Piyasalarda gözler merkez bankalarında: Dolar/TL'de yükseliş eğilimi sürüyor

Piyasalarda gözler merkez bankalarında: Dolar/TL'de yükseliş eğilimi sürüyor
Haftanın ilk günü dolar/TL 17,48, euro/TL ise 17,76 seviyelerinde. Bu hafta merkez bankalarının alacağı kararlar döviz kurlarında bundan sonraki süreci belirlemede önemli rol oynayacak.

+GERÇEK - Piyasalarda gözler merkez bankası faiz kararlarına çevrilmiş durumda. ABD Merkez Bankası (Fed) öncesinde bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yanı sıra Avrupa Merkez Bankası (ECB), Japonya Merkez Bankası (BoJ), Çin Merkez Bankası (PBOC) ve Rusya Merkez Bankası (CBR) faiz kararlarını açıklayacak.

Dolar/TL yüzde 0,5 primle 17,50 seviyelerine yakın seyrediyor. Parite 1,01'in üzerine çıkarken, euro/TL 17,75 seviyelerinin üzerini gördü.

Perşembe günü TCMB’nin hemen ardından faiz kararını açıklayacak olan ECB'nin vereceği karar haftaya damga vurmaya aday.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bazı şahin yetkililerinin açıklamalarıyla 27 Temmuz'daki toplantıda 100 baz puanlık faiz artışı ihtimalinin zayıflaması dolar endeksini baskılıyor.

Analistler, Fed'in temmuzda 75 baz puanlık faiz artışıyla yetineceğine ilişkin piyasa beklentilerinin güçlenmesiyle doların diğer para birimleri karşısında gerilediğini ancak, resesyon ve enflasyon ikilemi arasında varlık fiyatlarında oynaklığın devam ettiğini kaydetti.

Dolar endeksi şu sıralarda önceki kapanışa göre yüzde 0,6 düşüşle 107,4 seviyesinde bulunuyor.

Bugün veri gündeminin sakin olduğunu aktaran analistler, teknik açıdan dolar endeksi için 107,1'in destek, 108,5'in direnç konumuna geldiğini kaydetti.

DOLAR/TL'DE YÜKSELİŞ EĞİLİMİ SÜRÜYOR

Yurt içinde ise TCMB'nin perşembe günkü toplantısında faizi yüzde 14'te sabit tutması bekleniyor. Para Politikası Kurulu (PPK) metninde de önemli bir değişiklik beklenmiyor.

Dolar karşısında nisan başından bu yana yüzde 15, yılbaşından beri ise yüzde 24 değer kaybeden TL, yeni haftaya da zayıf başladı. Dolar/TL yüzde 0.5 primle 17.50 seviyelerine yakın seyrediyor.

Bu arada, "Türkiye'ye bu hafta Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Rusya'dan 55 milyar dolar yeni dış kaynak geleceği"ne yönelik basında çıkan haberler de takip ediliyor. Haberlerin kurda pozitif bir etkisi bulunmuyor.

Öte yandan bugün açıklanan bütçe verilerine göre; kur korumalı mevduatta tasarruf sahiplerine merkezi bütçeden ödenen kur farkı haziran ayı itibariyle 37,2 milyar TL'ye yükselmiş durumda.

Euro/dolar paritesi ise bugün 1.01'in üzerine çıkarken, Euro/TL 17.75 seviyelerini test etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar