Piyasalar Çin'deki Evergrande krizini konuşuyor: Elinde 1,4 milyon gayrimenkul var

Piyasalar Çin'deki Evergrande krizini konuşuyor: Elinde 1,4 milyon gayrimenkul var
Çin'de gayrimenkul devi Evergrande krizinde yayılma endişesi konuşulmaya başlarken, Çin'de piyasalara müdahale geldi. Çin Merkez Bankası piyasalara 13,9 milyar dolarlık fonlama yaptı.

ARTI GERÇEK - Çinli gayrimenkul devi China Evergrande Group’ta sıkıntılar büyüyor. Çin'in hızlı büyüme ivmesinin gayrimenkul sektörü tarafındaki önemli oyuncusu Evergrande, finansman akışı kesilmeye başlayınca zora girdi. Biriken borçları 300 milyar dolara ulaştı.

Şu anda şirket borç krizinin ortasında yer alırken, inşası devam eden konut ve ticari birim sayısı da 1,4 milyon civarında. Bu durum krizin sosyal alanda etki yaratmasına da yol açıyor.

Son zamanlarda küresel piyasaların da yakından takip ettiği borç krizi yaşayan Evergrande için bir yandan da yayılma riski telaffuz ediliyor. Aberdeen Standard Investments’e göre, şirkette yaşanan likidite krizi ülkenin gayrimenkul sektörünün tamamı için bir "yayılma etkisi" riski yaratıyor. 

Şirketin temerrüde düşme ihtimali konut piyasasının geneli konusunda soru işaretlerine yol açarken, ülkede finansal piyasalarda endişe yaratıyor.

China Evergrande Group’un iştiraki Evergrande Real Estate Group, onshore tahvillerinin işlemlerinin durdurulacağını açıkladı. Karar, China Chengxin International Credit Rating Co.’nun tahvillerin kredi notunu AA’dan A seviyesine düşürmesinin ardından alındı.

Yaklaşık 10 milyon kişi şirketin işlerini tamamlamasını bekliyor, kızgın tasarruf sahipleri protestolar düzenliyor.


VADESİ GELEN FAİZ ÖDEMESİNİ YAPAMAYACAĞI AÇIKLANMIŞTI

Çin'de Konut ve Kentsel-Kırsal Kalkınma Bakanlığı, büyük bankalara China Evergrande Group'un 20 Eylül'de vadesi gelen kredi faiz ödemelerini gerçekleştiremeyeceğini bildirmişti.

Konu hakkında bilgi sahibi kaynakların Bloomberg'e yaptığı açıklamaya göre, Konut Bakanlığı bu hafta bankalarla bir araya geldi. Kaynaklar, Evergrande'nin halen bankalarla ödemelerin uzatılması ve bazı kredilerin yenilenmesi ihtimalini görüşmekte olduğunu kaydetti.

Çin düzenleyici kuruluşu, Evergrande Group’un 300 milyar doları aşan borçlarının ödeme tarihlerini kreditörlerle yeniden müzakere edebilmesinin önünü açmış, holding bazı banka ve tröstlerle borç ödeme tarihlerinin ötelenmesi için görüşmelerde bulunmuştu.

Evergrande önceki gün açıklama yaparak iflas ettiği iddialarını yalanlamış, bazı zorluklar yaşandığını ancak normal faaliyetlerini sürdürmek ve müşterilerinin haklarını korumak için gereken herşeyi yaptıklarını açıklamıştı.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P gelişmelerin ardından Evergrande’nin notunu CC’ye indirdi, görünüm negatif.

EVERGRANDE RİSKİNE KARŞI ÇİN, PARA MUSLUKLARINI AÇTI

Çin, çeyrek sonu fonlama ihtiyaçları ve China Evergrande Group’un borç krizine ilişkin endişelerden dolayı piyasalarda artan tedirginliği yatıştırmak için finans sistemine kısa vadeli nakit enjekte etti.

Çin Merkez Bankası (PBOC) 7 ve 14 gün vadeli ters repo işlemleri yoluyla piyasaya şubat ayından bu yana en büyük tutar olan net 90 milyar yuan (13,9 milyar dolar) verdi. Banka böylelikle, içinde bulunduğumuz ay ilk kez bankacılık sistemine bir günde 10 milyar yuanın üzerinde kısa vadeli likidite sağlamış oldu.

Bu fonlama operasyonu, Evergrande’nin karşı karşıya bulunduğu krizin ülkenin gayrimenkul ve kredi piyasalarının sağlığına ilişkin kaygıları artırması ile birlikte yapıldı.

Evergrande krizine ek olarak, bankaların düzenleyici kuruluşların kontrolüne hazırlanmak için çeyrek dönem sonlarında kredi vermekte isteksiz olmalarından dolayı mevsimsel bir nakit talebi de piyasaları zorluyor.

EVERGRANDE'NİN ETKİSİ BÜYÜK OLACAKTIR

Royal Bank of Canada Asya Döviz strateji müdürü Alvin Tan, "Evergrande’in durumu ve bunun emlak piyasası üzerindeki yansımalarının, Çin’in büyümesi üzerinde diğer düzenleyici kısıtlamalara kıyasla çok daha büyük etkisinin olacağını söyleyebiliriz. Çin Merkez Bankası’nın para piyasalarındaki rahatsızlığı gidermek için harekete geçmesi şaşırtıcı değil" dedi.

PBOC’un bu operasyonları henüz para piyasaları oranlarını düşürmedi. Bankalararası borçlanma maliyetlerinin bir göstergesi olan yedi gün vadeli repo faizi 12 baz puan sıçrayarak yüzde 2,39 ile Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Banka, şubat ayından bu yana ilk kez yedi gün vadeli ters repo ile 50 milyar yuan ve 14 gün vadeli ters repo ile 50 milyar yuan enjekte etti. 10 milyar yuanın ise cuma günü vadesi doldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar