Prof. Dr. Ceyhan: Türkiye’de açıklanan vaka sayıları gerçeği yansıtmıyor

Prof. Dr. Ceyhan: Türkiye’de açıklanan vaka sayıları gerçeği yansıtmıyor
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Türkiye’de açıklanan vaka sayıları gerçeği yansıtmıyor" dedi. Prof. Dr. Ahmet Saltık ise, "AK Parti iktidarı ve Sağlık Bakanlığı kumar oynuyor" açıklamasını yaptı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Covid-19 salgınına ilişkin açıklamalarına tepki gösteren Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Türkiye’de açıklanan vaka sayıları gerçeği yansıtmıyor. Test yapma kriterleri zorlaştırıldı. Eski kritlerdeki gibi test yapılsa bunun 5-10 katı vaka sayısı çıkar" dedi. Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Saltık ise, "AK Parti iktidarı ve Sağlık Bakanlığı kumar oynuyor. Halkın sağlığıyla oynuyor" ifadelerini kullandı.

'DEVLET SALGIN YOKMUŞ GİBİ 'EKONOMİ, TURİZM CANLANSIN' DİYOR'

Cumhuriyet'ten Kader Çukay'ın aktardığına göre, yeni varyantlarla birlikte vaka sayısının artacağını belirten Prof. Dr. Ceyhan, "Salgın kadere kısmete kaldı. Yeni varyantlar çıkmaya devam ediyor. Her ülke araştırma yapıyor ancak Türkiye yapmıyor. Bu nedenle ülkemizde hangi varyantlar var bilmiyoruz" dedi. Ceyhan, Türkiye’nin şu an 5. dalgayı yaşadığını söyleyerek, "Salgın düz bir çizgi gibi ilerlemiyor. Vakaların durağanlaştığı dönem oluyor ancak arkasından artış dönemi yaşanıyor. Türkiye’de açıklanan vaka sayıları gerçeği yansıtmıyor. Test yapma kriterleri zorlaştırıldı. Eski kriterlerdeki gibi test yapılsa bunun 5-10 katı vaka sayısı çıkar" diye konuştu. Bakan Koca’nın salgın bitiyor yönünde yaptığı açıklamalara tepki gösteren Ceyhan, "Devlet, salgın uzmanı olmadığı için salgın yokmuş gibi ekonomi, sosyal hayat, turizm canlansın diyor. Turizm ve ekonomi canlansın demek yanlış. İnsanlar tedirgin olduğu için canlanamıyor. Vatandaşlar da bu vakaların doğruyu yansıtmadığını biliyor" ifadelerini kullandı.

'SALGINA HARCAMA YAPMAK İSTEMİYORLAR'

‘Dünya genelinde salgının bittiğini söyleyemeyiz" diyen Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Saltık da, "Salgının görünümünde çok önemli değişiklikler var. DSÖ’de yeni varyantları ‘endişe verici’ olarak tanımladı. BA.4 ve BA.5 endişe verici varyant listesine eklendi. Salgın nerede hızlı çoğalıyorsa, yeni varyantların ortaya çıkması daha kolay hale geliyor" değerlendirmesin bulundu. Saltık, DSÖ’nün "Pandemi henüz bitmedi" açıklamasını anımsatarak "Sağlık Bakanlığı mevsimden medet umarak, aşıyı da bitirerek salgına harcama yapmak istemiyor. AK Parti iktidarı ve Sağlık Bakanlığı kumar oynuyor. Halkın sağlığıyla oynuyor" dedi.

 

Öne Çıkanlar