Polislerin aracına sahte para ve uyuşturucu koyduğu Suriyeli mülteci, zorla sınır dışı edildi

Polislerin aracına sahte para ve uyuşturucu koyduğu Suriyeli mülteci, zorla sınır dışı edildi
Gerçeğin ortaya çıkmasına rağmen darp edilerek sınır dışı edildiğini söyleyen Muhammed Nadir Hamud, İstanbul'da olan ailesinin yanına dönebilmek için dayanışma çağrısı yaptı.

YAĞMUR KAYA 


+GERÇEK-  Esenyurt'ta aracında para ve uyuşturucu olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan ancak sahte para ve uyuşturucuların polisler tarafından yerleştirildiği tespit edilen Suriyeli mülteci Muhammed Nadir Hamud sınır dışı edildi. Suriye'ye gönderilen Muhammed Nadir Hamud, sosyal medya hesabından İstanbul'daki ailesinin yanına dönebilmek için dayanışma çağrısı yaptı. 

‘BİZİ ARABADAN UZAKLAŞTIRDILAR’

Muhammed Nadir Hamud,13 Mart günü yaşadığı olayı şöyle anlattı:

"Biz şirketin arabasıyla gidiyorduk. Polis kontrolü yoktu. Birden polis arabası yanımızdan geçip yolumuzu kapattı. Arabadan inen polis silahını çekip bana doğru geldi. Benim düşmanın yok, kimseden tehdit almadım. Ailem, annem ve kardeşim İstanbul'da yaşıyorlar. Bizi arabadan 3 metre uzaklaştırdılar. Bir polis arabanın içerisine girdi işte o anda koymuşlar sahte parayı.Nezarethaneye girdikten yarım saat sonra yanıma istihbarattan birisi geldi. Beni sorguya çekti. Bizim arabamız da ne sahte para ne de uyuşturucu vardı, sahte parayı polislerin koyduğunu istihbarattan gelen kişiye söyledim. Bana ‘Tamam. Ben onları da sorguya çekeceğim’ dedi. Daha sonra sahte parayı arabaya polislerin koyduğu ortaya çıktı; konu mahkemeye taşındı. Mahkeme 6 polisi tutukladı."

‘BENİMLE BİRLİKTE 10 KİŞİ DAHA SINIR DIŞI EDİLDİ’

Gerçeğin ortaya çıkmasına rağmen serbest bırakılmayıp Geri Gönderme Merkezi'ne getirildiğini söyleyen Hamud, burada avukatıyla görüştürülmediğini ve telefonunu el konulduğunu vurguladı. 

Geri Gönderme Merkezi'nde darp edildiğini, şiddete maruz kaldığını belirten Hamud, "Sopa ile vurdular. İmza ya da parmak basmam için yaptılar bunları. Çünkü ben gitmek istemedim.Daha sonra 2 kişi elimi tutup zorla kâğıda parmağımı bastırdılar. İstanbul’dan Adana Geri Gönderme Merkezi'ne, buradan da Hatay’a götürülerek Suriye’nin İdlib kentine bırakıldım" dedi.

Kendisinin İdlib'te arkadaşı Mahir'in ise Malatya'da Geri Gönder Merkezi'nde olduğunu söyleyen Muhammed Nadir Hamud, kendisiyle birlikte geri gönderme merkezinde 10 kişinin bulunduğunu ve bu 10 kişinin de sınır dışı edildiklerini söyledi.

‘GEÇİCİ KİMLİĞİM, EHLİYETİM VAR’

Türkiye'de geçici koruma statüsü bulunduğunu ifade eden Hamid, "Burada (İdlib) ne yapacağım bilmiyorum. Kimsem yok, ailem İstanbul'da. 8 yıldır İstanbul'daydım. Bir şirkette şoför olarak çalışıyorum. Geçici kimliğim var, ehliyetim var. Her şeyim resmi. Hayatım boyunca hiç karakola düşmedim" diyerek hem Malatya Geri Gönderme Merkezi’nde bekletilen arkadaşı Mahir için hem de hem de kendisi için destek çağırısı yaptı.

NE OLMUŞTU?

İstanbul Esenyurt’ta, 13 Mart’ta, polis tarafından aracı aranan  'Parada sahtecilik ve kullanmak için uyuşturucu bulundurmak' suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Suriyelilerin şikâyetinin ardından yapılan incelemede araca sahte para ve uyuşturucuyu Esenyurt Yıldırım ekibindeki polislerin yerleştirdiği tespit edilmiş, araçta bulunan parayı da tutanaklara eksik yazan 6 polis çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı. 

 

 

Öne Çıkanlar