor: Çocuk acil servislerinde anormal artış yaşanıyor
Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, okulların açılmasıyla viral solunum yolu hastalıklarının giderek arttığını söyledi.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, Covid-19 varyantlarının yayılım hızı ve okulların açılmasıyla Cocuk acillerinde anormal bir artış olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Çokuğraş, "Birkaç devlet hastanesinde bulundum. Çocuk acillerinde günde 1500-2 bin hasta bakmak zorunda kalan arkadaşlarımız var. Çocuk hekimleri çok zorlanmaya başladı. Hem fiziksel hem de sosyal olarak tükenmişlik yaşıyorlar. Sonuçta bir pandeminin ortasındayız. Üzerine eklenen diğer virüslerle olan enfeksiyonlar da var. Bu durum, bir-iki ay daha devam edecek gibi gözüküyor" ifadelerini kullandı.

Diken’den Mesude Erşan’ın haberine göre; "Covid’in yanısıra, son 10-15 gündür grip (influenza) artışı var. Birkaç aydır RSV dediğimiz çocuklarda hem üst solunum yolu hem de bronşiyolit (akciğerlerin küçük havayollarında tıkanıklığa neden olabilen iltihabi bir durum) yapan virüsler, parainfluenza virüsleri de yaygın görüyoruz" ifadelerini kuallanan Çokuğraş, "Burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, halsizlik, kas-eklem ağrıları soğuk algınlığı, grip ve Covid-19’da az veya çok görülebiliyor. Ayırt etmek için genellikle bir test yapılması gerekiyor. Bu hastanelerde, özellikle çocuk kliniklerinde bizim yükümüzü son derece artırıyor. Asistan arkadaşlarımız da hem Covid hem de diğer virüsler nedeniyle hastalanıyorlar. Aciller büyük bir yük altında. Beklemek istemeyenlerin çıkardıkları olaylar nedeniyle acillerde çalışmak çocuk hastalıkları uzmanları açısından daha da güçleşiyor" dedi.

'AŞI YAŞI BEŞE DÜŞÜRÜLMELİ'

Covid-19'un çocuklarda belirtisiz geçirildiğinin altını çizerek, etraflarına daha fazla bulaştırabildiklerini söyleyen Çokuğraş, "12 yaş ve üstünün aşılanmaya başlamasının üzerinden yaklaşık iki ay geçti. Ancak aşılama oranları yetersiz. Aşılanmış çocukların azlığı, Covid-19’un yayılması açısından risk oluşturuyor.  Aşının yakın gelecekte 5-12 yaşa inmesini umuyorum. Bunun için çalışıldığını da biliyorum. Ama bir yandan 12-18 yaş çocuklar aşılanmalı ki hiç olmazsa Covid-19’u en aza indirelim" dedi.

Öne Çıkanlar