Piyasanın gözü kulağı Fitch'ten gelecek haberde

Piyasanın gözü kulağı Fitch'ten gelecek haberde
Fitch, Türkiye ile ilgili değerlendirmesini bu akşam açıklayacak. Not indirimi ihtimal dahilinde. Türkiye'nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altında...

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Türkiye değerlendirmesini bu akşam açıklaması bekleniyor. Fitch, Türkiye'nin kredi notunu "BB+" ile yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altında tutuyor, görünüm ise durağan. 

Piyasalar kapandıktan sonra Türkiye değerlendirmesini açıklayacak kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in görünümü durağandan negatifi indirmesi en olası senaryo, ancak 'not indirim de gelebilir' diyenler der var Küresel fonlama olanaklarının daralması, Türkiye’nin yükselen risk primi ve ekonomi politikalarında belirsizlik yalnız Fitch değil, Moody’s ve S&P’ı da zor kararların eşiğine getirdi.

Kurum, geçen ay da 25 Türk bankasını negatif izlemeye almıştı. 

25 TÜRK BANKASI NEGATİF İZLEMEYE ALINDI

Fitch'en yapılan açıklamada, "Artan fonlama maliyetleri, yavaşlayan kredi büyümesiyle, sektörün 2018'de karlılığın görece zayıflamasını bekliyoruz. Performanslar varlık değerlerinde kayda değer bir gerileme olursa, bozulma gösterebilir. Varlık değerlerindeki potansiyel bozulma bankaların varlık pozisyonlarının riskini yansıtyor. Ancak bozulma öncesi karlar pek çok bankaya kredi kayıplarını önlemek için tampon oluşturmayı sağlıyor. Birinci çeyrek sonunda, sektörün kredi/teminat oranı yüzde 127 oldu. Bankaların dış borçları 186 milyar dolara ulaştı. Bunların 103 milyar dolarını ise 12 ay içerisinde vadesi dolan borçlar oluşturdu" ifadelerine yer verilmişti.

FITCH'TEN ÖNCE S&P VE MOODY'S AÇIKLAMA YAPTI

Seçim sonrası Cumhurbaşkanlığ Hükümet Sistemi'ne geçişin ardından S&P'nin kıdemli analistlerinden Frank Gill, Reuters'a yaptığı açıklamada, Türkiye'deki siyasi gelişmeleri yakından izlediklerini ifade ederek, "Çıkarımda bulunmak için biraz erken, ancak karar almanın giderek merkezileştiği açık" dedi.

Gill, "Olağanüstü hal politikasının, maliye politikası genel duruşunun ne olacağını yakından izliyoruz... Kredi garanti (fonu) mekanizması daha da geliştirilecek mi? Bizce bankaların fonlama kapasitesinin tamamına yakınının kullanıldığı göz önüne alındığında büyüme nereden gelecek?" dedi.

S&P, Türkiye'nin yabancı ve yerel para cinsi kredi notlarını "negatif"te tutuyor. Kuruluş daha önce finans  piyasalarında var olan baskının devam etmesi halinde Türkiye'nin görece güçlü mali göstergelerinin hızla bozulabileceği uyarısında bulunmuştu.

Moody's ise, Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın Haine ve Maliye Bakanlığı'na atamasını ima ederek, Türkiye'ye ilişkin değerlendirmesinin odak noktasında kişilerin değil uygulanacak ekonomi politikalarının olduğunu bildirdi

Açıklamada, "Moody's'in haziran ayında duyurulan Türkiye'nin reytingine ilişkin yaptığı değerlendirmenin odağı kişiler değil, gelen hükümetin toplamda sürdürülebilir büyümeyi destekleyecek politikaları uygulama ve kamunun mali gücünü koruma kapasitesidir" ifadesine yer verildi.

Açıklamada, "Bu tür politikalar, ekonomideki güveni iyileştirmek ve Türkiye'nin geniş cari açığının zorunlu finansmanını sağlayabilme becerisini güvenceye almak ve dış geri ödeme gerekliliklerini karşılamak konusunda kilit rol oynayacaktır" ifadeleri kullanıldı.

FITCH: TÜRKİYE'NİN BÜYÜME TAHMİNİNİ DÜŞÜRDÜ

FITCH'TEN BU HAFTAKİ ÜÇÜNCÜ UYARI DA GELDİ

NOT İNDİRİMİ GELEBİLİR

Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gizem Öztok Altınsaç, not düşüşü gelmesinin şaşırtıcı olmayacağını belirterek, "Zaten bu beklenti fiyatlara da girdi.  Bu tür kurumlar aksiyon almadan üç ay önce ülke varlıkları onu zaten fiyatlıyor" diye konuştu. Altınsaç, Moody's'in de ilerleyen vadede böyle bir aksiyon alma ihtimali olduğuna dikkat çekti. 

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan, Fitch'in not veya görünüm indiriminin uzak bir senaryo olmadığını belirterek, "Karar kur üzerinde baskı oluşturabilir" değerlendirmesini yaptı. 

İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin ise görünümün durağandan negatife çekilebileceğini söyledi. Sezgin, "Fitch son değerlendirmesinde Türkiye ile ilgili risk unsurlarının diğer gelişen ülkelere göre daha ön planda olduğunu belirtmişti. Ben görünümün de durağanda olduğunu düşünürsek en azından görünümle ilgili negatif aksiyon gelme ihtimali olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. 

ATILACAK ADIMLARI BEKLEYEBİLİR

QNB Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı, Fitch'ten bu toplantıyı pas geçebileceğini belirterek, "Belki planlarında not indirimi vardır ama yeni dönemde atılacak adımları bekleyip sonra not indirim kararını kesinleştirir. Ama yakın dönemde ekonomi politikalarında değişiklik olmazsa bir sonraki değerlendirmesinde notu indirir" yorumunu yaptı.  

Noor CM Pazarlama Müdürü Ahmet Uluhan ise Fitch'ten not indiriminin söz konusu olmayacağını, görünümü negatife çekebileceğini, bunun da fiyatlara bir miktar yansıdığını dile getirdi. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar