Piyasaların gözü faiz kararında: TCMB öncesi dövizde yeni zirveler görülüyor

Piyasaların gözü faiz kararında: TCMB öncesi dövizde yeni zirveler görülüyor
Küresel piyasalar Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artış kararına odaklanırken, TCMB'nin faiz kararı öncesi dolar/TL bugün 17,67'yi gördü. Euro/TL de 18,04 seviyesine kadar çıktı.

+GERÇEK - Küresel piyasalar Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bugün saat 14:45’te vereceği faiz artış kararına odaklanırken, saat 14:00’te toplanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) ise politika faizini değiştirmesi beklenmiyor. Ekonomistler faizin yüzde 14'te sabit kalmasını bekliyor.

Faiz kararı öncesi dövizde yeni zirveler görülürken, dolar/TL 17,67, euro/TL ise 18,04 seviyelerine kadar yükseldi.

Resesyon tehdidi karşısında toplanacak olan ECB’nin tarihi faiz kararı için ağırlıklı görüş 25 baz puanlık faiz artırımı geleceği yönünde. Ancak 50 baz puanlık artış bekleyenler de az değil.

Rabobank ECB ve Euro Bölgesi Makro Strateji Başkanı Elwin de Groot, "Yeni enstrüman, muhtemelen gösterinin yıldızı olacak ancak bu aracın hayal kırıklığına uğratabileceği konusunda önemli bir risk görüyoruz" yorumunda bulundu.

PPK’nın ise bu yıl gerçekleştirdiği altı toplantıda olduğu gibi yine politika faizini yüzde 14 seviyesinde tutması bekleniyor.

TL'DEKİ DEĞER KAYBI YÜZDE 25’İ AŞTI

TL’nin nisan başından beri değer kaybı yüzde 15,5, yılbaşından beri kaybı ise yüzde 25,1 seviyesinde.

Öte yandan, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati başkanlığında dün gerçekleştirilen Fiyat İstikrarı Komitesi’nde güncel enflasyon gelişmeleri değerlendirildi. Toplantıda kış öncesi doğalgaz depolama ünitelerinin en üst kapasiteye ulaştırılmasına ve enerji tasarrufuna yönelme kararları alındı.

Türkiye’de ise son 24 yılın zirvesine ulaşan Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) üçüncü çeyrek sonuna kadar yüzde 85’e doğru yükselişini sürdürmesi beklenmesine rağmen Merkez Bankası’nın politika faizinde bugün değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

Reuters anketlerine göre, TCMB’nin enflasyonda düşüş ve yükseliş yaşandığına bakmadan en az önümüzdeki bir yıl daha politika faizi tepkisi vermesi de beklenmiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrıları doğrultusunda TCMB geçen eylülden beri haftalık repo faizini 500 baz puan indirerek yüzde 14 seviyesine çekmişti. Faiz indirimleri ise TL’nin dolar karşısındaki düşüşünü hızlandırarak geçtiğimiz yıl yüzde 44 değer kaybetmesine yol açmıştı.

CDS ALARM VERİYOR

Türkiye’nin kredi iflas riskini gösteren beş yıllık CDS’i geçen haftalarda 900 puana yaklaştıktan sonra dün günü 828/839 puandan tamamladı.

CDS’in 900 baz puana yaklaşması dış borçlanma maliyetini çift haneye getirirken, düşük rezervler yeni döviz kaynağı olmadan kur politikaların uzun vadede sürdürülebilir olmadığı endişelerini getiriyor. TCMB rezervlerinin yeterliliğinin sorgulanmasıyla TL’nin daha çok değer kaybedeceği endişeleri piyasalara hakim konumda.

Öte yandan, Japonya Merkez Bankası (BOJ) ise enflasyon tahminini yükseltip çok düşük olan politika faizini sabit bırakarak para politikasını sıkılaştıran dünya genelindeki diğer merkez bankalarından ayrışmaya devam edeceğinin sinyalini verdi. 

FAİZ ARTIŞI YURTTAŞIN BORCUNA GELDİ

Öte yandan, gözler bugün Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz kararına çevrilirken, Cumhurbaşkanı kararıyla borcunu ödeyemeyen vatandaşa devletin uyguladığı gecikme zammı aylık yüzde 1.6’dan yüzde 2.5’e, tecil edilen amme alacaklarına uygulanan yıllık faiz ise yüzde 15’ten yüzde 24’e yükseltildi.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımlanan tahsilat genel tebliğine göre, bugünden itibaren yapılacak başvurulara dayanılarak tecil edilen amme alacaklarına yıllık yüzde 24 tecil faizi uygulanacak. Önceki başvurulara bağlı olarak tecil edilmiş ve tecil şartlarına uygun olarak ödenmekte olan amme alacaklarına ise yüzde 15 oranında tecil faizi uygulanmaya devam edilecek.

Öne Çıkanlar